Arctic Paper och Rottneros ska bygga fibertrågfabrik i Polen

PUBLICERAD: 14 februari 2022
UPPDATERAD: 25 januari

Rottneros och Arctic Paper startar gemensam tillverkning av formpressade fibertråg. (Bild Rottneros)|Lennart Eberleh, VD i Rottneros. (Bild Rottneros)|Michal Jarczyński, VD i Arctic Paper. (Bild Arctic Paper)

Arctic Paper och Rottneros har nu fastställt sin tidigare preliminäröverenskommelse och ska bygga en gemensam fabrik i Polen för tillverkning av formpressade fibertråg. Investeringen uppgår till 15 miljoner euro (ca 158 miljoner kronor).

Anläggningen, som ska uppföras i Arctic Papers lokaler i polska Kostrzyn, kommer att drivas i en separat juridisk enhet och som ett 50/50 joint venture, i linje med det LOI (Letter of Intent) som parterna undertecknade den 22 oktober 2021. (Läs HÄR)

Lennart Eberleh, VD i Rottneros. (Bild Rottneros)

”Vi ser en snabbt växande efterfrågan på formpressade fibertråg och vi är glada att kunna meddela att vi nu är redo att gå vidare med vår plan att lansera den första industriella produktionen av fiberbaserade barriärförpackningar. Vårt samarbete kombinerar Arctic Papers gynnsamma läge och befintlig infrastruktur med Rottneros tekniska kunnande, vilket ger fördelar för båda företagen”, säger VD:arna för Arctic Paper och Rottneros, Michal Jarczyński och Lennart Eberleh, i ett gemensamt uttalande.

Michal Jarczyński, VD i Arctic Paper. (Bild Arctic Paper)

Produktionen kommer bland annat vara ämnad för högbarriärsförpackningar, med förlängd hållbarhet för livsmedel, men även för förpackningar med enklare funktionskrav, baserat på Rottneros nyfiber. Produkterna klarar hög värme och passar utmärkt till färdigmat – både frysta och kylda maträtter – vilket utgör en snabbt växande marknad. Uppstarten av den nya fabriken är planerad till slutet av år 2023.

Anläggningen kommer att producera cirka 80 miljoner fibertråg per år, med en uppskattad årlig omsättning på 9 – 11 miljoner euro och en EBIT-marginal på mer än 20 procent, när den är i full drift.

Samriskföretaget kommer att ske i ett polskregistrerat företag och finansieras genom en kombination av banklån och kapitaltillskott från ägarbolagen.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x