Balls köp av Rexam oroar EU:s tillsynsmyndigheter

PUBLICERAD: 4 oktober 2015
UPPDATERAD: 25 januari

Ball och Rexam tillhör världens ledande dryckesburkstillverkare och en fusion mellan de två företagen skulle skapa en global dryckesburksjätte.

I ett yttrande till USA-baserade Ball Corp. uttrycker EU:s tillsynsmyndigheter oro över Balls förestående uppköp av brittiska metallförpackningskonkurrenten Rexam plc.
Ball har tidigare aviserat att man vill köpa Rexam för 6,6 miljarder US-dollar (ca 55 miljarder kronor) och förhandlingarna mellan parterna tyder på att en affär kan bli verklighet under första halvåret 2016.
Men nu oroas EU av att det jätteföretag inom dryckesburkar av metall, som fusionen skulle skapa, kan innebära att priserna på dryckesburkar stiger.

Det verkar inte vara de europeiska myndigheternas avsikt att stoppa affären, men enligt Wall Street Journal kan Ball inom de närmaste månaderna behöva göra vissa eftergifter, exempelvis genom att sälja av vissa enheter och tillgångar, för att dämpa myndigheternas oro. 

”Vår inställning, mot bakgrund av den oro som framställs, är att parterna i den här affären ska utveckla ett lämpligt och tillräckligt åtgärdspaket för att få till stånd ett framgångsrikt godkännande från EU:s konkurrensmyndighet rörande det föreslagna förvärvet. Vi förväntar oss att alla nödvändiga myndighetstillstånd kommer att erhållas, så att affären kan genomföras under första havlåret 2016”, skriver Ball Corp. i ett uttalande.

EU-kommissionen, som är unionens högsta antitrustmyndighet, inledde tidigare i år en fördjupad undersökning av den aviserade fusionen och varnade då för att en sammanslagning av den största och den näststörsta dryckesburkstillverkaren i Europa skulle kunna innebära minskad konkurrens.

En fusion mellan Ball och Rexam skulle skapa ett företag med mycket höga marknadsandelar och reducera antalet konkurrenter på marknaden till endast tre bolag, enligt EU-kommissionen. Dessutom skulle den nya dryckesburksjätten äga cirka två tredjedelar av alla dryckesburksanläggningar i Europa.

Om fusionen mellan Rexam och Ball blir verklighet, skapas en jättekoncern med cirka 22.500 anställda och en årlig omsättning på cirka 15 miljarder dollar (drygt 126 miljarder kronor). Om berörda myndigheter inte godkänner affären och fusionen inte blir av, har Ball förbundit sig att ersätta Rexam med 7 procent av köpesumman eller 302 miljoner pund (ca 3,83 miljarder kronor)

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Efterfrågeökning kräver fabriksexpansion hos Modulpac

Modulpac i Ljungby växer och har nyligen fått flera nya projekt av varierande storlek, både från befintliga och nya kunder. Företaget tillverkare förslutningar till förpackningar. För att fortsätta utvecklas behsva ytterligare fabriksytor.
Modul

Albert Heijn i Holland först med förpackningar av PEF

PEF är ett bioplastmaterial som det pratats om länge. Nu har är det snart dags att kommersialisera materialet. Tidigt ute att använda det i en förpackning blir supermarketkedjan Albert Heijn.
avantium

New Yorks justitieminister stämmer PepsiCo för nedskräpning

New Yorks justitieminister lämnade för några veckor sedan in en stämningsansökan där hon anklagar PepsiCo för att ha skadat allmänheten och misslyckats med att varna konsumenter för miljö- och hälsohot från dess plastförpackningar av engångstyp.
pepsico1x

FunkyPack ska utveckla barriärlösningar för torrformade produkter

FunkyPack är ett nytt, svenskt projekt som ska utveckla smarta barriärlösningar till torrformade produkter. Tekniken att torrforma är etablerad men barriärer är fortsatt ett utvecklingsområde.
Kuddex