Även Bergendahls ansluter till CHEP:s poolingsystem

PUBLICERAD: 3 oktober 2016
UPPDATERAD: 25 januari

Nu är alla de fyra stora svenska dagligvaruaktörerna med i CHEP:s poolingsystem för lastpallar.

Vi har tidigare rapporterat om att ICA, Coop och Axfood vid årsskiftet bestämde sig för att acceptera CHEP:s tjänstefierade pallhantering genom pooling. (Läs HÄR) och nu står det klart att även den fjärde av de stora svenska detaljhandelsbolagen – Bergendahls – ansluter sig till poolingsystemet.

”Med denna plattform på plats ökar nu incitamenten ytterligare för distributörer och leverantörer till dagligvaruhandeln att öka upp sitt engagemang i den cirkulära poolinghanteringen. Utöver att vara ett klimatsmart alternativ med bättre kapacitetsutnyttjande, kommer det på sikt att leda till lägre kostnader, vilket i en förlängning kan vara gynnsamt för konsumenter och samhället i stort”, skriver CHEP i ett pressmeddelande.

”Vi ser många fördelar med att införa pallhantering som tjänst. CHEP:s lösning skapar ett transparent system med tydlighet avseende såväl prisbild som ansvarsområden, vilket i slutänden ska leda till lägre kostnader. Det gamla systemet är både omodernt och godtyckligt. Nu när alla stora dagligvarukedjor är med kan systemet med träpallar få ett helt annat genomslag än tidigare”, säger Joakim Åstrand, logistikchef hos Bergendahls.

”Det är mycket glädjande att Bergendahl nu är med i CHEP:s poolingsystem. Nu när vi har acceptans från de fyra stora dagligvarukedjorna är nästa steg att få in dagligvaruleverantörerna i systemet”, säger Örjan Thönners, sälj- och marknadschef för CHEP Sverige.

Pooling av transportpallar och lastbärare är en mycket vanlig företeelse på den globala marknaden. Poolingsystemet bygger på principen att genom att skapa stordriftsfördelar uppstår effektivitetsvinster, som en enskild eller några få aktörer inte kan uppnå på samma sätt. Pooling av lastpallar innebär bland annat att ansvaret för pallkvalitet centraliseras och läggs utanför distributionskedjan, att kostnaderna blir transparenta och att effektivare flöden skapar miljövinster. Dessutom ökar flexibilitet för varuleverantörer, då det är betydligt lättare att byta mellan olika pooling-alternativ än att byta från EUR-pallar.

CHEP:s pallhantering i Sverige är koldioxidneutral.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x