”Avryssifierad” Kefir är nu tillbaka i livsmedelshyllorna

PUBLICERAD: 20 april 2022
UPPDATERAD: 25 januari

Kefir-förpackningarna med illustrationer av Röda Torget-byggnader drogs snabbt in, när kriget i Ukraina började, men nu är Kefir tillbaka på den svenska livsmedelsmarknaden i nya ”avryssifierade” förpackningar. (Foto Arla. Bilden är ett montage)|”Förpackningen kunde associeras med den krigförande ryska regimen och det kändes inte bra”, säger Arlas kommunikationschef Caroline Starck. (Bild Arla)

När Ryssland invaderade Ukraina drog Arla Foods i Sverige in sin filmjölksprodukt Kefir, eftersom förpackningen hade en bild från Röda Torget i Moskva – men nu är Kefir tillbaka i livsmedelshyllorna med en ”avryssifierad” förpackning, som inte kan associeras med Ryssland…

”Förpackningen kunde associeras med den krigförande ryska regimen och det kändes inte bra”, säger Arlas kommunikationschef Caroline Starck. (Bild Arla)

En del ögonbryn höjdes i förvåning över Arlas beslut att dra in Kefir från livsmedelshyllorna i protest mot Rysslands invasion av Ukraina – men Arlas ledning försvarade beslutet med att man inte tyckte det var lämpligt att förpackningen hade en illustration, som visade några av de typiska byggnaderna på Röda Torget i Moskva. Det var alltså inte själva produkten Kefir, som var problemet – även om den i sig är mycket populär både i Ryssland och i andra delar av Östeuropa – utan det var förpackningsillustrationen (och den åtföljande texten ”Din ryska filkultur”) som fick Arla-ledningen att reagera.

”Just Röda torget tycker vi associeras ganska mycket med den ryska regimen, som ligger bakom kriget i Ukraina och det känns inte bra att förknippas med”, sade Caroline Starck, kommunikationschef på Arla Foods, till TT i samband med att produkten drogs tillbaka.

Men stoppet för Kefir varade inte mer än några veckor – medan man snabbt tog fram en ny och mer neutral förpackningsdesign. Och nu är Kefir-produkterna tillbaka i livsmedelshyllorna igen. Förpackningen har ”avryssifierats”: Röda Torget-byggnaderna är borta liksom texten ”Din ryska filkultur” – och därmed finns inte längre några designelement på förpackningarna, som kan associera den svenska Kefir-produkten med den krigförande ryska regimen.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Nu är Yangis torrformningsteknik redo för marknaden

Det svenska företaget Yangi, med basen i Varberg, lanserar nu sin nya och patentsökta maskinteknologiplattform för torrformade cellulosabserade förpackningar, Cellera, som man säger har potential att ersätta styva plaster i stor skala.
Yangix

Erik Blix ny VD på Nordic Carton

Malmöbaserade Nordic Carton, som tillverkar kartongförpackningar och våtlimsetiketter har anställt Erik Blix som ny VD från och med den 2 oktober.
Eric Blix 2023x

Källsortering minskade växthusgaserna med 500 000 ton

Källsortering av förpackningar i Sverige har stor effekt på utsläppen av växthusgaser. Det visar ny statistik från Förpackningsinsamlingen, FTI.
källsorteringxx

PulPac skalar upp genom att skala ner med formsprutningsteknik

PulPac lanserar en ny maskinplattform, PulPac Scala, som man säger innebär ett betydande steg i revolutionen av torrformad fiber. Scala-plattformen är baserad på formsprutning, en teknik förknippad med plastbearbetning, kombinerat med PulPacs nya  Mill-to-Web fiberenhet.
Pulpac_Scala_Front