Återvunna PET-flaskor blir rotorblad i vindkraftverk

PUBLICERAD: 4 maj 2017
UPPDATERAD: 25 januari

Skummad PET från 50.000 plastflaskor går åt för att tillverka rotorbladen till ett vindkraftverk! (Bild VESTA)|”Vår produkt ArmaForm PET finns i mer än 30.000 rotorblad världen över”

Luxemburg-baserade Armacell Group har bland annat specialiserat sig på att konvertera återvunnen PET från dryckesflaskor till PET-skum, som används vid tillverkning av rotorblad till vindkraftverk!
ArmaForm PET, som är namnet på företagets skummade PET, används som kärnmaterial i en stark kompositprodukt, vilken används vid tillverkning av rotorbladen. PET-skum i kompositen gör bladen extra lätta, vilket ökar effektutbytet från vindkraftverket. PET från 50.000 dryckesflaskor behövs för att tillverka rotorblad till ett enda vindkraftverk.

Nyligen invigde dotterbolaget Armacell Canada Inc. en ny produktionslinje i Brampton, Ontario, för konvertering av PET-resin till PET-skum. Den nya konverterings- och extruderingslinjen, som har en årskapacitet på cirka 34.000 kubikmeter PET-skum och är den första i sitt slag i Kanada, kompletterar Armacells tidigarePET-skumsanläggningar i belgiska Thimister-Clermont, Belgium och i Mebane, Nort Carolina, USA.

Armacell Group uppger att cirka 75 procent av företagets produktion av skummad PET används vid produktion av rotorblad till vindkraftverk.

”Vi uppskattar att vår skummade PET finns i mer än 30.000 rotorblad världen över”, sade Armacells VD och koncernchef Patrick Mathieu, när den nya fabniken i Ontario invigdes. 

Armacell har också långt framskridna planer på att starta tillverkning av PET-skum i Kina, där basmaterialet ska komma från återvinning av PET-flaskor på den väldiga kinesiska marknaden. Den kinesiska produktionen är tänkt att starta i slutet av 2018.

Armacell lanserade det skummade PET-materialet ArmaForm PET för drygt tio år sedan och det banade väg för användningen av PET-skum inom kompositindustrin.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Karamello gör smakfull investering i tonerpress

Karamello arbetar med förpackning och branding av reklamgodis. Nu investerar Linköpingsföretaget i Fujifilms flaggskepp Revoria Press PC1120.
Henrik-stor

Affär på Drupa: Först i Norden med bjässe från MGI

Norska RK Grafisk stärker sina möjligheter till förädling med partiell lack och varmfoliering genom att investera i en MGI Jetvarnish 3D Evo75. Affären gjordes på Drupa och installationen blir den första i Norden.
jetvranish

Nationell insamlingskris av plastförpackningar enligt Svensk Plaståtervinning

Vi har en allvarlig, nationell insamlingskris av plastförpackningar i Sverige säger Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning i ett pressmeddelande.
Foto: Peter Holgersson AB

Mondi och traceless lanserar en biobaserad coating som drastiskt minskar CO2

Mondi och det tyska företaget traceless har etablerat ett partnerskap för utveckling av biobaserade coatings. Nu är den första produkten klar. Den sägs minska CO2-utsläppen med 95 procent.
MNDPR291a