Arctic Paper tecknar avtal om nedbrytbart förpackningspapper

PUBLICERAD: 22 oktober 2020
UPPDATERAD: 25 januari

”Ett stort steg för oss och en möjlighet att utöka vårt produktsortiment”, säger Michał Jarczyński. (Bild Arctic Paper)|widok1.tif

Arctic Paper har tecknat avtal med Polens nationella centrum för forskning och utveckling (NCBiR) för samfinansiering av ett projekt med syfte att utveckla och implementera ett biologiskt nedbrytbart förpackningspapper med hög skyddsbarriär.

Arctic Paper skriver i ett pressmeddelande att projektets totala nettovärde uppgår till över 20 miljoner polska zloty, PLN (drygt 45 miljoner kronor) och det maximala beloppet för samfinansieringen är cirka 8,3 miljoner PLN (ca 19 miljoner kronor).

Syftet med projektet är att utveckla och implementera teknologi för tillverkning av en ny produkt: ett förpackningspapper med hög skyddsbarriär som är biologiskt nedbrytbart, antibakteriellt samt svamp- och mögelhämmande. Innovationsarbetet ska leda fram till lansering inom segmentet förpackningspapper av nya produkter med höga barriäregenskaper och biologisk nedbrytbarhet samt hög tryckkvalitet.

Arctic Paper skriver att förpackningspapper med hög barriär kan användas för produktion av exempelvis förpackningar för direktkontakt med livsmedel och förpackningar och produktblad för läkemedel.

Utvecklingen av det nya biologiskt nedbrytbara förpackningspappret ska ske vid polska bruket Arctic Paper Kostrzyn. (Bild Arctic Paper)

”Det här är ett stort steg för oss och en möjlighet att utöka vårt produktsortiment så att det även omfattar förpackningspapper, som har speciella barriärkvaliteter men som också är biologiskt nedbrytbara”, säger Michał Jarczyński, VD för Arctic Paper S.A.

Projektet kommer att genomföras vid polska bruket Arctic Paper Kostrzyn, som är det största av tre pappersbruk inom Arctic Paper-koncernen. De övriga är de svenska pappersbruken Arctic Paper Munkedals AB och Arctic Paper Grycksbo AB. Moderbolag i koncernen är polska bolaget Arctic Paper S.A., som också är största ägare i svenska förpacknings- och massakoncernen Rottneros AB.

Vid bruket Arctic Paper Kostrzyn tillverkas högkvalitativt obestruket träfritt papper för böcker, broschyrer. kuvert, mm. Sedan år 2019 producerar bruket även förpackningspapper under varumärket Munken Kraft.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x