Axfood blir först i Sverige med pant på saftflaskor!

PUBLICERAD: 9 juni 2015
UPPDATERAD: 25 januari

Med början i september i år kan man lämna tomma Premier-saftflaskor i pantautomater runt om i Sverige. Panten är 1 krona.
|”Ökad pant är bra för såväl klimatet som för minskad nedskräpning”

Axfood blir först i Sverige med att införa pant på saftflaskor. Det handlar i ett första steg om fyra saftflaskor av Axfoods egna varumärke Premier. Flaskorna kommer med början i september i år att kunna pantas inte enbart i Axfoods egna butikskedjor Willys och Hemköp, utan i alla butikskedjors pantautomater runt om i Sverige. Panten på saftflaskorna blir 1 kr.

”Vi är de första, som gör detta på frivillig väg. Ökad pant är bra för såväl klimatet som för minskad nedskräpning”, säger Åsa Domeij, chef för miljö och socialt ansvar på Axfood.

Lisa Säfwenberg, förpackningsutvecklare på Axfood, har jobbat med de praktiska detaljerna under närmare ett år. Snart kommer det också alltså att märkas i butik.

”De saftflaskor, som nu är aktuella, är av mycket hög kvalitet, vilket betyder att de också kan återanvändas i produktionen av nya plastflaskor”, säger Lisa Säfwenberg.

Åsa Domeij ser nyheten om pant på saftflaskor som ett första steg till en förändrad och utvidgad syn vad gäller återvinning.

”Jag hoppas förstås att pant införs på betydligt fler dryckesförpackningar i framtiden”, säger hon.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Skånsk besserwisser finalist i avfallsvärldens "Eurovision"

Ungdomar är enligt en färsk undersökning sämst på att sortera plastförpackningar. Kampanjen "Var inte en Styrbjörn" har genom humor försökt öka medvetenheten.
Sysav_Kampanjbild_Styrbjorn_EWWR

Tidsgränserna skjuts fram i US Plastics Pact

Många stora varumärkesägare har problem med att leva upp till löftena om att minska användningen av plastförpackning, att använda mer återvunnet material och att designa dem rätt. Målåret har i många fall varit 2025, och de flesta klarar inte det. US Plastics Pact är ett exempel där man nu knuffar fram målsättningarna.
dreamstime_m_21631432

Walki fortsätter investera i Centraleuropa

Walki har genomfört en investering på över 6 MEUR i en toppmodern produktionslinje vid sin fabrik i Steinfurt. Linjen är nu redo att börja producera åt kunder som går över till fiberbaserade material.
Walki

EFI tänker utanför boxen – lanserar unikt system för tryck på wellpappförpackningar

På Drupa presenterade EFI en lösning tillsammans med Packsize för personaliserat fullfärgstryck på wellpappförpackningar.
EFI-3-1536x1024