Axfood har börjat leverera sina pantbelagda saftflaskor

PUBLICERAD: 17 september 2015
UPPDATERAD: 25 januari

Axfoods nya pantbelagda  – och särskilt märkta – enliters plastflaskor med koncentrerad saft håller nu på att distribueras ut till kedjans olika butiker runt om i landet.|”Ökad pant är bra för såväl klimatet som för minskad nedskräpning”

I början av sommaren aviserade livsmedelsföretaget Axfood att man hade för avsikt att lanserar enliters saftflaskor i plast, som skulle gå att panta i pantautomater runt om i Sverige. Panten skulle gälla för Axfoods egna saftvarumärke Premier och med en pantavgift på 1 krona.
Nu har konceptet sjösatts och från och med den 15 september är det möjligt att för första gången panta även saftflaskor i Sverige.

Det handlar i ett första steg om enlitersflaskor av Axfoods egna varumärke Premier med koncentrerad saft i smakerna Apelsinsaft, Jordgubb blandsaft, Päronsaft samt Citron & Limedryck. Dessa flaskor kan köpas i butiker som Hemköp, Willys, Tempo och Handlar´n, men flaskorna kan pantas i alla svenska butiker och butikskedjor anslutna till Returpack AB.

De första saftflaskorna med pantmöjlighet rullade ut från Dagabs lager den 14 september, men sedan skiljer det lite från butik till butik, när de nya flaskorna finns i hyllorna och kan inhandlas av konsumenterna.

Sedan tidigare är det som bekant obligatorisk pant på PET-flaskor och metallburkar med drickfärdig läsk och öl. Flaskor och burkar med exempelvis koncentrerad saft, juice eller mjölkprodukter har dock inte varit pantbelagda. Med lanseringen av pantbelagda plastflaskor för koncentrerad saft vill Axfood nu få en förändrad och utvidgad syn på pantsystemet i Sverige.

”Vi är de första, som gör detta på frivillig väg. Ökad pant är bra för såväl klimatet som för minskad nedskräpning”, säger Åsa Domeij, chef för miljö och socialt ansvar på Axfood.

Lisa Säfwenberg, förpackningsutvecklare på Axfood, har jobbat med de praktiska detaljerna kring de nya saftflaskorna under närmare ett år. 
”De saftflaskor, som nu är aktuella, är av mycket hög kvalitet, vilket betyder att de också kan återanvändas i produktionen av nya plastflaskor”, säger Lisa Säfwenberg.

OBS. Det är alltså endast de nya  – och särskilt märkta – saftflaskorna av varumärket Premier, som är pantbelagda och kan pantas. Premier-flaskor av den äldre typen, som kan finnas kvar i butik, kan inte pantas och för dessa tas inte heller ut någon pantavgift.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x