Avancerad präglingsteknik bakom Iggesunds julkort

PUBLICERAD: 10 december 2018
UPPDATERAD: 25 januari

En mycket djup och detaljerad prägling i flera nivåer pryder framsidan på årets julkort från Iggesund Paperboard.|En spektakulär djupprägling kännetecknar Iggesunds julkort, som på baksidan har julhälsningar på flera olika språk, också producerade med präglingsteknik.

En mycket djup och detaljerad prägling i flera nivåer kännetecknar årets traditionella julkort från Iggesund Paperboard. Kortet, som är producerat i kartongkvaliteterna Invercote Duo och Invercote Creato, är designat av den taiwanesiske designern Kevin Chen, som är specialiserad på prägling och folieprägling.

Julkortets framsida pryds av en avancerad blindprägling av en älg innesluten i en ”jordglob”, som är en kombination av blindprägling och folieprägling i silver.

Idén bakom kortet spänner från de skandinaviska skogarna, symboliserade av skogen konung älgen, till en jordglob, som representerar den globala tillgängligheten för Iggesund Paperboards spetsprodukt Invercote. Kartongkvaliteterna i kortet är Invercote Duo 610 g/m2 och Invercote Creato 300 g/m2.

”Prägling ställer hårda krav på kartongen, som ska klara den fysiska påfrestning och den temperaturhöjning, som uppstår i mötet mellan kartongen och präglingsverktyget, samtidigt som kartongen ska klara av att återge fina detaljer”, säger Kevin Chen, som har Invercote Duo, som en av sina favoriter för prägling.

Iggesund Paperboard skriver iett pressmeddelande att hemligheten bakom Invercotes styrkeegenskaper är att kartongen är uppbyggd i tre lager, där fibersammansättningen kan varieras och därmed styra de fysiska egenskaper, som möjliggör den djupa präglingen.

Kevin Chen är 51 och bor i Taipei, Taiwan med sin familj. Han började sin grafiska designbana med att producera bröllopskort i början av 1980-talet. och efterhand har hans företag också kommit att producera förpackningar av företagspresenter för företag som Toyota, Ferrero Rocher, 7-eleven och Pernod Ricard.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Thorbjörn Sagerström på DS Smith Norden ser en positiv trend för industrin

Vi kontaktade Thorbjörn Sagerström, vd på DS Smith i Norden och dessutom ordförande i Grafiska Föreningen, för att få hans synpunkt på läget för wellpapp- och kartongbranschen och för hans eget företag.
DSsmith1-1024x683-1x

Ny undersökning visar att svenskar är splittrade kring plastpåseskatten

Åsikterna om att plastpåseskatten försvinner är minst sagt splittrade, och över hälften av alla svenskar tycker det är viktigt att användningen av plastpåsar fortsätter att minska. Det visar en ny Novusundersökning som Håll Sverige Rent låtit göra.
dreamstime_7756854x

Tidningen Packnews fyller 90 år!

I år fyller tidningen Packnews 90 år. En anmärkningsvärd ålder på en branschtidning, men en ålder som inte på något sätt avspeglas i kvaliten, tidningen är starkare och fräschare än någonsin. Här ger tidningens chefredaktör, Bo Wallteg, en kort bakgrund till de nittio åren.
Packnews-1_24-mailchimp-header-2

Transparent förpackning ger enklare återvinning

Som ett led i arbetet med att minska klimatavtrycket har isoleringproducenten Rockwool förändrat förpackningarna. Något som ökar återvinningsmöjligheterna med 85  procent enligt företaget.
ROCKWOOL förpackning