Better Planet Packaging i fokus på temadag med Smurfit Kappa

PUBLICERAD: 17 februari 2020
UPPDATERAD: 25 januari

Mycket på temadagen kretsade kring Smurfit Kappas initiativ ”Better Planet Packaging”. (Bild Smurfit Kappa)|Anna Barholf, som är Cloetta Sveriges marknadsdirektör och ibland kallar sig ”Godisprinsessan”, informerade om Cloettas plaststrategi och satsning på bioplaster. (Bild Bo Wallteg)

I början av februari bjöd Smurfit Kappa i Eslöv in kunder till en temadag med fokus på hållbarhet. Syftet var att skapa utrymme för information, inspiration, utbyte av olika perspektiv samt diskussioner. Ett femtontal kunder fanns på plats, man hade medvetet begränsat antalet deltagare för att möjliggöra en dynamisk och öppen dialog.

Smurfit Kappa har tagit fram ett initiativ, som man kallar ”Better Planet Packaging”, med syftet att skapa en mer hållbar framtid och mycket av det som avhandlades under dagen kom förstås att handla om detta initiativ och om företagets fiberbaserade förpackningslösningar. Men det blev också rätt mycket diskussioner om plast på temadagen – det kan ju inte ha undgått någon att plastdebatten minst sagt har satt fart på debatten, inte minst kring hållbarhet.

Temadagen öppnades av Mariette Lindsjö, som är marknadsdirektör i Smurfit Kappa Sverige-Norge, och föredragningarna inleddes av Smurfit Kappas Technical Account Manager Stefan Engblom, som talade om utmaningar och möjligheter för industrin idag och hur man ser på problemet med nedskräpning.

Anna Barholf, som är Cloetta Sveriges marknadsdirektör och ibland kallar sig ”Godisprinsessan”, informerade om Cloettas plaststrategi och satsning på bioplaster. (Bild Bo Wallteg)

Bland andra föredragshållare kan nämnas Anna-Lena Wihlborg, marknadsundersökningsföretaget Novus, som gav en sammanfattande bild av hur konsumenterna ser på livsmedelsförpackningar, baserat på en undersökning med 45.000 slumpmässigt utvalda personer och Cloetta Sveriges marknadsdirektör Anna Barholf, som bland annat informerade om företagets plaststrategi och kunde berätta att man satsar mer på biobaserade plaster och har tagit fram en egen logotyp, som kommunicerar att en förpackning innehåller växtbaserad plast.

På plats fanns också Olof Nyström från förpackningsklustret Packbridge, som konstaterade att ”hållbarhet” är ett mycket komplext ämne och att klustrets medlemmar ofta ställer frågan vilket som är det mest hållbara förpackningsmaterialet.

Ett utförligt referat från Smurfit Kappas temadag finns i årets första nummer att tidningen nord emballage, som utkommer inom kort.

Läs vidare

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Tingstad Group köper Converflex i Örnsköldsvik

Tingstad Group fortsätter växa via uppköp. Nyss var det OptiPack i Sunne, nu har man köpt Converflex i Örnsköldsvik.
Paul-Jigbergx

Senaste nytt

Lanserar digitalpress för flexibla förpackningar

Den ska vara 30 procent snabbare och ha 45 procent högre produktivitet än sin föregångare, nya digitalpressen HP Indigo 200K, som enligt tillverkaren ska ge förpackningsindustrin ett ytterligare incitament att gå över till digitaltryck.
C0125.00_04_18_05.Still006

Sverige samlar in fler plastförpackningar enligt FTI

Vi blir allt bättre på att samla in förpackningar i Sverige. Sedan år 2018 har mängden ökat med femton procent. Inte minst är det plastförpackningar som vi hanterar bättre.
FTI pressbild

Världens största kraftlinermaskin startad hos SCA Obbola

Världens största maskin för tillverkning av kraftliner har nu tagits i drift hos SCA i västerbottniska Obbola, utanför Umeå.
_MG_

Ny serie trågpackare från Multivac premiärvisas på interpack

De nya trågpackarna från Multivac i TX6-serien är ett komplement i TX-serien som lanserades år 2019 med den helautomatiska TX 710.
TX 620