Återvinning av PET-flaskor når all-time-high i Tyskland

PUBLICERAD: 10 januari 2017
UPPDATERAD: 25 januari

PET-återvinningen i Tyskland nådde nytt all-time-high-rekord år 2015.

År 2015 nådde återvinningen av pantbelagda PET-flaskor i Tyskland ett nytt all-time-high-rekord på 97,9 procent, enligt branschorganisationen Forum PET. Den totala återvinningen av PET-flaskor, med eller utan pant, nådde också en ny rekordnotering på 93,5 procent.
”Ett väl utbyggt inlämningssystem säkerställer en konstant hög återvinningsgrad för PET-flaskor i Tyskland”, skriver Forum PET.

Den höga återvinningsgraden för PET-flaskor i Tyskland kan jämföras med motsvarande återvinning i Sverige, som enligt Returpack/Pantamera låg på 83,5 procent för år 2015. Målet för återvinning av pantburkar och PET-flaskor i Sverige är 90 procent och de senaste åren har vi legat strax under det målet. Både den tyska och den svenska PET-återvinningen tillhör de högsta i världen, medan många nationer, både industriländer och utvecklingsländer, har långt kvar till 90-procentsmålet. I USA till exempel var återvinningen av PET-flaskor endast futtiga 30,1 procent år 2015..!

Av Forum PET:s färska rapport om PET-återvinningen i Tyskland framgår också att merparten av det insamlade plastmaterialet behandlas i Tyskland. 80 procent av PET-materialet processas i Tyskland, medan resterande 20 procent exporteras. Merparten av exporten går till Tysklands grannländer och Forum PET konstaterar också att denna export minskar år från år tillförmån för den inhemska tyska plaståtervinningsindustrin.

Enligt rapporten omvandlas cirka en tredjedel av det insamlade PET-materialet i Tyskland till nya PET-flaskor. Det innebär också att andelen retur-PET (rPET) ökar i de tyska plastflaskorna och år 2015 uppgick till 26 procent, en ökning med två procentenheter sedan Forum PET inledde sina studier år 2013.

——————————————-
Forum PET ingår i handelsorganisationen IK Industrievereinigung Kunststoffverpackungen, som är en sammanslutning av tyska och europeiska plastfilms- och plastförpackningstillverkare.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Johan Nellbeck lämnar Holmen Iggesund i samband med omorganisation

Holmens styrelse har idag beslutat att samla koncernens kartong- och pappersverksamhet i ett nytt samlat affärsområde, Holmen Kartong & Papper. I samband med detta kommer Holmen Iggesunds vd, Johan Nellbeck, att lämna företaget.
igge-johan2-utvaldx

CCL Industries öppnar ny sleevetillverkning

CCL Industries som tillverkar specialetiketter, säkerhets- och förpackningslösningar, har officiellt öppnat sin nya etiketthub i Dornbirn, Österrike, och slutfört flytten från tyska Hohenems.
CCL-Dornbirn_27_by_Marcel_Hagen-studio22-768x512x

Nordvalls Etikett ingår partnerskap med utländska producenter

Nordvalls Etikett AB har slutit ett samarbetsavtal med holländska Geostick och franska Stratus Packaging. Bakgrunden till samarbetet är att bibehålla och stärka gemensamma marknadsandelar på en kraftigt konkurrensutsatt marknad.
Vid frågor om bilden, skriv till: christian.andersson@apeloga.se

Majoritet av konsumenter prioriterar inte återanvändbara förpackningar

Det globala konsultföretaget PA Consulting (PA), med basen i Storbritannien, genomförde nyligen en enkät bland fyratusen konsumenter i Storbritannien och USA. Den avslöjade nya insikter om konsumenternas attityder till förpackningar i snabbrestaurangsbranschen.
Reusable cup