Artificiell intelligens innebär bättre liner hos Metsä Board

PUBLICERAD: 17 september 2020
UPPDATERAD: 25 januari

Metsä Board använder artificiell intelligens för bland annat kvalitetskontroll vid linertillverkning. (Bild Metsä Board)|”Med hjälp av AI kan vi producera den perfekta linern för kundens wellpapplinje”, säger Ari Kiviranta. (Bild Metsä Board)

Kartong- och liner-producenten Metsä Board har börjat använda artificiell intelligens för att producera vit kraftliner vid bruket i finska Kemi. Den AI-styrda linertillverkningen sker i ett samarbete med wellpapptillverkaren DS Smith.

”Med hjälp av AI kan vi producera den bästa linern för kundens wellpapplinje”, säger Ari Kiviranta. (Bild Metsä Board)

”Vår strävan är att kontinuerligt vidareutveckla prestandan hos våra kartong- och liner-kvaliteter. Vid produktion av kartong och liner är det flera kvalitetsparametrar, som måste balanseras mot varandra. Med data direkt från kundens konverteringslinjer kan vi hitta den optimala kombinationen. Dessutom kan vi följa leveranskedjans påverkan på kvalitetsegenskaper, exempelvis linerns fukthalt under transporten”, säger Ari Kiviranta, SVP Development hos Metsä Board.

Analyslösningar och teknologi till den AI-styrda liner-produktionen vid bruket i Kemi levereras av Valmet, som är en global utvecklare och tillverkare av processteknik, automation och tjänster för massa-, pappers- och energibranscherna.

Det är inte första gången Metsä Board använder AI i sin produktion. Ifjol började bolaget använda artificiell intelligens för kvalitetsstyrning av sin falskartongmaskin vid bruket i finska Kyro.

”Vi fortsätter att undersöka olika möjligheter att implementera artificiell intelligens även i andra produktionslinjer”, skriver Metsä Board i ett pressmeddelande.

Läs vidare

Spartips för wellpappindustrin och dess kunder

Wellpappindustrin kan spara material via en enkel åtgärd enligt brittisk konsult.
1673597177195x

Omni Polymers gillar att återvinna flexibla plastförpackningar

josef-nat

Välkomnar EU:s föreslagna PPWR-regler – med viss kritik

European Bioplastics välkomnar EU:s föreslagna s.k. PPWR-regler för förpackningar och bioplaster – men med viss kritik…
eu-regler-PN-utvald

Svensk Plaståtervinning fick pris som Årets Impact-bolag

På Dagens Industris Gasell-gala i Stockholms stadshus fick Svensk Plaståtervinning ta emot priset som Årets Impact-bolag.
plast-impact-utvald

Senaste nytt

Nu är Yangis torrformningsteknik redo för marknaden

Det svenska företaget Yangi, med basen i Varberg, lanserar nu sin nya och patentsökta maskinteknologiplattform för torrformade cellulosabserade förpackningar, Cellera, som man säger har potential att ersätta styva plaster i stor skala.
Yangix

Erik Blix ny VD på Nordic Carton

Malmöbaserade Nordic Carton, som tillverkar kartongförpackningar och våtlimsetiketter har anställt Erik Blix som ny VD från och med den 2 oktober.
Eric Blix 2023x

Källsortering minskade växthusgaserna med 500 000 ton

Källsortering av förpackningar i Sverige har stor effekt på utsläppen av växthusgaser. Det visar ny statistik från Förpackningsinsamlingen, FTI.
källsorteringxx

PulPac skalar upp genom att skala ner med formsprutningsteknik

PulPac lanserar en ny maskinplattform, PulPac Scala, som man säger innebär ett betydande steg i revolutionen av torrformad fiber. Scala-plattformen är baserad på formsprutning, en teknik förknippad med plastbearbetning, kombinerat med PulPacs nya  Mill-to-Web fiberenhet.
Pulpac_Scala_Front