Arla Plast gör strategiskt förvärv av tyskt säljföretag

PUBLICERAD: 1 augusti 2022
UPPDATERAD: 25 januari

Arla Plast har huvudkontor och svensk tillverkning i Borensberg, utanför Motala. (Bild Arla Plast)|Volker Wiebusch är ägare till Alphaplex. (Bild Alphaplex)

Arla Plast, med huvudkontor i Borensberg utanför Motala och tillverkningsenheter i Borensberg och Tjeckien, har förvärvat tyska plaståterförsäljaren Alphaplex GmbH, med bas strax utanför Hannover.

”Ett viktigt och strategiskt förvärv”, säger VD Christian Krichau. (Bild Arla Plast)

”Jag är väldigt glad att få presentera detta för oss strategiska och viktiga förvärv. Det stärker vår position på den viktiga tyska marknaden och det stödjer dessutom vår ambition att öka närvaron i Österrike och Schweiz. Förvärvet kommer att flytta fram vår position i värdekedjan, stärka våra hållbarhetsambitioner och möjliggöra mervärde för befintliga kunder”, säger Arla Plasts VD Christian Krichau.

Alphaplex, som sedan tidigare redan är en stark partner till Arla Plast, har förutom en väl befäst säljorganisation även efterbearbetning och lagerhållning. Försäljningen sker framför allt inom Tyskland. Bolaget grundades år 2016 och har idag elva medarbetare.

Arla Plast uppger att den preliminära köpeskillingen uppgår till cirka 4,1 miljoner euro (cirka 43,2 miljoner kronor) på kassa- och skuldfri basis. Utöver detta tillkommer en villkorad tilläggsköpeskilling om maximalt 1,3 miljoner euro baserat på kommande tre års EBIT, och som ska utbetalas efter treårsperiodens utgång. Förvärvet finansieras genom Arla Plasts kreditfaciliteter.

Volker Wiebusch är ägare till Alphaplex. (Bild Alphaplex)

Alphaplex hade år 2021 en nettoomsättning på 10,1 miljoner euro (ca 102,2 miljoner kronor) och en rörelsemarginal om cirka 8,2 procent. I och med förvärvet beräknas nettoomsättningen för Arla Plast koncernen öka med cirka 60 miljoner kronor på årsbasis.

Alphaplex GmbH kommer att konsolideras i Arla Plast koncernen från och med tillträdesdagen 1 augusti 2022 och rapporteras i koncernens nya rörelsesegmentet Tyskland.

”För Alphaplex är det här ett viktigt och naturligt steg. Vi känner Arla Plast väl, då de varit en viktig samarbetspartner till oss i många år och vi ser den här affären som en möjliggörare för bolagets fortsatta utveckling och expansion”, säger Volker Wiebusch, ägare till Alphaplex GmbH.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Evolabel siktar på ökning på den amerikanska marknaden

Den svenska tillverkaren av print-and-apply maskiner, Evolabel, visade sina lösningar på interpack. Evolabel är en stor leverantör av den här typen av märkningsutrustningar, men man jobbar lite i det tysta.
Magnx

Nu ökar användningen av plastbärkassar

Årsförbrukningen i Sverige för typen av plastbärkassar som mat vanligtvis bärs hem i var 17 kassar per person under 2022. Det är en liten ökning från 2021.
glada påsar

Europapremiär för digital etikettstans

Packnews bevakade den nyligen avslutade Fespamässan i München. Hos företaget Jwei var en digital etikettstans för små och större etikettproduktioner var en av nyheterna.
Primotek_Rise-1024x768x

Automatiserad inpackning av stora gods spar pengar och miljö

Pruszyński Sp. z o.o är en stor polsk tillverkare av takplåtar och fasader av stål som nu har installerat förpackningslinjen RoRo StretchPack på sin anläggning i Polen.
Pruszynski - packed productx