Arla inför kompletterande märkningen ”Ofta bra efter”

PUBLICERAD: 20 augusti 2018
UPPDATERAD: 25 januari

Arla inför en kompletterande datummärkning på miljontals förpackningar med mejeriprodukter som mjölk, grädde, fil och yoghurt.|Norska mejerijätten Tine har redan infört en liknande märkning i Norge.

I början av året gav Livsmedelsverket klartecken för svenska producenter att införa en kompletterande, frivillig datummärkning på färdigförpackade livsmedel. Märkningen avser att upplysa konsumenterna om att ett livsmedel ofta kan vara tjänligt även efter att bäst-före-datum passerat.
Med start nu i augusti kommer Arla Foods att införa den nya kompletterande datummärkningen ”Ofta bra efter” på 340 miljoner förpackningar med som mjölk, yoghurt, fil och grädde.

”Det är ett sätt att hjälpa folk att förstå att de själva kan avgöra om maten är ätbar eller inte genom att lukta, smaka och titta. Målsättningen är att få folk att tänka efter lite kring det. Det här är en bra åtgärd för att påverka klimatet och minska matsvinnet”, säger Ann Freudenthal, ansvarig för hållbarhetskommunikation på Arla.

Tips om hur man genom att lukta, smaka och titta på produkten kan avgöra om den går att äta eller dricka kommer att finnas på baksidan av de olika förpackningarna.

”Vi kommer att införa märkningen på i princip hela vårt sortiment, men det viktigaste är färskvarorna för det är ju de som man i första hand är orolig över att de ska härskna”, säger Ann Freudenthal

Livsmedelverket har på sin hemsida beskrivit hur den nya frivilliga datummärkningen ska utformas. ”Ordalydelsen och ordningen ”Bäst före [datum] ” och ”Bäst före utgången av [datum]” får inte ändras. Däremot kan en producent förtydliga att ett livsmedel kan konsumeras efter bäst före-dag genom att förklara det i en ny mening, till exempel i anslutning till datummärkningen. En förutsättning är att övriga krav på frivillig information är uppfyllda. Datummärkningen ska inte kunna missförstås”, skriver Livsmedelsverket.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Lignin Industrier säkrar tjugofem miljoner kronor i nyemission

Svenska greentech-företaget Lignin Industries tar in 25 miljoner kronor i en nyemission och fortsätter sin satsning på produktion av biobaserad plast med lignin som råvara skriver Nordisk Bioplastförening.
lignin-emission-utvald

Spendrups satsar på sträckfilm med trettio procent PCR

Spendrups har i samarbete med Trioworld, gått över till trettio procent konsumentåtervunnen plast i all sträck- och krympfilm som används runt pallar och dryckestråg för att säkerställa laststabilitet och transportsäkerhet.
mynewsdesk-spendrupsx

Johan Nellbeck lämnar Holmen Iggesund i samband med omorganisation

Holmens styrelse har idag beslutat att samla koncernens kartong- och pappersverksamhet i ett nytt samlat affärsområde, Holmen Kartong & Papper. I samband med detta kommer Holmen Iggesunds vd, Johan Nellbeck, att lämna företaget.
igge-johan2-utvaldx

CCL Industries öppnar ny sleevetillverkning

CCL Industries som tillverkar specialetiketter, säkerhets- och förpackningslösningar, har officiellt öppnat sin nya etiketthub i Dornbirn, Österrike, och slutfört flytten från tyska Hohenems.
CCL-Dornbirn_27_by_Marcel_Hagen-studio22-768x512x