Ardagh har utvecklat en ultralätt fiskkonservburk

PUBLICERAD: 1 juni 2016
UPPDATERAD: 25 januari

Larsen Danish Seafood

Glas- och metallförpackningsproducenten Ardagh Group har utvecklat vad man säger är världens lättaste konservburk i metall för fiskprodukter.
Det är Ardaghs fabrik i Cuxhaven i norra Tyskland, där man tillverkar specialemballage i aluminium, som utvecklat och tillverkar den ultralätta aluburken för fiskkonserver.

Burken i fråga är till utseendet en konventionell, låg och rektangulär konservburk av den typ, som används till sardiner, musslor, sillinläggningar, etc. Det som skiljer den från andra burkar är den mycket tunna metallväggen, där Ardaghs specialister i Cuxhaven – med hjälp av företagets R&D center i franska Crosmieres –  kunnat få ner metalltjockleken till endast 0,170 millimeter, att jämföra med närmaste tunnväggiga konkurrentburk som mäter 0,215 millimeter.

Trots den minimala tjockleken har burken samma styrka och stabilitet som andra burkar – detta tack vare en sinnrik och strategisk inbyggnad av stabiliserande ”metallåsar” i burken.

Tillsammans med kunden – tyska Larsen Danish Seafood, som är först i Tyskland att använda den nya burken – utvecklade Ardaghs förpackningsingenjörer också en modifierad tillslutningsteknik för burken , vilket gör att den tunna ”burkkroppen”  klarar påfrestningarna, när burkens lock dras av med hjälp av en ”Easy Open”-dragring.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Det våras för plastbärkassarna när skatten är på väg bort

Nyligen berättade Packnews om en ICA-butik som börjar sälja bärkassar av biomaterial och nu satsar Coop Sverige på bärkassar som till stor del består av återvunnet material. Den 1 november tas skatten bort på bärkassar.
coop-carrier-bag-trioworld

Drupa 2024 - Många vill ha en bit av kakan inom etikettproduktion

Packnews danska redaktör, Søren Winsløw, sammanfattar här sina intryck från Drupa ur ett etikettperspektiv. Digitalisering är ett gångbart ord i detta sammanhang.
canon_drupa_01xx

Bioplast kan bli en väsentlig del av klimatlösningen om vi tänker kreativt och samarbetar!

Det senaste COP-mötet i Dubai lämnade visserligen mycket kvar att önska för den globala civilisationens framtid. Däremot så var delegaterna överens om att det fossila kolet behöver avvecklas. Ju förr dess bättre ska vi nog tillägga. Det här debattinlägget från Nordisk Bioplastförening framför synpunkter på detta.
Foto: Riccardo Annandale, Unsplash

Karamello gör smakfull investering i tonerpress

Karamello arbetar med förpackning och branding av reklamgodis. Nu investerar Linköpingsföretaget i Fujifilms flaggskepp Revoria Press PC1120.
Henrik-stor