Artificiell intelligens innebär bättre liner hos Metsä Board

PUBLICERAD: 17 september 2020
UPPDATERAD: 25 januari

Metsä Board använder artificiell intelligens för bland annat kvalitetskontroll vid linertillverkning. (Bild Metsä Board)|”Med hjälp av AI kan vi producera den perfekta linern för kundens wellpapplinje”, säger Ari Kiviranta. (Bild Metsä Board)

Kartong- och liner-producenten Metsä Board har börjat använda artificiell intelligens för att producera vit kraftliner vid bruket i finska Kemi. Den AI-styrda linertillverkningen sker i ett samarbete med wellpapptillverkaren DS Smith.

”Med hjälp av AI kan vi producera den bästa linern för kundens wellpapplinje”, säger Ari Kiviranta. (Bild Metsä Board)

”Vår strävan är att kontinuerligt vidareutveckla prestandan hos våra kartong- och liner-kvaliteter. Vid produktion av kartong och liner är det flera kvalitetsparametrar, som måste balanseras mot varandra. Med data direkt från kundens konverteringslinjer kan vi hitta den optimala kombinationen. Dessutom kan vi följa leveranskedjans påverkan på kvalitetsegenskaper, exempelvis linerns fukthalt under transporten”, säger Ari Kiviranta, SVP Development hos Metsä Board.

Analyslösningar och teknologi till den AI-styrda liner-produktionen vid bruket i Kemi levereras av Valmet, som är en global utvecklare och tillverkare av processteknik, automation och tjänster för massa-, pappers- och energibranscherna.

Det är inte första gången Metsä Board använder AI i sin produktion. Ifjol började bolaget använda artificiell intelligens för kvalitetsstyrning av sin falskartongmaskin vid bruket i finska Kyro.

”Vi fortsätter att undersöka olika möjligheter att implementera artificiell intelligens även i andra produktionslinjer”, skriver Metsä Board i ett pressmeddelande.

Läs vidare

Spartips för wellpappindustrin och dess kunder

Wellpappindustrin kan spara material via en enkel åtgärd enligt brittisk konsult.
1673597177195x

Omni Polymers gillar att återvinna flexibla plastförpackningar

josef-nat

Välkomnar EU:s föreslagna PPWR-regler – med viss kritik

European Bioplastics välkomnar EU:s föreslagna s.k. PPWR-regler för förpackningar och bioplaster – men med viss kritik…
eu-regler-PN-utvald

Svensk Plaståtervinning fick pris som Årets Impact-bolag

På Dagens Industris Gasell-gala i Stockholms stadshus fick Svensk Plaståtervinning ta emot priset som Årets Impact-bolag.
plast-impact-utvald

Senaste nytt

AI ger Amazon effektivare förpackningar

Amazon har utvecklat ett artificiellt intelligens (AI)-system med namnet Package Decision Engine, som förändrar hur produkter paketeras och levereras över hela världen. Systemet minskar skadorna på transporterade produkter och förbrukningen av förpackningsmaterial.
amazonx

Bryggerinäringen visar signifikanta minskningar i klimatpåverkan från sina förpackningar

Svenska bryggerier fortsätter att minska sitt klimatavtryck i så gott som alla förpackningsslag. Det visar den senaste livscykelanalysen (LCA) av dryckesförpackning från branschorganisationen Sveriges Bryggerier.
framsida

Unitedprint börjar sälja material till förpackningsindustrin

Unitedprint som driver onlinetryckeriet Print24 börjar sälja material via sitt varumärke Infowerk. Det handlar bland annat om papper, plåtar och kartong.
Toivo

Mikrovågor ett alternativ vid plaståtervinning

När det gäller återvinning av plastförpackningar är det mekanisk eller kemisk återvinning som är alternativen. På Drupa presenterades ett annat alternativ, ett alternativ till kemisk återvinning, där mikrovågor gör jobbet.
Florian Turkx