Avery Dennison stämmer Raflatac för patentintrång

PUBLICERAD: 9 april 2015
UPPDATERAD: 25 januari

Avery Dennison hävdar att UPM Raflatacs etikettfilm Raflex|

Globala etikettföretaget Avery Dennison har stämt finska UPM Raflatac för patentintrång.
I sin stämningsansökan, som lämnats in till en domstol i Tyskland, hävdar Avery Dennison att Raflatac med sin etikettfilm Raflex MDO, lanserad år 2013, kränker Avery Dennisons europeiska patent nr 2 049 333 B1, som avser den självhäftande etikettfilmen Global MDO, lanserad av Avery Dennison år 2011.

Avery Dennison kräver nu att den tyska domstolen förbjuder Raflatac att tillverka, marknadsföra och sälja sina Raflex MDO-etikettfilmer utan en licens från Avery Dennison.

”Avery Dennison respekterar andra företags och privatpersoners immateriella rättigheter och förväntar sig att andra gör samma sak. Vi har försökt förhandla fram ett licensavtal med UPM Raflatac i hopp om att undvika tvister och göra det möjligt för dem att fortsätta sälja sin produkt. Tyvärr har våra ansträngningar misslyckats”, säger Jeroen Diderich, vice president, global marketing, Avery Dennison Materials Group, i en kommentar till stämningsansökan.

Avery Dennison skriver i ett pressmeddelande att man investerat stora summor och flera års utvecklingsarbete för att ta fram sina MDO-filmer (MDO = Machine Direction Orientation).
MDO-tekniken ger etikettfilmer med hög formbarhet, som gör dem lämpliga för applicering på flera olika förpackningstyper och –material. De första MDO-filmerna började Avery Dennison marknadsföra globalt år 1995.
Etikettfilmerna med beteckningen Global MDO lanserade Avery Dennison i september 2011 och de representerar den senaste utvecklingen av bolagets framgångsrika MDO-familj.

Avery Dennisons Global MDO-filmer är skyddade av patent i Europa och Kina och bolaget har dessutom patentansökningar under behandling i USA och Brasilien.

Finska etikettmaterialtillverkaren UPM Raflatac lanserade sin MDO-film med beteckningen Raflex år 2013. Materialet är en tunn etikettfilm för applicering av s.k. no-look-etiketter på förpackningar inom kroppsvårds- och hygiensektorn.
Raflatacs Raflex-filmer lanserades i två varianter: Raflex Pro Clear som används till no-label-look-etiketter på konturformade, flexibla och klämbara förpackningar och Raflex Pro White som har hög opacitet och bildar ett utmärkt underlag för grafisk dekor.

Någon kommentar från UPM Raflatac till Avery Dennisons stämningsansökan föreligger ännu inte.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Panten på dryckesförpackningar höjs 2025

Under andra halvan av år 2025 höjs pantbeloppet på dryckesförpackningar av PET och aluminiun meddelar Returpack. Det blir en rejäl höjning, från en till två kronor på aluminiumburk och liten PET-flaska, och från två till tre kronor på stora PET-flaskor. Målet med panthöjningen är att stimulera till att panta ännu mera.
Vid frågor om bilden, mejla: erika.weiland@apeloga.se

Nu kan tjockare material köras i Ricoh Pro C9500

Ricoh utökar möjligheterna i sin digitalpress Pro C9500. Maskinen har en ny tjänst som gör det möjligt att skriva ut tjockare material än tidigare som till exempel olika förpackningar.
Rihcox

Rikard Ahlin slutar som vd på Ettiketto AB

Rikard Ahlin slutar som vd för Ettiketto AB och efterträds av Johanna Herstedt. Rikard fortsätter som vd för Ettiketto Group.
ettikettox

Bisfenoler i kontakt med livsmedel förbjuds

Nu blir det förbjudet att använda bisfenol A och andra bisfenoler som klassificeras som farliga i material som kommer i kontakt med livsmedel. EU-kommissionens beslut är en konsekvens av att Efsa har skärpt sin bedömning av hur mycket bisfenol A man kan få i sig utan risk för hälsan.
Konservburkar