Åsa är halvvägs till doktorshatten

PUBLICERAD: 6 januari 2015
UPPDATERAD: 25 januari

Stora Ensos industridoktorand Åsa Nyflött tillsammans med sin examinator Lars Järnström

Stora Ensos industridoktorand Åsa Nyflött, 27 år, har tagit sin licentiatsexamen vid Karlstads universitet och hon är därmed halvvägs till den efterlängtade doktorshatten.
Åsa Nyflötts forskningsprojekt handlar om förnyelsebara barriärmaterial för livsmedelsförpackningar och kan beskrivas som att hon undersöker hur det tunna lagret av oljebaserad plast, som finns på livsmedelsförpackningar tillverkade av kartong, kan ersättas med ett mer miljövänligt alternativ.


”Själva kartongen i sig är ett väldigt miljövänligt och förnyelsebart förpackningsmaterial. Men det behövs en tunn plast på förpackningen för att garantera livmedelssäkerheten. Det är oftast syret som skadar kvaliteten på förpackade livsmedel, så målsättningen är att skapa en förnyelsebar barriär som inte transporterar igenom syre. Både vi och våra kunder är måna om att finna bästa möjliga sätt att ersätta den oljebaserade plasten”, säger Åsa Nyflött.

Det finns redan idag, i mindre skala, barriärer (plaster) på marknaden som är tillverkade av förnyelsebara material. Men det krävs mer forskning på området för att få en fullständig förståelse för vilka ämnen, som egentligen är nödvändiga i en barriär till en livsmedelsförpackning. Det är denna kunskapsmässiga ”djupdykning” inom barriärområdet, som Åsa Nyflött ägnar sig åt.

Genom olika modelleringsförsök undersöker Åsa hur, eller om, syret transporteras genom barriärer uppbyggda av olika ämnen.
”Av befintliga teorier inom området gör jag olika former av datamodeller. Sedan gör jag även praktiska tester ute i laboratorierna. Det är kul att se om datamodellerna stämmer med verkligheten. Jag tycker om omväxlingen av att jobba både framför datorn och praktiskt ute på laboratoriet”, säger Åsa Nyflött.

Någon konkret lista på vilka egenskaper och ämnen som är nödvändiga i en förnyelsebar barriär är lite för tidigt att presentera i detta skede.
”Men ett exempel på en viktig slutsats är att ju högre kristinallinitet, som ämnet har, desto bättre skyddar det. Det betyder att det är viktigt att använda ämnen, som har en tät molekylstruktur”, säger Åsa Nyflött.

I början av decemeber var det licentiatisseminarium på Karlstads universitet, där Åsa Nyflött fick presentera och försvara sitt forskningsprojekt under en utfrågningsstund. Det var ett fyrtiotal personer på plats vid seminariet och efter en stunds överläggande kunde examinatorn Lars Järnström slå fast att Åsa var godkänd och kunde få ut sin efterlängtade licentiatsexamen.

”Det känns oerhört skönt att ha fått denna examen. Den är ett viktigt avstamp i mitt forskningsarbete och visar att jag är på rätt väg. Att ha en licentiatsexamen är ett bra kvitto karriärsmässigt. Det är ett bevis att man klarar av att ta in information, analysera och driva projekt. Nu ser jag fram emot att fortsätta min forskning för att om två år kunna ta min doktorsexamen”, säger Åsa Nyflött målmedvetet.

Drömmen vore att inte bara finna sätt att göra plasten förnyelsebar, utan även aluminiumet som finns i många livsmedelsförpackningar.
”Det finns massor med spännande miljöförbättrande forskningsområden att ägna sig åt”, avslutar Åsa Nyflött.

FAKTA:
Åsa Nyflött deltar i forskningsprogrammet VIPP på Karlstads universitet som startade i januari 2012. VIPP är en företagsforskarskola, som satsar på samverkan mellan industri och akademi. VIPP står för värdeskapande i fiberbaserade processer och produkter. 18 doktorsprojekt pågår inom VIPP.
Åsa Nyflött kommer att doktorera hösten 2016. Hon är anställd av Stora Enso i Karlstad sedan september 2011.
Titeln på Åsas forskningsprojekt är: ”Structural Studies and Modelling of Oxygen Transport in Barrier Materials for Food Packaging”.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x