Återvinning av vätskekartong ökar rekordsnabbt i Sverige

PUBLICERAD: 10 februari 2015
UPPDATERAD: 25 januari

Vi svenskar blir allt bättre på att lämna använda vätskekartongförpackningar till återvinning.

Återvinningsgraden för vätskekartong i Sverige har ökat kraftigt – från 23,7 procent år 2011 till 38,7 procent 2014. Idag återvinns alltså fyra av tio förpackningar för mjölk och juice i Sverige. Det är en ökning med hela 15 procentenheter på tre år.
Skoltävlingar, samarbeten och aktiviteter som SM i kartongvikning anges som några av framgångsfaktorerna bakom resultatet.

”Vi är väldigt glada för det här resultatet, och vi vill tacka för det ökade engagemanget kring återvinning. Vi fortsätter nu att arbeta med att öka återvinningen av dryckeskartong i Sverige och vi kommer att fortsätta det framgångsrika samarbetet med Världsnaturfonden, WWF”, säger Erik Lindroth, miljödirektör, Tetra Pak Nordics.

Det var i mars 2012 som Tetra Pak och Världsnaturfonden WWF utmanade svenska folket i att återvinna fler kartongförpackningar. Nya mätmetoder visade då att återvinningsgraden bara var drygt 23 procent i Sverige, en siffra lägre än man tidigare trott och lägre än genomsnittet i Europa.

Tetra Paks och WWF:s gemensamma satsning har som långsiktigt mål att minst hälften av alla kartongförpackningar i Sverige ska materialåtervinnas år 2020. Det kan uppnås om varje svenskt genomsnittshushåll återvinner fyra förpackningar i veckan.

”Vi fortsätter att uppmana folk att återvinna ännu mer. En använd kartongförpackning är en värdefull råvara för nya produkter. Det är både lätt och rätt att återvinna och därmed en viktig del i en hållbar livsstil”, säger Erik Lindroth.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x