Avancerad präglingsteknik bakom Iggesunds julkort

PUBLICERAD: 10 december 2018
UPPDATERAD: 25 januari

En mycket djup och detaljerad prägling i flera nivåer pryder framsidan på årets julkort från Iggesund Paperboard.|En spektakulär djupprägling kännetecknar Iggesunds julkort, som på baksidan har julhälsningar på flera olika språk, också producerade med präglingsteknik.

En mycket djup och detaljerad prägling i flera nivåer kännetecknar årets traditionella julkort från Iggesund Paperboard. Kortet, som är producerat i kartongkvaliteterna Invercote Duo och Invercote Creato, är designat av den taiwanesiske designern Kevin Chen, som är specialiserad på prägling och folieprägling.

Julkortets framsida pryds av en avancerad blindprägling av en älg innesluten i en ”jordglob”, som är en kombination av blindprägling och folieprägling i silver.

Idén bakom kortet spänner från de skandinaviska skogarna, symboliserade av skogen konung älgen, till en jordglob, som representerar den globala tillgängligheten för Iggesund Paperboards spetsprodukt Invercote. Kartongkvaliteterna i kortet är Invercote Duo 610 g/m2 och Invercote Creato 300 g/m2.

”Prägling ställer hårda krav på kartongen, som ska klara den fysiska påfrestning och den temperaturhöjning, som uppstår i mötet mellan kartongen och präglingsverktyget, samtidigt som kartongen ska klara av att återge fina detaljer”, säger Kevin Chen, som har Invercote Duo, som en av sina favoriter för prägling.

Iggesund Paperboard skriver iett pressmeddelande att hemligheten bakom Invercotes styrkeegenskaper är att kartongen är uppbyggd i tre lager, där fibersammansättningen kan varieras och därmed styra de fysiska egenskaper, som möjliggör den djupa präglingen.

Kevin Chen är 51 och bor i Taipei, Taiwan med sin familj. Han började sin grafiska designbana med att producera bröllopskort i början av 1980-talet. och efterhand har hans företag också kommit att producera förpackningar av företagspresenter för företag som Toyota, Ferrero Rocher, 7-eleven och Pernod Ricard.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

AI ger Amazon effektivare förpackningar

Amazon har utvecklat ett artificiellt intelligens (AI)-system med namnet Package Decision Engine, som förändrar hur produkter paketeras och levereras över hela världen. Systemet minskar skadorna på transporterade produkter och förbrukningen av förpackningsmaterial.
amazonx

Bryggerinäringen visar signifikanta minskningar i klimatpåverkan från sina förpackningar

Svenska bryggerier fortsätter att minska sitt klimatavtryck i så gott som alla förpackningsslag. Det visar den senaste livscykelanalysen (LCA) av dryckesförpackning från branschorganisationen Sveriges Bryggerier.
framsida

Unitedprint börjar sälja material till förpackningsindustrin

Unitedprint som driver onlinetryckeriet Print24 börjar sälja material via sitt varumärke Infowerk. Det handlar bland annat om papper, plåtar och kartong.
Toivo

Mikrovågor ett alternativ vid plaståtervinning

När det gäller återvinning av plastförpackningar är det mekanisk eller kemisk återvinning som är alternativen. På Drupa presenterades ett annat alternativ, ett alternativ till kemisk återvinning, där mikrovågor gör jobbet.
Florian Turkx