Barriärkartong alternativ till plasttråg

PUBLICERAD: 21 oktober 2020
UPPDATERAD: 24 januari
Inverform är Iggesund Paperboards ny produkt och lanseras som ett alternativ till plasttråg.

– Vi var fast beslutna att hitta ett förnybart och återvinningsbart material till livsmedelstråg, som skulle vara mer miljövänligt än plast men samtidigt ha lika goda förpackningsfunktioner genom hela värdekedjan, säger Iggesunds Paperboards Stefan Söderberg.

Inverform är en ny kartong från Iggesund Paperboard. Det beskrivs som ett formbart material, specialutformat för formpressade och vikta tråg för förpackning av färdigmat. Inverform tillverkas av rena cellulosafibrer och Iggesund lanserar det som ett starkt alternativ till mer traditionella lösningar, exempelvis plasttråg. Produkten är en vit homogen helblekt kartong, belagd med en polymerbarriär, och godkänt för kontakt med livsmedel. Materialet kan användas i mikrovågsugn och i vanlig ugn.

Utvecklar hållbara material

Iggesund Paperboard, en del av den svenska skogsindustrikoncernen Holmen, har arbetat länge för att skapa hållbara material som inte skadar miljön, enligt försäljningsansvarige Stefan Söderberg. Den nya produkten ligger i linje med detta.

– Inverform utvecklades till stor del som en lösning på problemet med alla plastföroreningar, säger han och tillägger att produkten är den första av flera i detta sortimentet.

Barriärkartongen är specialutformad för formpressade livsmedelstråg.
Fler material på gång

Nästa generations barriärmaterial är redan under utveckling, då företaget ser en ökad efterfrågan på hållbara förpackningslösningar.

– Kraven blir tuffare för varje år. Vi arbetar hela tiden med produktförbättring för att hjälpa våra kunder att hantera sina utmaningar både i dag och i framtiden, säger Stefan Söderberg.

 

Läs vidare

Ny svensk forskning möjliggör att pappersfiber kan återvinnas fler gånger

Ett av problemen med pappersåtervinning är att fibern blir stelare vid avvattning och torkning vilket kallas förhorning. Detsamma händer också exempelvis disktrasor, vilka blir stelare med tiden. Ny forskning visar hur förhorning sker, kunskap som kommer ge möjlighet att återvinna pappersfibern många fler gånger jämfört med dagens fem till sju gånger.
BjornSjostrand-900

Sulapacs biomaterial i lyxiga franska kosmetikaförpackningar

Finska Sulapac Oy med sitt uppmärksammade egenutvecklade biomaterial, som ersätter oljebaserad plast, fortsätter sin satsning inom kosmetikområdet, nu senast med en serie lyxiga förpackningar i ett samarbete med franska företag.
sulapac-lock-utvaldx

Nestes bioråvara blir till bioPET-flaskor hos japanska Suntory

Den finska petroleumkoncernen Neste har inlett samarbete med japanska dryckesföretaget Suntory om produktion av dryckesflaskor i biobaserad PET. Ytterligare två andra företag ingår i samarbetet.
neste-suntory-utvaldx

Bioplastproduktionen tar fart igen

I samband med sin årliga konferens i Berlin presenterade European Bioplastics 2023 års statistik plus prognos för marknadsutvecklingen under tiden fram till år 2028.
bow

Senaste nytt

Thorbjörn Sagerström på DS Smith Norden ser en positiv trend för industrin

Vi kontaktade Thorbjörn Sagerström, vd på DS Smith i Norden och dessutom ordförande i Grafiska Föreningen, för att få hans synpunkt på läget för wellpapp- och kartongbranschen och för hans eget företag.
DSsmith1-1024x683-1x

Ny undersökning visar att svenskar är splittrade kring plastpåseskatten

Åsikterna om att plastpåseskatten försvinner är minst sagt splittrade, och över hälften av alla svenskar tycker det är viktigt att användningen av plastpåsar fortsätter att minska. Det visar en ny Novusundersökning som Håll Sverige Rent låtit göra.
dreamstime_7756854x

Tidningen Packnews fyller 90 år!

I år fyller tidningen Packnews 90 år. En anmärkningsvärd ålder på en branschtidning, men en ålder som inte på något sätt avspeglas i kvaliten, tidningen är starkare och fräschare än någonsin. Här ger tidningens chefredaktör, Bo Wallteg, en kort bakgrund till de nittio åren.
Packnews-1_24-mailchimp-header-2

Transparent förpackning ger enklare återvinning

Som ett led i arbetet med att minska klimatavtrycket har isoleringproducenten Rockwool förändrat förpackningarna. Något som ökar återvinningsmöjligheterna med 85  procent enligt företaget.
ROCKWOOL förpackning