Återanvändbara take away-lådor testas i pilotprojekt på Volvo

PUBLICERAD: 12 december 2022
UPPDATERAD: 25 januari

Ett rotationssystem med flergångsmatlådor i plast från företaget Panter testas nu hos Volvo Cars i Göteborg. (Bild Panter)|Genom att scanna flergångsmatlådornas QR-etiketter kan man ha kontroll på matlådorna och att de lämnas tillbaka för ny användning. (Bild pressbild)

Företagen Compass Group och Panter har inlett ett pilotprojekt på restaurang The Melting PotVolvo Cars i Göteborg, där man nu använder flergångsmatlådor, som ingår i ett rotationssystem, i stället för traditionella engångsförpackningar för take away-mat.

Projektet, som inleddes 5 december, innebär att alla vanliga engångsmatlådor tas bort och ersätts med återanvändbara flergångsmatlådor från företaget Panter. Flergångsmatlådorna är gratis att använda/låna för gästerna, som endast behöver scanna matlådorna och efter användandet lämna tillbaks dem till The Melting Pot.

Genom att scanna flergångsmatlådornas QR-etiketter kan man ha kontroll på matlådorna och att de lämnas tillbaka för ny användning. (Bild pressbild)

”Panters återanvändbara lådor och muggar bidrar till en bättre miljö redan efter 20 användningar. Flergångsförpackningarna kan användas hundratals gånger och när de inte längre håller, tas de tillbaka till fabriken i Västervik för att återvinnas och bli till nya behållare”, säger Clara Lidberg, VD och grundare av Panter.

Pilotprojektet, som matleverantören Compass Group nu startat i Göteborg tillsammans med Panter, kommer att kunna visa om en flergångslösning för take away fungerar på restauranger och även hur den tas emot av gästerna. Avsikten är att skala upp konceptet på sikt och erbjuda kunder i hela landet denna typ av lösning.

”En viktig framgångsfaktor för att minska vårt klimatavtryck är att minska beroendet av jungfrulig fossilbaserad plastråvara. Tack vare vårt samarbete med Panter bidrar vi till att minska på onödig plastproduktion genom att cirkulera plasten om och om igen, innan den slutligen går till återvinning”, säger Annika Skogvik, hållbarhetsansvarig på Compass Group.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Diageo testar pappersflaska tillverkad av PulPac på festival i Barcelona

I samarbete med PA Consulting, som är en del av Bottle Collective med PA och svenska PulPac, testar Diageo en Dry Molded Fiber-flaska som till nittio procent består av papper, med en tunn plastliner och en folieförsegling.
Diageo-to-trial-paper-Baileys-bottles

Packnews fyller 90 år - vi ser tillbaka på 1965

Packnews fyller 90 år i år. Vi gör lite nedslag i olika år och kan ibland konstatera att inte så mycket verkar ha hänt i branschen inom vissa områden.
Påsex

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Stolta som tuppar och hoppas vinna Packnorth Award 2024

Finska Oy Orapac AB sällar sig till raden av företag som vill vinna Packnorth Award 2024. Greenbox, är i grunden en enkel konstruktion, en låda med lock, men den är baserad helt på återvunnet fibermaterial och har isoleringsegenskaper mot både värme och kyla som man säger överträffar en EPS-förpackning.
{"capture_mode":"AutoModule","faces":[]}