Axfood bygger hypermodernt och automatiserat logistikcenter

PUBLICERAD: 15 november 2019
UPPDATERAD: 25 januari

Axfoods nya högautomatiserade logistikcenter uppförs i Bålsta, norr om Stockholm. (Bild Axfood)

Livsmedels- och detaljhandelsföretaget Axfood ska bygga ett nytt logistikcenter i Bålsta utanför Stockholm. Anläggningen, som ska vara i full drift år 2023, kommer att bli en av de största och modernaste i Europa för distribution av livsmedel till såväl butik som e-handel.

Axfood har nu tecknat avtal med holländska företaget Witron, som ska svara för produktion och installation av logistikcentrets avancerade automationslösningar. Enligt Axfood uppgår den totala avtalade investeringen med Witron till 240 miljoner euro (ca 2,6 miljarder kronor) under perioden 2019-2023.

Axfood skriver i ett pressmeddelande att Witron, som är marknadsledare inom såväl dynamisk lager- och plockhantering som end-to-end logistiklösningar, kommer att leverera en driftsäker automationslösning för stora volymer i samtliga temperaturzoner.

”Jag är glad att vi nu har tecknat avtal med Witron. Det innebär att vi har alla viktiga pusselbitar på plats för fortsatt framdrift av bygget av vårt högautomatiserade logistikcenter utanför Stockholm. Lösningen kommer att ge oss en mer flexibel, effektiv och hållbar logistikkedja för varuförsörjningen till våra butiker och leveranserna kopplade till vår snabbt växande e-handel. Med investeringen tar vi ett stort steg in i framtiden och stärker hela Axfood-familjens konkurrenskraft”, säger Klas Balkow, VD och koncernchef för Axfood.

Det nya högautomatiserade logistikcentret kommer att ersätta Axfoods nuvarande lager i Jordbro, Borlänge, Årsta, Örebro, Skellefteå och Sätra. Dessutom skapas utrymme att öka kapaciteten med minst 40 procent jämfört med dagens volym i de befintliga sex lagren. När logistikcentret är i full drift, ska det hantera både plock och leveranser till såväl butiker som e-handelskunder. Centret kommer att samordna stora delar av den logistikverksamhet för Stockholm, Mälardalen och norrut, som idag står för cirka 60 procent av volymen.

”Det känns mycket bra att ha avtalet om den viktiga automationslösningen klart. Witron är en etablerad och stark partner. I övrigt har vi full framdrift. I början av september beviljades vi bygglov och markförberedelserna för att uppföra lagerbyggnaden har påbörjats. Vi har tecknat avtal om ett nytt planeringsverktyg och styrningssystem för transportflöden och även skapat möjlighet att nyttja ytterligare mark i anslutning till befintlig fastighet. Alla steg syftar till att realisera det affärsvärde som satsningen på vårt nya logistikcenter syftar till”, säger Nicholas Pettersson, VD för Dagab, som är Axfoods inköps- och logistikbolag.

För att säkra finansieringen av investeringen i det nya logistikcentret och skapa en likviditetsreserv har Axfood ingått avtal med Swedbank och SEB om en femårig revolverande kreditfacilitet om 3,5 miljarder kronor.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Tidsgränserna skjuts fram i US Plastics Pact

Många stora varumärkesägare har problem med att leva upp till löftena om att minska användningen av plastförpackning, att använda mer återvunnet material och att designa dem rätt. Målåret har i många fall varit 2025, och de flesta klarar inte det. US Plastics Pact är ett exempel där man nu knuffar fram målsättningarna.
dreamstime_m_21631432

EFI tänker utanför boxen – lanserar unikt system för tryck på wellpappförpackningar

På Drupa presenterade EFI en lösning tillsammans med Packsize för personaliserat fullfärgstryck på wellpappförpackningar.
EFI-3-1536x1024

Åtta45 förvärvar By Wind och GBGT Box

Tryckeriet By Wind och förpackningsföretaget GBGT Box blir en del av Åtta45. En expansion som ska utöka bolagets produktionskapacitet inom både tryck och förpackning.
Atta45-ver-2-1536x1024

Drupa 2024 lockade betydligt färre besökare än förväntat

När Drupa öppnade dörrarna för några veckor sedan var det åtta år sedan mässan arrangerades senast. En pandemi kom emellan. Nu har besökssiffrorna kommit och de var säkert en besvikelse för Messe Düsseldorf.
Eingänge, entrance