Återvinning av plast ökar kraftigt fram till år 2025

PUBLICERAD: 7 april 2016
UPPDATERAD: 25 januari

Återvinning av plast ökar kraftigt i Europa under de kommande tio åren.

Upp till 300 nya sorteringsanläggningar för plastavfall kommer att tas i drift i Europa fram till år 2025, enligt en studie från konsultbolaget Ecoprog. Den kraftiga ökningen sker mot bakgrund av ökade återvinningsnivåer i de olika länderna.

I dag finns det cirka 1.200 aktiva plastsorterings- och återvinningsanläggningar runt om i Europa. Dessa kommer inte att räcka till, efterhand som återvinningen ökar, säger Ecoprog i studien. År 2025 kommer man att behöva sorteringsanläggningar med en sammanlagd kapacitet på 5,2 miljoner ton, vilket är en ökning med 25 procent jämfört med i dag och motsvarande 300 nya anläggningar.

”Inom avfallshanteringssektorn kommer återvinning att vara den viktigaste tillväxtmarknaden under de kommande åren”, säger Ecoprogs projektchef Marcel Siebertz.

Den största tillväxtpotentialen finns i södra Europa, där man i länder som Frankrike, Spanien, Grekland och Italien har mycket att göra, innan man når upp till de återvinningsnivåer som redan i dag finns i länder som Danmark, Sverige, Norge, Nederländerna, Österrike, m fl.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Thorbjörn Sagerström på DS Smith Norden ser en positiv trend för industrin

Vi kontaktade Thorbjörn Sagerström, vd på DS Smith i Norden och dessutom ordförande i Grafiska Föreningen, för att få hans synpunkt på läget för wellpapp- och kartongbranschen och för hans eget företag.
DSsmith1-1024x683-1x

Ny undersökning visar att svenskar är splittrade kring plastpåseskatten

Åsikterna om att plastpåseskatten försvinner är minst sagt splittrade, och över hälften av alla svenskar tycker det är viktigt att användningen av plastpåsar fortsätter att minska. Det visar en ny Novusundersökning som Håll Sverige Rent låtit göra.
dreamstime_7756854x

Tidningen Packnews fyller 90 år!

I år fyller tidningen Packnews 90 år. En anmärkningsvärd ålder på en branschtidning, men en ålder som inte på något sätt avspeglas i kvaliten, tidningen är starkare och fräschare än någonsin. Här ger tidningens chefredaktör, Bo Wallteg, en kort bakgrund till de nittio åren.
Packnews-1_24-mailchimp-header-2

Transparent förpackning ger enklare återvinning

Som ett led i arbetet med att minska klimatavtrycket har isoleringproducenten Rockwool förändrat förpackningarna. Något som ökar återvinningsmöjligheterna med 85  procent enligt företaget.
ROCKWOOL förpackning