Arla Plast gör strategiskt förvärv av tyskt säljföretag

PUBLICERAD: 1 augusti 2022
UPPDATERAD: 25 januari

Arla Plast har huvudkontor och svensk tillverkning i Borensberg, utanför Motala. (Bild Arla Plast)|Volker Wiebusch är ägare till Alphaplex. (Bild Alphaplex)

Arla Plast, med huvudkontor i Borensberg utanför Motala och tillverkningsenheter i Borensberg och Tjeckien, har förvärvat tyska plaståterförsäljaren Alphaplex GmbH, med bas strax utanför Hannover.

”Ett viktigt och strategiskt förvärv”, säger VD Christian Krichau. (Bild Arla Plast)

”Jag är väldigt glad att få presentera detta för oss strategiska och viktiga förvärv. Det stärker vår position på den viktiga tyska marknaden och det stödjer dessutom vår ambition att öka närvaron i Österrike och Schweiz. Förvärvet kommer att flytta fram vår position i värdekedjan, stärka våra hållbarhetsambitioner och möjliggöra mervärde för befintliga kunder”, säger Arla Plasts VD Christian Krichau.

Alphaplex, som sedan tidigare redan är en stark partner till Arla Plast, har förutom en väl befäst säljorganisation även efterbearbetning och lagerhållning. Försäljningen sker framför allt inom Tyskland. Bolaget grundades år 2016 och har idag elva medarbetare.

Arla Plast uppger att den preliminära köpeskillingen uppgår till cirka 4,1 miljoner euro (cirka 43,2 miljoner kronor) på kassa- och skuldfri basis. Utöver detta tillkommer en villkorad tilläggsköpeskilling om maximalt 1,3 miljoner euro baserat på kommande tre års EBIT, och som ska utbetalas efter treårsperiodens utgång. Förvärvet finansieras genom Arla Plasts kreditfaciliteter.

Volker Wiebusch är ägare till Alphaplex. (Bild Alphaplex)

Alphaplex hade år 2021 en nettoomsättning på 10,1 miljoner euro (ca 102,2 miljoner kronor) och en rörelsemarginal om cirka 8,2 procent. I och med förvärvet beräknas nettoomsättningen för Arla Plast koncernen öka med cirka 60 miljoner kronor på årsbasis.

Alphaplex GmbH kommer att konsolideras i Arla Plast koncernen från och med tillträdesdagen 1 augusti 2022 och rapporteras i koncernens nya rörelsesegmentet Tyskland.

”För Alphaplex är det här ett viktigt och naturligt steg. Vi känner Arla Plast väl, då de varit en viktig samarbetspartner till oss i många år och vi ser den här affären som en möjliggörare för bolagets fortsatta utveckling och expansion”, säger Volker Wiebusch, ägare till Alphaplex GmbH.

Läs vidare

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Tingstad Group köper Converflex i Örnsköldsvik

Tingstad Group fortsätter växa via uppköp. Nyss var det OptiPack i Sunne, nu har man köpt Converflex i Örnsköldsvik.
Paul-Jigbergx

Senaste nytt

Lanserar digitalpress för flexibla förpackningar

Den ska vara 30 procent snabbare och ha 45 procent högre produktivitet än sin föregångare, nya digitalpressen HP Indigo 200K, som enligt tillverkaren ska ge förpackningsindustrin ett ytterligare incitament att gå över till digitaltryck.
C0125.00_04_18_05.Still006

Sverige samlar in fler plastförpackningar enligt FTI

Vi blir allt bättre på att samla in förpackningar i Sverige. Sedan år 2018 har mängden ökat med femton procent. Inte minst är det plastförpackningar som vi hanterar bättre.
FTI pressbild

Världens största kraftlinermaskin startad hos SCA Obbola

Världens största maskin för tillverkning av kraftliner har nu tagits i drift hos SCA i västerbottniska Obbola, utanför Umeå.
_MG_

Ny serie trågpackare från Multivac premiärvisas på interpack

De nya trågpackarna från Multivac i TX6-serien är ett komplement i TX-serien som lanserades år 2019 med den helautomatiska TX 710.
TX 620