Arla Plast gör strategiskt förvärv av tyskt säljföretag

PUBLICERAD: 1 augusti 2022
UPPDATERAD: 25 januari

Arla Plast har huvudkontor och svensk tillverkning i Borensberg, utanför Motala. (Bild Arla Plast)|Volker Wiebusch är ägare till Alphaplex. (Bild Alphaplex)

Arla Plast, med huvudkontor i Borensberg utanför Motala och tillverkningsenheter i Borensberg och Tjeckien, har förvärvat tyska plaståterförsäljaren Alphaplex GmbH, med bas strax utanför Hannover.

”Ett viktigt och strategiskt förvärv”, säger VD Christian Krichau. (Bild Arla Plast)

”Jag är väldigt glad att få presentera detta för oss strategiska och viktiga förvärv. Det stärker vår position på den viktiga tyska marknaden och det stödjer dessutom vår ambition att öka närvaron i Österrike och Schweiz. Förvärvet kommer att flytta fram vår position i värdekedjan, stärka våra hållbarhetsambitioner och möjliggöra mervärde för befintliga kunder”, säger Arla Plasts VD Christian Krichau.

Alphaplex, som sedan tidigare redan är en stark partner till Arla Plast, har förutom en väl befäst säljorganisation även efterbearbetning och lagerhållning. Försäljningen sker framför allt inom Tyskland. Bolaget grundades år 2016 och har idag elva medarbetare.

Arla Plast uppger att den preliminära köpeskillingen uppgår till cirka 4,1 miljoner euro (cirka 43,2 miljoner kronor) på kassa- och skuldfri basis. Utöver detta tillkommer en villkorad tilläggsköpeskilling om maximalt 1,3 miljoner euro baserat på kommande tre års EBIT, och som ska utbetalas efter treårsperiodens utgång. Förvärvet finansieras genom Arla Plasts kreditfaciliteter.

Volker Wiebusch är ägare till Alphaplex. (Bild Alphaplex)

Alphaplex hade år 2021 en nettoomsättning på 10,1 miljoner euro (ca 102,2 miljoner kronor) och en rörelsemarginal om cirka 8,2 procent. I och med förvärvet beräknas nettoomsättningen för Arla Plast koncernen öka med cirka 60 miljoner kronor på årsbasis.

Alphaplex GmbH kommer att konsolideras i Arla Plast koncernen från och med tillträdesdagen 1 augusti 2022 och rapporteras i koncernens nya rörelsesegmentet Tyskland.

”För Alphaplex är det här ett viktigt och naturligt steg. Vi känner Arla Plast väl, då de varit en viktig samarbetspartner till oss i många år och vi ser den här affären som en möjliggörare för bolagets fortsatta utveckling och expansion”, säger Volker Wiebusch, ägare till Alphaplex GmbH.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Nu är Yangis torrformningsteknik redo för marknaden

Det svenska företaget Yangi, med basen i Varberg, lanserar nu sin nya och patentsökta maskinteknologiplattform för torrformade cellulosabserade förpackningar, Cellera, som man säger har potential att ersätta styva plaster i stor skala.
Yangix

Erik Blix ny VD på Nordic Carton

Malmöbaserade Nordic Carton, som tillverkar kartongförpackningar och våtlimsetiketter har anställt Erik Blix som ny VD från och med den 2 oktober.
Eric Blix 2023x

Källsortering minskade växthusgaserna med 500 000 ton

Källsortering av förpackningar i Sverige har stor effekt på utsläppen av växthusgaser. Det visar ny statistik från Förpackningsinsamlingen, FTI.
källsorteringxx

PulPac skalar upp genom att skala ner med formsprutningsteknik

PulPac lanserar en ny maskinplattform, PulPac Scala, som man säger innebär ett betydande steg i revolutionen av torrformad fiber. Scala-plattformen är baserad på formsprutning, en teknik förknippad med plastbearbetning, kombinerat med PulPacs nya  Mill-to-Web fiberenhet.
Pulpac_Scala_Front