Årets Mumin-mugg levereras i Paptics träfiberbaserade påse

PUBLICERAD: 5 oktober 2020
UPPDATERAD: 25 januari

Årets Mumin-vintermugg förpackas i en specialdesignad påse, tillverkad i finska Paptic Oy:s uppmärksammade träfiberbaserade förpackningsmaterial. (Bild moomin.com)

Inför varje vinter lanserar finska Arabia en specialdesignad porslinsmugg med motiv från Tove Janssons välkända historier om Mumin-trollen. 2020-års Mumin-mugg har fått namnet ”Snöyra” (Snow Blizzard) och under lanseringskampanjen levereras den förpackad i en specialdesignad påse, tillverkad av finska Paptic Oy:s uppmärksammade träfiberbaserade förpackningsmaterial.

Paptics träfibermaterial betecknas som ett mellanting mellan papper, plast och textil och det tillverkas med en speciell skumteknik. Företaget och materialet har blivit mycket uppmärksammat och Paptic menar att man har utvecklat nästa generations papper.

Paptic-materialet tillverkas med en teknik som kallas ”Foam Forming”. Det är en skumteknik, som innebär att man använder ett skum i processen vid tillverkning av papper. Man ersätter vatten som bärare av fibern med skum och har hälften vatten, hälften skum. Man kan bilda bubblor efter önskad storlek och med detta tillverka produkter med långa fibrer. Tekniken sparar både råvara och energi och materialet får intressanta egenskaper.
(Läs mer om Paptic-materialet HÄR och HÄR)

Paptic-påsen till årets Mumin-mugg kan tvättas, torkas och återanvändas. Den ingår i Arabias kampanj #OURSEA, som ska bidra till att städa upp Östersjön genom att uppmuntra konsumenter att göra miljövänliga val.

Den grafiska illustrationen på årets vintermugg med Mumin-motiv är inspirerad av Tove Janssons bok ”Trollvinter” från 1957.

Arabias Mumin-muggar är omtyckta samlarobjekt. Lanseringskampanjens muggar med Paptic-påsen säljs endast i utvalda butiker på ett fåtal platser samt på webbplatsen moomin.com

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x