Balpress från svenska Presona först i världen med ”turbo”?

PUBLICERAD: 24 september 2020
UPPDATERAD: 25 januari

Balpressen MP 270 MH – med smeknamnet ”Mega” – är försedd med ”turbo” som ger den extra hög kapacitet. (Bild Teddy Strandqvist)|”Jag tror vi är först i världen med ´turbo´ på en balpress”, säger Presonas VD Stefan Ekström. (Bild Jesper Hultqvist

Balpresstillverkaren Presona, med säte i skånska Tomelilla, har lanserat nya balpressen MP 270 MH, som är utvecklad efter ett nytt designkoncept, som ger pressen extra hög kapacitet samtidigt som den är kostnadseffektiv.
”Vi har i praktiken satt ett turboaggregat på en balpress. Det tror jag vi är först i världen med”, säger Presonas VD Stefan Ekström.

Den nya balpressen, som har det passande smeknamnet “Mega”, är tänkt för återvinnings- och sorteringsanläggningar eller andra verksamheter, där man har behov av att bala stora mängder material.

”Jag tror vi är först i världen med ´turbo´ på en balpress”, säger Presonas VD Stefan Ekström. (Bild Jesper Hultqvist

Presona skriver i ett pressmeddelande att hemligheten bakom den nya balpressens höga prestanda är parallella processer och självoptimering. När materialet, som ska pressas, faller ner i balpressen mäts dess densitet automatiskt och sedan optimerar balpressen sig själv för att förkomprimera materialet till 200 kg/m3. Det komprimerade materialet flyttas sedan till huvudpressen, som skapar färdiga balar samtidigt som nytt material förkomprimeras.

”Att kunna förkomprimera och göra färdiga balar samtidigt, innebär att kapaciteten blir mycket högre jämfört andra typer av balpressar på marknaden. Förkomprimeringen kan jämföras med ett turboaggregat – genom att öka densiteten på tillfört material får vi mycket högre effekt, alltså fler balar per timme. Det innebär att kostnaden per bal blir lägre”, förklarar Stefan Ekström.

Enligt Presona är MP 270 MH, som har en kapacitet på 45 ton material per timme, en riktig multimaterialmaskin. Pressen kan ta hand om wellpapp, plastfilm, hushållsavfall, tidningspapper, etc. och den har också ett särskilt program för att pressa PET, som kan vara ett svårt material för många balpressar.

”Den höga kapaciteten innebär att balpressen kan ersätta flera mindre balpressar till en betydligt lägre kostnad. Kostnaden per balat ton sjunker helt enkelt”, säger Stefan Ekström.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Konsumenterna katalysatorn bakom nya hållbara förpackningslösningar

Det är vi konsumenter som driver på utvecklingen av nya, hållbara, förpackningar och plastförpackningar är illa ute enligt en undersökning av Tetra Pak.
ryoji-iwata-IBaVuZsJJTo-unsplashx

Jonas Hellström – med variation som inspiration

Jonas Hellström har jobbat inom den grafiska branschen i över 20 år. Efter sin examen i grafisk design och illustration från Forsbergs har han bland annat hunnit med att starta upp byrån Lobby Design samt spendera nio år som design director på Amore. Snart står han på scenen på Inhousedagen i Stockholm.
stillahavetx

Ny teknik ger inbyggt fuktskydd i flexibla förpackningar

Aptar CSP Technologies och ProAmpac har utvecklat en teknik som ger inbyggt fuktskydd i flexibla förpackningar.
proampac-and-aptar-1709018491x

Boxons hållbarhetssatsning bär frukt

Boxons nya hållbarhetsrapport visar att företagets fortsatt stora hållbarhetssatsning har burit frukt under året som gick.
Boxonx