Bättre sent än aldrig: Premiär för PET-återvinning i Nya Zeeland

PUBLICERAD: 14 augusti 2017
UPPDATERAD: 25 januari

Nya Zeeland har nu fått sin första anläggning för återvinning av PET-flaskor. (Bild Flight Plastics)

Trots att Nya Zeeland gjort sig känt för välstånd och framsynthet har man saknat återvinning av PET-flaskor – men nu är landets första recyclinganläggning för PET invigd!
Det är koncernen Flight Group Ltd, där bland annat plastföretaget Flight Plastics ingår, som med stöd av nyzeeländska regeringen byggt en tvätt- och återvinningsanläggning för PET-flaskor i huvudstaden Wellington.

Den nya anläggningen har kostat totalt 12 miljoner NZ-dollar (drygt 71 miljoner kronor) och av dessa kom cirka fyra miljoner dollar från den statliga fonden Waste Minimization Fund, som stöder projekt som minskar miljöskador. Fonden finansieras med avgifter, som tas ut på avfall och sopor, vilka avyttras på deponier.

Enligt Flight Plastics VD Keith Smith kommer den återvunna PET-plasten från den nu invigda recyclinganläggningen att användas för tillverkning av termoformade förpackningar, i vilka 50 till 80 procent av material kommer att utgöras av återvunnen PET (rPET).

Flight Plastics har sedan år 2014 tillverkat andra plastförpackningar av återvunnen PET, men då har den återvunna plasten importeras från utlandet. 

”Den verksamheten gav väldigt uppmuntrande resultat och därför var nästa steg att skapa ett inhemskt återvinningssystem genom att uppföra en egen tvätt- och nedbrytningsanläggning”, säger Keith Smith.

Flight Plastics har nu en kapacitet att återvinna 6.000 ton PET om året och råvaran kommer från insamlingar runt om i landet, vilka årligen samlar in cirka 8.000 ton PET. Någon pantbelagd och etablerad insamling av PET-flaskor, som vi exempelvis har i Sverige, finns än så länge inte i Nya Zeeland och i dagläget är det endast mellan 30 och 35 procent av alla PET-flaskor i landet, som hamnar i de ”trottoarinsamlingar” som finns i landet.

”Om kiwis får reda på att det finns en inhemsk återvinning av sådana flaskor, kommer säkert återvinningsgraden att förbättras”, säger Keith Smith.

Nya Zeeland importerar årligen 20.000 ton jungfrulig PET och förhoppningen är nu att den mängden ska kunna minskas tack vare den nya återvinningsanläggningen.

Flight Plastics, som etablerades på 1970-talet, har PET-anläggningar även i Adelaide, Australien och i Romsey, England.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Unitedprint börjar sälja material till förpackningsindustrin

Unitedprint som driver onlinetryckeriet Print24 börjar sälja material via sitt varumärke Infowerk. Det handlar bland annat om papper, plåtar och kartong.
Toivo

Mikrovågor ett alternativ vid plaståtervinning

När det gäller återvinning av plastförpackningar är det mekanisk eller kemisk återvinning som är alternativen. På Drupa presenterades ett annat alternativ, ett alternativ till kemisk återvinning, där mikrovågor gör jobbet.
Florian Turkx

Skånsk besserwisser finalist i avfallsvärldens "Eurovision"

Ungdomar är enligt en färsk undersökning sämst på att sortera plastförpackningar. Kampanjen "Var inte en Styrbjörn" har genom humor försökt öka medvetenheten.
Sysav_Kampanjbild_Styrbjorn_EWWR

Tidsgränserna skjuts fram i US Plastics Pact

Många stora varumärkesägare har problem med att leva upp till löftena om att minska användningen av plastförpackning, att använda mer återvunnet material och att designa dem rätt. Målåret har i många fall varit 2025, och de flesta klarar inte det. US Plastics Pact är ett exempel där man nu knuffar fram målsättningarna.
dreamstime_m_21631432