Avfall Sverige vill göra oss alla till miljönärer i jul...

PUBLICERAD: 14 december 2016
UPPDATERAD: 25 januari

Avfall Sverige vill att vi ska bli miljönärvänliga och ge alternativa julklappar.

Branschorganisationen Avfall Sverige vill slå ett slag för ett hållbart julfirande med julklappar, som är alternativ till handelns traditionsenliga ”Årets julklapp” (som i år är s.k. VR-glasögon). 
Avfall Sverige har myntat begreppet ”Miljönär-vänlig” och föreslår att vi ger varandra alternativa julklappar, som inte bara sprider glädje till våra närmaste, utan också är en present till oss alla genom att vara snälla mot miljön – att laga, låna och återanvända.

Julen är konsumtionens högborg. Nästan varje år slår julhandeln rekord, när det gäller inköp av julklappar och mat, och samtidigt med det ökar mängden avfall. Om vi fortsätter i den takten kommer avfallsmängderna att vara fördubblade inom 15 år, skriver Avfall Sverige i ett pressmeddelande. Och detta är en utveckling som branschorganisationen vill bromsa.

”December är en viktig månad för detaljhandeln och kommer så vara även i år. Men kan vi få någon att köpa en begagnad leksak eller fira jul i en lånad klänning, så ser vi gärna detta som Årets Julklapp”, säger Avfall Sveriges kommunikationschef Anna-Carin Gripwall.

För att inspirera svenskarna att konsumera hållbart har man från Avfall Sverige tagit fram märkningen ”Miljönär-vänlig”. Den ges till verksamheter, fysiska eller digitala, som gör det möjligt för konsumenter att laga, låna eller återanvända – eller på annat sätt minska avfallet.

På hemsidan miljönär.se finns en karta med kontaktuppgifter till de cirka 900 märkta verksamheterna.

”Vi arbetar ju för att minska avfallet på flera olika vis och nivåer. Något, som man också kan tänka på i julhandeln, är att begagnade julklappar man köper på second-hand faktiskt saknar originalförpackning, vilket såklart också sparar på miljön”, avslutar Anna-Carin Gripwall.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

EFI tänker utanför boxen – lanserar unikt system för tryck på wellpappförpackningar

På Drupa presenterade EFI en lösning tillsammans med Packsize för personaliserat fullfärgstryck på wellpappförpackningar.
EFI-3-1536x1024

Åtta45 förvärvar By Wind och GBGT Box

Tryckeriet By Wind och förpackningsföretaget GBGT Box blir en del av Åtta45. En expansion som ska utöka bolagets produktionskapacitet inom både tryck och förpackning.
Atta45-ver-2-1536x1024

Drupa 2024 lockade betydligt färre besökare än förväntat

När Drupa öppnade dörrarna för några veckor sedan var det åtta år sedan mässan arrangerades senast. En pandemi kom emellan. Nu har besökssiffrorna kommit och de var säkert en besvikelse för Messe Düsseldorf.
Eingänge, entrance

Scenprogrammet för Scanpack 2024 är här!

Nu släpps scenprogrammet för Scanpack, Skandinaviens största förpackningsmässa, som äger rum på Svenska Mässan i Göteborg den 22-25 oktober. Förutom utställningen med 400 utställare kommer besökarna att erbjudas ett omfattande scenprogram med nästan 100 programpunkter.
Talare på Scanpack (SV)x