Barnsäker tvättmedelsförpackning av kartong hos Graphic Packaging

PUBLICERAD: 8 maj 2023
UPPDATERAD: 7 maj

 

Barnsäkert och utan plast. Foto: Bo Wallteg

Graphic Packaging har ett innovationsrum i montern på interpack. En av nyheterna där är en fiberbaserad förpackning för tvättmedelskuddar.

Tvättkuddarna packades tidigare i styva plastförpackningar. Kunden är Unilever och de kom till Graphic Packaging med önskemål om att ersätta plast mot fiber. Det fanns så klart krav, till exempel behövdes en barriär om någon kudde skull läcka, den skulle vara stapel och därmed tåla hög belastning och dessutom skulle den vara barnsäker, till och med väldigt barnsäker. Låset skulle fungera upp till femtio gånger. En intressant utmaning med andra ord.

Efter mycket utvecklingsarbete fanns det en lösning. Den består av två lika stora delar, lock och behållare. En barriär som inte är plast är på plats och i tryckpressen får den en barriär som gör att en klarar miljön i en tvättstuga.

Barnsäkerheten har man uppnått genom avancerad vikning av materialet. Behållaren har en fläns på bägge långsidor och locket har också flänsar som hakar i behållarens. Två utstansade hål, ett på varje sida, ska tryckas in för att pressa behållarens vägg inåt och därmed går det att öppna locket. Barn har små händer och har svårt att kunna pressa in bägge sidor samtidigt.

Packnews återkommer med fler nyheter från Graphic Packaging.

Läs vidare

Evolabel siktar på ökning på den amerikanska marknaden

Den svenska tillverkaren av print-and-apply maskiner, Evolabel, visade sina lösningar på interpack. Evolabel är en stor leverantör av den här typen av märkningsutrustningar, men man jobbar lite i det tysta.
Magnx

Världens första intelligenta kodnings- och märkningssystem

Leibinger kallar sin nya IQ Jet för världens första intelligenta kodnings- och märkningssystem.
Maskinx

Fujifilms största förvandling på tjugofem år

Det var första gången någonsin som Fujifilm höll en presskonferens på Interpack i Düsseldorf. Man satsar nu på förpackningsindustrin.
Fuji 2x

Fallna löv i städer blir råvara till papper

Det ukrainska start-up företaget Releaf har kommit långt med sitt projekt att tillverka förpackningspapper av fallna löv. Packnews träffade dem på årets interpack.
Alexanderx

Senaste nytt

Metsä Boards falskartongmaskin är nu störst i Europa

Metsä Board, en del av Metsä Group, invigde sin uppgraderade falskartongmaskin i Husum, Sverige, den 11 april.
Ribbon has been cutx

kp lanserar livsmedelstråg av etthundra procent återvunnet material

Klöckner Pentaplast (kp) har lanserat de första livsmedelstrågen bestående av etthundra procent återvunnen PET (rPET) som uteslutande kommer från tråg.
KP trayx

HP kommer till Drupa med tre nyckelord

Nyckelorden för HP på Drupa är automation, integration och hållbarhet, ord som de kommer att ta itu med via tre teknologier.
drupa24_hpx

Yngre vuxna mer intresserade av hållbara förpackningslösningar

Enligt plastförpackningsjätten ALPLA:s ”2024 Sustainability and Convenience in Packaging Survey”, prioriterar yngre shoppare (18-34 år) hållbara förpackningar till den grad att de är villiga att spendera mer, resa längre och göra andra extra ansträngningar för att säkerställa att deras inköp inkluderar miljövänliga vänlig förpackning.
alplax