”Better Planet Packaging” – ett initiativ från Smurfit Kappa

PUBLICERAD: 21 februari 2019
UPPDATERAD: 25 januari

Smurfit Kappas initiativet ”Better Planet Packaging” tar itu med det globala problemet med förpackningsavfall.|Att utveckla ett hållbart alternativ till den plastfilm, som viras runt pallar, är en av tävlingsuppgifterna i Better Planet Packaging Design Challenge.

Förpackningskoncernen Smurfit Kappa har startat initiativet ”Better Planet Packaging” för att skapa hållbara pappersbaserade förpackningar för framtiden. I konceptet ingår även en utmanande designtävling, som fått namnet ”Better Planet Packaging Design Challenge”.

Smurfit Kappa skriver i ett pressmeddelande att förpackningsavfall är en av vår tids största globala utmaningar och att det behövs tas ett globalt ansvar och att alla måste hjälpas åt.

”På Smurfit Kappa har vi därför startat initiativet Better Planet Packaging för att utifrån våra förutsättningar hjälpa till att skapa hållbara pappersbaserade förpackningar för framtiden. Vi strävar efter att minska avfallet genom att förbättra återvinning, förnybarhet och biologisk nedbrytbarhet”, skriver företaget i en programförklaring till initiativet.

Som en del av sitt hållbarhetsinitiativ har Smurfit Kappa också lanserat utmaningen ”Better Planet Packaging Design Challenge”, som är en designtävling öppen för designers, ingenjörer, uppfinnare och kreatörer. Tävlingen går ut på att utveckla nya hållbara förpackningslösningar för två vanliga, icke-biologiskt nedbrytbara förpackningar.

Utmaningen för tävlingsdeltagarna blir att finna ett hållbart alternativ, som kan ersätta den plastfilm som viras runt pallar, för att ge stabilitet och skydd vid transport och förvaring samt att utveckla en pappersbaserad e-handelsförpackning med tempererat skydd för choklad eller andra temperaturkänsliga produkter.

Tävlingen är öppen för alla, som känner sig manade att försöka finna en lösning på antingen en eller båda designutmaningarna, och man anmäler sig på Smurfit Kappas internationella tävlingshemsida.

Bidragen ska vara inlämnade senast den 29 mars 2019.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Thorbjörn Sagerström på DS Smith Norden ser en positiv trend för industrin

Vi kontaktade Thorbjörn Sagerström, vd på DS Smith i Norden och dessutom ordförande i Grafiska Föreningen, för att få hans synpunkt på läget för wellpapp- och kartongbranschen och för hans eget företag.
DSsmith1-1024x683-1x

Ny undersökning visar att svenskar är splittrade kring plastpåseskatten

Åsikterna om att plastpåseskatten försvinner är minst sagt splittrade, och över hälften av alla svenskar tycker det är viktigt att användningen av plastpåsar fortsätter att minska. Det visar en ny Novusundersökning som Håll Sverige Rent låtit göra.
dreamstime_7756854x

Tidningen Packnews fyller 90 år!

I år fyller tidningen Packnews 90 år. En anmärkningsvärd ålder på en branschtidning, men en ålder som inte på något sätt avspeglas i kvaliten, tidningen är starkare och fräschare än någonsin. Här ger tidningens chefredaktör, Bo Wallteg, en kort bakgrund till de nittio åren.
Packnews-1_24-mailchimp-header-2

Transparent förpackning ger enklare återvinning

Som ett led i arbetet med att minska klimatavtrycket har isoleringproducenten Rockwool förändrat förpackningarna. Något som ökar återvinningsmöjligheterna med 85  procent enligt företaget.
ROCKWOOL förpackning