Avfall från olivträd omvandlas till bioplast för livsmedelsförpackningar

PUBLICERAD: 21 augusti 2024
UPPDATERAD: 21 augusti

En forskargrupp vid universitet i spanska Jaén har framställt en bioplast baserad på beskärningsrester från olivträd. Bioplasten kan formsprutas och extruderas och är lämplig till livsmedelsförpackningar.

I Jaén-regionen täcks stora markområden av olivodlingar. Enligt spanska National Statistics Institute svarar olivträden för 85 procent av den odlade marken och de är den huvudsakliga ekonomiska motorn i provinsen. De biprodukter som uppkommer från beskärning, etc., används vanligtvis som kompost, för generering av biomassaenergi eller som marktäckare för att behålla fukt och bekämpa ogräs.

Transparent bioplastfilm

Men nu har alltså forskargruppen – under ledning av professor María Dolores La Rubia – kommit fram till att olivträdsavfallet kan användas för framställning av bioplast. Forskarna skriver i sin forskningsrapport att den erhållna bioplastprodukten har en termisk stabilitet, som gör den lämplig för tillverkning av transparent biofilm och för bearbetning med konventionell teknik i andra plastprodukter.

”Olivträdsavfallets användning som material för plasttillverkning skulle vara mer lönsamt för både bönder och tillverkare. Dessutom är det ett material, som är ständigt tillgängligt, eftersom beskärning är en process som måste utföras varje år och som då producerar tonvis med biologiskt avfall, vilket kan möta produktionsbehovet. Den andalusiska olivlunden kan alltså bli huvudleverantör av råmaterial för tillverkning av bioplast i Spanien!”, säger professor María Dolores La Rubia.

Professor María Dolores La Rubia. (Bild Jaén-universitetet)

Jaén-forskarna uppger att nyckeln till bioplasten ligger i olivträdets cellulosa. I projektet har forskarna strimlat beskärningsmaterialet och optimerat reningsprocessen med en sur lösning för att lösgöra cellulosakomponenterna. Resultatet blev en gulaktig cellulosa-massa, som sedan behandlades med natriumhydroxid (kaustiksoda) i en s.k. alkalisk hydrolys, där molekylära bindningar bröts och alla icke-cellulosahaltiga föreningar kunde avlägsnas. Cellulosa-massan fick sedan reagera i ett surt medium med en ättiksyraanhydrid, vilket orsakade så kallad acetylering som i sin tur efter behandling med väteperoxid resulterade i cellulosaacetat, en vit bas med en koncentration av 95 procent cellulosa.

Kan bearbetas med traditionell teknik

Den slutliga cellulosaprodukten kan bearbetas med konventionell polymerbearbetningsteknik, som formsprutning och extrudering, för att erhålla olika plastmaterial, vilka kan användas till förpackningar för livsmedel, men även för formas till textilfibrer eller extruderas till barriär- och beläggningsfilmer.

Forskargruppen fortsätter nu sitt utvecklingsarbete med den olivträdsbaserade bioplasten och testar att med olika mjukgörarestillsatser anpassa biopolymerernas flexibilitet, färg eller styrka och göra dem lämpliga även för andra användningsområden.

Info från N0rdisk Bioplastförening.

Läs vidare

Premiär för läkemedelsflaskor av delvis biobaserad PET

Finska UPM Biochemicals har tillsammans med två andra företag ingått ett partnerskap med avsikt att producera världens första läkemedelsflaskor som är tillverkade av delvis träbaserad PET. Det skriver Nordisk Bioplastförening på sin hemsida.
upm-biopet-topp-2x

Nytt cirkulärt förpackningsmaterial med gräsfiber

Mycket av det naturen ger kan användas som råvara för förpackningsmaterial. Vad sägs om gräs som en del av ett pappersmaterial? Ranpak lanserar nu en lösning för void fill där gräs är en del av råvaran.
Grasspaperx

Metsä Group påbörjar försäljningen av Muoto i Sverige – en ny förpackningsprodukt av träfiber

Metsä Groups nya förpackningsvarumärke Muoto finns nu tillgängligt för testkunder i Sverige som letar efter alternativ till plastförpackningar.
Metsä_Muoto_Package2323x

Finsk innovation: Förpackningspapper med fett- och syresäker bioplastbarriär

Den finska skogs- och papperskoncernen UPM har tillsammans med amerikanska Eastman utvecklat ett nytt förpackningspapper för livsmedel. Materialet är försett med en fett- och syresäker barriär, tillverkad av cellulosabaserad bioplast. Det skriver Nordisk Bioplastförening på sin hemsida.
upm-biobarrier-toppx

Senaste nytt

Intressant maskinell origamiteknik ger nya förpackningsstrukturer

Finlands tekniska forskningscenter VTT har i samarbete med Aalto-universitetet och finska industripartner utvecklat en ny teknik för att forma kartong i en unik kontinuerlig process för att skapa origami-inspirerade strukturer för fiberbaserade förpackningsmaterial.
Fold_e-com+cosmetics+packagingx

Rör vid flaskan och etiketten lyser upp

Coca-Cola har lanserat en speciell förpacknings med "Thor"-tema i begränsad upplaga i Brasilien. Den är försedd med OLED-teknik (Organic LED) från tyska Inuru. Tryckt elektronik har varit ett diskussionsämne i rätt många år inom förpacknings- och etikettindustrin, men det riktiga genombrottet har låtit vänta på sig. Möjligen är det Inuru som kommer att stå för det.
Thors

UPM Raflatac stänger fabrik i Tyskland

UPM Raflatac har beslutat sig för att permanent stänga sin fabrik i Kaltenkirchen i Tyskland för att förbättra organisationens samlade effektivitet och räntabilitet.
raf_tim-kirchen-appointment

United Bankers skogsfond köper FiberLean

United Bankers fond Forest Industry Green Growth Fund (UB FIGG), har köpt etthundra procent av aktierna i FiberLean Technologies Ltd. Fiberlean tillverkar utrustning för framställning av MFC (Mikrofibrillär cellulosa) som ger pappersmassa nya egenskaper.
David-Walker