BASF lanserar cellplastmaterial med högt innehåll av bioplaster

PUBLICERAD: 18 oktober 2016
UPPDATERAD: 25 januari

Transportförpackningar för känsligt och värdefullt gods är ett av användningsområdena för BASF:s nya cellplastmaterial med högt innehåll av bioplast.

Tyska polymer- och kemikoncernen BASF lanserar ett nytt cellplastmaterial, där merparten av plasten består av kompostbar och nedbrytbar bioplast.
Enligt BASF är cellplasten, som fått beteckningen ecovio® EA det första expanderade cellplastmaterialet, som till övervägande delen är baserat på biopolymerer och som är certifierat nedbrytbart. Materialet består av BASF:s nedbrytbara ecoflex®-polymerer och bioplasten PLA, baserad på mjölksyra från majs eller andra sockergenererande växter som maniok, m fl
.

Enligt tillverkaren kan biocellplasten användas till flera olika applikationer, där man i dag använder konventionella oljebaserade cellplastmaterial. Egenskaperna hos ecovio® EA gör att materialet sägs vara speciellt lämpligt till olika typer av transportförpackningar till värdefullt gods, där hög slagtålighet och robusthet är viktiga kriterier. 

Produktegenskaperna hos ecovio® EA liknar dem hos konventionell EPS (Expanded Polystyren) och materialet uppvisar hög energiabsorption och motståndskraft även när det utsätts för upprepade belastningar i form av slag och stötar.

BASF skriver att det höga innehållet av bioplast i materialet och den certifierade komposterbarheten är speciellt attraktiva där konventionella cellplastapplikationer inte längre uppfyller kundernas krav och där en biobaserad och biologiskt nedbrytbar lösning är önskvärd.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

AI ger Amazon effektivare förpackningar

Amazon har utvecklat ett artificiellt intelligens (AI)-system med namnet Package Decision Engine, som förändrar hur produkter paketeras och levereras över hela världen. Systemet minskar skadorna på transporterade produkter och förbrukningen av förpackningsmaterial.
amazonx

Bryggerinäringen visar signifikanta minskningar i klimatpåverkan från sina förpackningar

Svenska bryggerier fortsätter att minska sitt klimatavtryck i så gott som alla förpackningsslag. Det visar den senaste livscykelanalysen (LCA) av dryckesförpackning från branschorganisationen Sveriges Bryggerier.
framsida

Unitedprint börjar sälja material till förpackningsindustrin

Unitedprint som driver onlinetryckeriet Print24 börjar sälja material via sitt varumärke Infowerk. Det handlar bland annat om papper, plåtar och kartong.
Toivo

Mikrovågor ett alternativ vid plaståtervinning

När det gäller återvinning av plastförpackningar är det mekanisk eller kemisk återvinning som är alternativen. På Drupa presenterades ett annat alternativ, ett alternativ till kemisk återvinning, där mikrovågor gör jobbet.
Florian Turkx