Återanvändning av strandplast är en snabbt växande industri

PUBLICERAD: 23 mars 2017
UPPDATERAD: 25 januari

TerraCycle vill engagera strandstädningsgrupper runt om i världen och få tillgång till det plastavfall|som samlas in.|”Det här är inte bara en modefluga!”

Att återanvända plastsopor från hav och stränder är en snabbt växande industri. Återvinningsföretaget TerraCycle väckte stor uppmärksamhet, när man för en tid sedan, tillsammans med dagligvarujätten Procter & Gamble (P&G) och franska Suez Environnement SA, lanserade en hårschampoflaska, som till stor del var tillverkad av plast, som samlats in på europeiska badstränder! (Läs HÄR).
Nu meddelar TerraCycle att man kommer att utvidga och intensifiera sina insamlingar, som sker med hjälp av olika miljöorganisationer och nätverk runt om i världen.

”Detta har nu blivit en långsiktig verksamhet för TerraCycle och våra partners”, säger Brett Stevens, säljchef på TerraCycle.

I TerraCycles första projekt samlades det in cirka 15 ton plastavfall från stränder i Europa, men nu kommer företaget att utöka insamlingsansträngningarna även till lokaler och miljöer i Nordamerika och Asien.

”Vi räknar med att kunna samla in mellan 500 och tusen ton plastavfall från ständer och kustavsnitt under de närmaste tolv månaderna. Vi investerar i personal och resurser och bygger upp verksamheten tillsammans med våra partners – det här är inte bara en modefluga!”, betonar Brett Stevens, 

Vid konferensen Plastics Recycling 2017 i New Orleans beskrev Brett Stevens hur TerraCycle kommer att arbeta med existerande strandrensningsprogram och –grupper för att möjliggöra att insamlat plastavfall återanvänds i stället för att hamna på deponier eller eldas upp.

”Vi siktar på att komma i kontakt med alla organisationer och grupper, stora eller små, som i dag arbetar med att städa stränder och kuster och vi vill få tillgång till plasten från deras saneringar. Vi engagerar och uppmuntrar dem och vi har i dag medarbetare och team, som når ut till alla marknader”, berättade Brett Stevens.

Ted Siegler, delägare I USA-baserade miljökonsultföretaget DSM Environmental Services Inc., säger i en kommentar, att man uppskattar att åtta miljoner ton plastavfall hamnar i världshaven varje år.

”I de flesta utvecklingsländer finns helt enkelt inte möjligheter för en effektiv insamling av plastavfall. Och utan infrastrukturer för en fungerande insamling, så kan problemet inte lösas”, säger Ted Siegler, som nu uppmanar plastindustrin att själv utveckla en finansieringsmekanism, som på global basis kan bekosta en korrekt och effektiv insamling av plastavfall.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

AI ger Amazon effektivare förpackningar

Amazon har utvecklat ett artificiellt intelligens (AI)-system med namnet Package Decision Engine, som förändrar hur produkter paketeras och levereras över hela världen. Systemet minskar skadorna på transporterade produkter och förbrukningen av förpackningsmaterial.
amazonx

Bryggerinäringen visar signifikanta minskningar i klimatpåverkan från sina förpackningar

Svenska bryggerier fortsätter att minska sitt klimatavtryck i så gott som alla förpackningsslag. Det visar den senaste livscykelanalysen (LCA) av dryckesförpackning från branschorganisationen Sveriges Bryggerier.
framsida

Unitedprint börjar sälja material till förpackningsindustrin

Unitedprint som driver onlinetryckeriet Print24 börjar sälja material via sitt varumärke Infowerk. Det handlar bland annat om papper, plåtar och kartong.
Toivo

Mikrovågor ett alternativ vid plaståtervinning

När det gäller återvinning av plastförpackningar är det mekanisk eller kemisk återvinning som är alternativen. På Drupa presenterades ett annat alternativ, ett alternativ till kemisk återvinning, där mikrovågor gör jobbet.
Florian Turkx