Arla inför kompletterande märkningen ”Ofta bra efter”

PUBLICERAD: 20 augusti 2018
UPPDATERAD: 25 januari

Arla inför en kompletterande datummärkning på miljontals förpackningar med mejeriprodukter som mjölk, grädde, fil och yoghurt.|Norska mejerijätten Tine har redan infört en liknande märkning i Norge.

I början av året gav Livsmedelsverket klartecken för svenska producenter att införa en kompletterande, frivillig datummärkning på färdigförpackade livsmedel. Märkningen avser att upplysa konsumenterna om att ett livsmedel ofta kan vara tjänligt även efter att bäst-före-datum passerat.
Med start nu i augusti kommer Arla Foods att införa den nya kompletterande datummärkningen ”Ofta bra efter” på 340 miljoner förpackningar med som mjölk, yoghurt, fil och grädde.

”Det är ett sätt att hjälpa folk att förstå att de själva kan avgöra om maten är ätbar eller inte genom att lukta, smaka och titta. Målsättningen är att få folk att tänka efter lite kring det. Det här är en bra åtgärd för att påverka klimatet och minska matsvinnet”, säger Ann Freudenthal, ansvarig för hållbarhetskommunikation på Arla.

Tips om hur man genom att lukta, smaka och titta på produkten kan avgöra om den går att äta eller dricka kommer att finnas på baksidan av de olika förpackningarna.

”Vi kommer att införa märkningen på i princip hela vårt sortiment, men det viktigaste är färskvarorna för det är ju de som man i första hand är orolig över att de ska härskna”, säger Ann Freudenthal

Livsmedelverket har på sin hemsida beskrivit hur den nya frivilliga datummärkningen ska utformas. ”Ordalydelsen och ordningen ”Bäst före [datum] ” och ”Bäst före utgången av [datum]” får inte ändras. Däremot kan en producent förtydliga att ett livsmedel kan konsumeras efter bäst före-dag genom att förklara det i en ny mening, till exempel i anslutning till datummärkningen. En förutsättning är att övriga krav på frivillig information är uppfyllda. Datummärkningen ska inte kunna missförstås”, skriver Livsmedelsverket.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Evolabel siktar på ökning på den amerikanska marknaden

Den svenska tillverkaren av print-and-apply maskiner, Evolabel, visade sina lösningar på interpack. Evolabel är en stor leverantör av den här typen av märkningsutrustningar, men man jobbar lite i det tysta.
Magnx

Nu ökar användningen av plastbärkassar

Årsförbrukningen i Sverige för typen av plastbärkassar som mat vanligtvis bärs hem i var 17 kassar per person under 2022. Det är en liten ökning från 2021.
glada påsar

Europapremiär för digital etikettstans

Packnews bevakade den nyligen avslutade Fespamässan i München. Hos företaget Jwei var en digital etikettstans för små och större etikettproduktioner var en av nyheterna.
Primotek_Rise-1024x768x

Automatiserad inpackning av stora gods spar pengar och miljö

Pruszyński Sp. z o.o är en stor polsk tillverkare av takplåtar och fasader av stål som nu har installerat förpackningslinjen RoRo StretchPack på sin anläggning i Polen.
Pruszynski - packed productx