Australien allt närmare ett förbud mot tunna plastpåsar

PUBLICERAD: 12 december 2016
UPPDATERAD: 25 januari

Plastpåsar och annat plastavfall hotar det marina livet i Australien

Efter ett möte mellan landets miljöministrar har Australien tagit ännu ett steg mot ett övergripande förbud mot engångsplastpåsar. Det skriver Plastics News.
Mötet ägde rum i Sydney mellan den federala miljöministern Josh Frydenberg och hans motsvarigheter från landets åtta stater och territorier.

I ett gemensamt uttalande efter mötet fastslogs att de miljarder plastpåsar, som befolkningen i Australien använder varje år, bidrar till de skador, som plastavfall orsakar på det marina livet runt Australiens kuster.

Flera stater och territorier, som South Australia, Tasmania, Northern Territory och Australian Capital Territory, har redan infört förbud och förordningar kring plastpåsar och i Queensland, som är Australiens tredje befolkningsrikaste stat, har de politiska partiernas enats om att införa ett förbud mot plastpåsar från år 2018.

Vid mötet i Sydney stödde miljöministrarna det plastpåseförbud, som av allt att döma kommer att genomföras i Queensland.

Brisbane-baserade organisationen AMCS (Australian Marine Conservation Society), som samlar in medel för att skydda det marina livet runt Australien, välkomnar plastpåseförbudet i Queensland, där världsarvet Stora Barriärrevet är beläget.

Miljöklustret Boomerang Allliance, som består av flera olika miljöorganisationer, är dock inte lika nöjda och tycker att allting tar för lång tid, speciellt i de två folkrikaste staterna Victoria och New South Wales.

”Sedan de styrande i Victoria och NSW beslöt år 2007 att man skulle ta itu med problemet med plastavfall har ingenting hänt och under den tiden har nedskräpningen i de två staterna ökat med mer än en miljard plastpåsar”, säger klustrets direktör Jeff Angel.

Boomerang Allliance vill ha ett totalförbud för alla HDPE– och LDPE-påsar upp till 70 mikrometers tjocklek och vill att man inför åtgärder, som förordar återanvändbara påsar.

Tilläggas kan att en rapport från den australiensiska senaten, som presenterades i april i år, rekommenderar att man från år 2020 i alla landets stater och territorier inför ett förbud mot lätta engångsplastpåsar.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Thorbjörn Sagerström på DS Smith Norden ser en positiv trend för industrin

Vi kontaktade Thorbjörn Sagerström, vd på DS Smith i Norden och dessutom ordförande i Grafiska Föreningen, för att få hans synpunkt på läget för wellpapp- och kartongbranschen och för hans eget företag.
DSsmith1-1024x683-1x

Ny undersökning visar att svenskar är splittrade kring plastpåseskatten

Åsikterna om att plastpåseskatten försvinner är minst sagt splittrade, och över hälften av alla svenskar tycker det är viktigt att användningen av plastpåsar fortsätter att minska. Det visar en ny Novusundersökning som Håll Sverige Rent låtit göra.
dreamstime_7756854x

Tidningen Packnews fyller 90 år!

I år fyller tidningen Packnews 90 år. En anmärkningsvärd ålder på en branschtidning, men en ålder som inte på något sätt avspeglas i kvaliten, tidningen är starkare och fräschare än någonsin. Här ger tidningens chefredaktör, Bo Wallteg, en kort bakgrund till de nittio åren.
Packnews-1_24-mailchimp-header-2

Transparent förpackning ger enklare återvinning

Som ett led i arbetet med att minska klimatavtrycket har isoleringproducenten Rockwool förändrat förpackningarna. Något som ökar återvinningsmöjligheterna med 85  procent enligt företaget.
ROCKWOOL förpackning