Barriärkartong alternativ till plasttråg

PUBLICERAD: 21 oktober 2020
UPPDATERAD: 24 januari
Inverform är Iggesund Paperboards ny produkt och lanseras som ett alternativ till plasttråg.

– Vi var fast beslutna att hitta ett förnybart och återvinningsbart material till livsmedelstråg, som skulle vara mer miljövänligt än plast men samtidigt ha lika goda förpackningsfunktioner genom hela värdekedjan, säger Iggesunds Paperboards Stefan Söderberg.

Inverform är en ny kartong från Iggesund Paperboard. Det beskrivs som ett formbart material, specialutformat för formpressade och vikta tråg för förpackning av färdigmat. Inverform tillverkas av rena cellulosafibrer och Iggesund lanserar det som ett starkt alternativ till mer traditionella lösningar, exempelvis plasttråg. Produkten är en vit homogen helblekt kartong, belagd med en polymerbarriär, och godkänt för kontakt med livsmedel. Materialet kan användas i mikrovågsugn och i vanlig ugn.

Utvecklar hållbara material

Iggesund Paperboard, en del av den svenska skogsindustrikoncernen Holmen, har arbetat länge för att skapa hållbara material som inte skadar miljön, enligt försäljningsansvarige Stefan Söderberg. Den nya produkten ligger i linje med detta.

– Inverform utvecklades till stor del som en lösning på problemet med alla plastföroreningar, säger han och tillägger att produkten är den första av flera i detta sortimentet.

Barriärkartongen är specialutformad för formpressade livsmedelstråg.
Fler material på gång

Nästa generations barriärmaterial är redan under utveckling, då företaget ser en ökad efterfrågan på hållbara förpackningslösningar.

– Kraven blir tuffare för varje år. Vi arbetar hela tiden med produktförbättring för att hjälpa våra kunder att hantera sina utmaningar både i dag och i framtiden, säger Stefan Söderberg.

 

Läs vidare

Woola vill ersätta plastemballage med spillull

Förpackningsföretaget Woola jobbar med fårull som hållbart alternativ till plast.
Pressbild_Woola förpackningsmaterial

ICA-handlaren börjar med komposterbara bärkassar innan skatten tas bort

I höst tas skatten på plastbärkassarna bort men Filip Cronberg som driver ICA Kvantum i Klippan återinför komposterbara kassar redan nu.
ICA Gaiax

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Utmaningar vid test av nya biobaserade material i kontakt med livsmedel

Företag som utvecklar nya biomaterial bör tänka på att material tillverkade av biobaserade råvaror kräver minst lika mycket materialtestning som traditionella plaster, ofta till och med mer. Det skriver Niko Markkinen, expert på testning av livsmedelsförpackningar på Measurlabs i Finland.
bottles with different fruit or vegetable juices

Senaste nytt

EFI tänker utanför boxen – lanserar unikt system för tryck på wellpappförpackningar

På Drupa presenterade EFI en lösning tillsammans med Packsize för personaliserat fullfärgstryck på wellpappförpackningar.
EFI-3-1536x1024

Åtta45 förvärvar By Wind och GBGT Box

Tryckeriet By Wind och förpackningsföretaget GBGT Box blir en del av Åtta45. En expansion som ska utöka bolagets produktionskapacitet inom både tryck och förpackning.
Atta45-ver-2-1536x1024

Drupa 2024 lockade betydligt färre besökare än förväntat

När Drupa öppnade dörrarna för några veckor sedan var det åtta år sedan mässan arrangerades senast. En pandemi kom emellan. Nu har besökssiffrorna kommit och de var säkert en besvikelse för Messe Düsseldorf.
Eingänge, entrance

Scenprogrammet för Scanpack 2024 är här!

Nu släpps scenprogrammet för Scanpack, Skandinaviens största förpackningsmässa, som äger rum på Svenska Mässan i Göteborg den 22-25 oktober. Förutom utställningen med 400 utställare kommer besökarna att erbjudas ett omfattande scenprogram med nästan 100 programpunkter.
Talare på Scanpack (SV)x