Arlas plastbantningsfacit 2021: Nästan 60 ton enbart i Sverige

PUBLICERAD: 7 januari 2022
UPPDATERAD: 25 januari

Under 2021 tog Arla bort engångsskedarna i plast från mellanmålsprodukterna Keso Cottage Cheese och minskade mängden plast i locket. (Bild Arla. Bilden är ett montage)|Victoria Olsson är hållbarhetschef för Arla Sverige. (Bild Arla)

På global basis förbättrade livsmedelskoncernen Arla 650 miljoner förpackningar under år 2021 och enbart i Sverige gjorde man en total reducering på nästan 60 ton plast i förpackningarna för välkända varumärken som Keso, Yoggi, Arla Ko och Bregott.

”Att blicka tillbaka på 2021 och kunna säga att vi lyckats reducera så mycket plast i flera av våra storsäljare är jag stolt över”, säger Victoria Olsson, hållbarhetschef, Arla Sverige.

Victoria Olsson är hållbarhetschef för Arla Sverige. (Bild Arla)

Under 2021 har Arla globalt förbättrat närmare 650 miljoner förpackningar genom att ha minskat mängden material, ökat andelen återvinningsbar plast och gjort fler förpackningar återvinningsbara. Detta som en del av Arlas förpackningsstrategi med målet att 100 procent av Arlas egna varumärkesförpackningar ska vara återvinningsbara 2025 och att jungfrulig plast helt ska ha fasats ut ur Arlas förpackningar till år 2030.

Plastreduceringarna för flera välkända Arla-varumärken i Sverige har bland annat gjorts genom att man tagit bort engångsskedar i plast för mellanmålsprodukter och minskat mängden plast i förslutningslock. Arla Sverige har också bytt ut plastbägare mot fiberbaserade bägare och minskat mängden plast i flera förpackningslösningar.

Genom att byta till återvinningsbar polypropen i sina 600 grams Bregott-byttor kunde Arla Sverige dessutom minska förpackningens klimatpåverkan med ca 30 procent och göra förpackningen enklare att avfallssortera och återvinna för konsumenterna

”Vi jobbar varje dag med hur vi kan minska mängden plast och öka andelen förnybara och återvunna material i våra förpackningar. Och vi har flera stora projekt planerade under 2022, som kommer att ta oss vidare på vår hållbarhetsresa”, säger Victoria Olsson.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Klockan tickar för förpackningsföretag om man ska klara EUDR till årsskiftet

Nedräkningen fortsätter mot den 30 december 2024, då de flesta företag baserade i EU eller som levererar varor till EU måste följa EU:s nya avskogningsförordning (EUDR). Det kommer att ställa stora krav på till exempel tillverkare av papper, kartong och förpackningar.
johannes-plenio-1vzLW-ihJaM-unsplashx

Utmaningar vid test av nya biobaserade material i kontakt med livsmedel

Företag som utvecklar nya biomaterial bör tänka på att material tillverkade av biobaserade råvaror kräver minst lika mycket materialtestning som traditionella plaster, ofta till och med mer. Det skriver Niko Markkinen, expert på testning av livsmedelsförpackningar på Measurlabs i Finland.
bottles with different fruit or vegetable juices

Är den här dryckesförpackningen en game-changer som skakar om de stora företagen?

Den 15 maj, samlades delar av förpackningspressen i Amsterdam för att ta del av lanseringen av en helt ny förpackningslösning som företaget bakom presskonferensen, Zotefoams, menar är en game changer. Ska de stora tillverkarna av vätskekartongförpackningar känna sig hotade?
rezorce

Framtidssäker och hållbar lösning för transport av staplade kartonger

PepsiCo tillverkar potatischips i Broek op Langedijk i Holland. För transport behövde företaget ett nytt system som på ett tillförlitligt sätt skulle förhindra att kartonger staplade på pallar gled Företaget valde Nordsons smältlimsteknik, vilket drastiskt har minskat limkostnaderna och antalet kundklagomål.
Nordson PepsioCo MiniBlue Modul spray applicationx