Årets Pentawards utdelade på högtidsgala i New York

PUBLICERAD: 11 september 2018
UPPDATERAD: 25 januari

Prisutdelningen för årets Pentawards hölls i Guggenheim Museum i New York. Här några av de många glada pristagarna.|Diamond Pentaward – det förnämsta priset – gick till serien Mutti Limited Edition och deras designers.
|En droppformad, koboltblå glasflaska till kinesisk ”vodka” belönades med Platinum Pentaward i kategorin ”Drycker”.
|De här charmiga risförpackningarna och japanska designbyrån Frame inc. belönades med Platinum Pentaward i kategorin ”Livsmedel”.
|I kategorin ”Lyx” gick platinautmärkelsen till en serie timglasformade förpackningar med dofter för hemmet.

Årets upplaga av den globala förpackningsdesigntävlingen Pentawards har avgjorts och vinnarna presenterats vid en högtidsgala på Guggenheim Museum i New York.
2.318 tävlingsbidrag från 62 länder hade lämnats in till årets Pentawards och av dessa valde den internationella juryn ut 221 bidrag, vilka belönades med allt från Diamond och Platinum Pentawards till Gold, Silver och Bronze Pentawards.

Det finaste priset – Diamond Pentaward – gick i år till den italienska designstudion Auge Design och deras serie av förpackningar för italienska tomatprodukter under varumärket Mutti. Förpackningsserien, som endast tillverkats i en begränsad upplaga, omfattar konservburkar, glasflaskor, tuber och kartongkapslar, där dekorativa guldfolieutsmyckningar är ett genomgående tema.

I huvudkategorien ”Drycker” gick den främsta kategoriutmärkelsen Platinum Pentaward till kinesiska designbyrån Shenzhen Lingyun Creative Packaging Design och deras koboltblå och droppformade glasflaska Guocui Wudu för en ”vodka” från Henan-provinsen, skapad av fem olika traditionella kinesiska medicinalväxter.

Årets Platinum Pentaward i huvudkategorin ”Livsmedel” tilldelades japanska förpackningskonceptet Shirokuma no Okome, designat av byrån Frame inc. Konceptet skulle överbrygga ”klyftan” mellan ristillverkaren Shirokuma no Okome  och risvarumärket ”Polar Bear” och resultatet har blivit en serie charmiga förpackningar, som inte direkt associerar till produkten ris utan snarare tilltalar konsumentens känslomässiga sinnen.

I huvudkategorin ”Lyx” gick Platinum Pentaward-utmärkelsen till en fransk serie med timglasformade doftprodukter, avsedda för hemmet. Sortimentet kallas Diptyque Hourglass 2.0 och designen är gjord av Paris-byrån Servaire & Co. ”Timglasen” är försedda med en speciell diffunderingsteknik, utvecklad av Techniplast, som garanterad en konstant, jämn och samtidigt sparsam utsöndning av de sex olika dofter, som ingår i serien. Doftglasen kan dessutom användas gång på gång tack vare ett specialutvecklat påfyllningssystem.

Förutom huvudpriset Diamond Pentaward och Platinum Pentawards i de fem huvudkategorierna delades det i de olika underkategorierna ut 41 st Gold Pentawards, 84 Silver Pentawards och 90 Bronze Pentawards.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Här är de nominerade i Packnorth Award 2023

mirko-fabian-htm4OxeJaC0-unsplash

Sveriges mest köpta bil fyller 70 år och har blivit ”grön”

Godisprodukten ”Ahlgrens bilar” kallas ”Sveriges mest köpta bil” – i år fyller den 70 år och har samtidigt fått ny design och en förpackning som till stor del består av ”grön” bioplast.
bilar-plantpack-utvald

Cirkulär förpackningslösning testas på Circle K

För att minska mängden engångsartiklar testar Circle K tillsammans med Panter och Tingstad ett cirkulärt system, där kunderna erbjuds att låna matlådor och muggar för sin takeaway-mat.
Circle K

Fiberflaska som är redo för industriell produktion

Flaskor av fiber är ett område som intresserar många utvecklare och titt som tätt kommer information om nya produkter. Däremot ser man inte mycket av dem på marknaden. På nyligen avslutade Pack Expo i Las Vegas visades ett alternativ.
RyPax-and-CelluComp-Launch-Industry-First-All-Fiber-Bottle-Solutionx