Återvinning av vätskekartong ökar rekordsnabbt i Sverige

PUBLICERAD: 10 februari 2015
UPPDATERAD: 25 januari

Vi svenskar blir allt bättre på att lämna använda vätskekartongförpackningar till återvinning.

Återvinningsgraden för vätskekartong i Sverige har ökat kraftigt – från 23,7 procent år 2011 till 38,7 procent 2014. Idag återvinns alltså fyra av tio förpackningar för mjölk och juice i Sverige. Det är en ökning med hela 15 procentenheter på tre år.
Skoltävlingar, samarbeten och aktiviteter som SM i kartongvikning anges som några av framgångsfaktorerna bakom resultatet.

”Vi är väldigt glada för det här resultatet, och vi vill tacka för det ökade engagemanget kring återvinning. Vi fortsätter nu att arbeta med att öka återvinningen av dryckeskartong i Sverige och vi kommer att fortsätta det framgångsrika samarbetet med Världsnaturfonden, WWF”, säger Erik Lindroth, miljödirektör, Tetra Pak Nordics.

Det var i mars 2012 som Tetra Pak och Världsnaturfonden WWF utmanade svenska folket i att återvinna fler kartongförpackningar. Nya mätmetoder visade då att återvinningsgraden bara var drygt 23 procent i Sverige, en siffra lägre än man tidigare trott och lägre än genomsnittet i Europa.

Tetra Paks och WWF:s gemensamma satsning har som långsiktigt mål att minst hälften av alla kartongförpackningar i Sverige ska materialåtervinnas år 2020. Det kan uppnås om varje svenskt genomsnittshushåll återvinner fyra förpackningar i veckan.

”Vi fortsätter att uppmana folk att återvinna ännu mer. En använd kartongförpackning är en värdefull råvara för nya produkter. Det är både lätt och rätt att återvinna och därmed en viktig del i en hållbar livsstil”, säger Erik Lindroth.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Intressant maskinell origamiteknik ger nya förpackningsstrukturer

Finlands tekniska forskningscenter VTT har i samarbete med Aalto-universitetet och finska industripartner utvecklat en ny teknik för att forma kartong i en unik kontinuerlig process för att skapa origami-inspirerade strukturer för fiberbaserade förpackningsmaterial.
Fold_e-com+cosmetics+packagingx

Rör vid flaskan och etiketten lyser upp

Coca-Cola har lanserat en speciell förpacknings med "Thor"-tema i begränsad upplaga i Brasilien. Den är försedd med OLED-teknik (Organic LED) från tyska Inuru. Tryckt elektronik har varit ett diskussionsämne i rätt många år inom förpacknings- och etikettindustrin, men det riktiga genombrottet har låtit vänta på sig. Möjligen är det Inuru som kommer att stå för det.
Thors

UPM Raflatac stänger fabrik i Tyskland

UPM Raflatac har beslutat sig för att permanent stänga sin fabrik i Kaltenkirchen i Tyskland för att förbättra organisationens samlade effektivitet och räntabilitet.
raf_tim-kirchen-appointment

United Bankers skogsfond köper FiberLean

United Bankers fond Forest Industry Green Growth Fund (UB FIGG), har köpt etthundra procent av aktierna i FiberLean Technologies Ltd. Fiberlean tillverkar utrustning för framställning av MFC (Mikrofibrillär cellulosa) som ger pappersmassa nya egenskaper.
David-Walker