Är pantsystem lösningen på plastpåsarnas miljöpåverkan?

PUBLICERAD: 24 november 2016
UPPDATERAD: 25 januari

Startup-företaget PantaPåsen har initierat ett pantsystem för plastpåsar och plastbärkassar. Teknikmagasinets butik på Liljeholmen i Stockholm var först med att ansluta sig. (N.B. Bilden är ett montage)|Entreprenören och civilingenjören Suwar Mert har startat företaget PantaPåsen.

Pant på plastbärkassar kan vara ett sätt att minska plastpåsarna miljöpåverkan. Det menar entreprenören och civilingenjören Suwar Mert, som ligger bakom startup-företaget PantaPåsen. Han menar att ett pantsystem, som är uppbyggt på samma sätt som de framgångsrika pantsystemen för plastflaskor och metallburkar, kan få konsumenterna att sätta mer värde på påsarna, samtidigt som ett pantsystem ger möjlighet att styra återvinningen.

PantaPåsen har utvecklat en digital plattform för att göra det enkelt att återvinna plastpåsar med pant. Företaget vill göra plastpåsarna synliga för alla och förändra återvinningsbranschen. 
”Att panta ska vara en rolig, enkel och självklar del av vardagen”, skriver företaget på sin hemsida.

Hittills är det bara en butik –Teknikmagasinets butik  på Liljeholmen i Stockholm – som anslutit sig till pantsystemet, men PantaPåsen och Suwar Mert är övertygade om att antalet anslutna butiker och butikskedjor snabbt kommer att öka, när kännedomen om pantsystemet sprids.

För att informera om fördelarna med ett pantsystem har PantaPåsens VD Suwar Mert, tillsammans med Leif Nilsson, styrelseordförande i Svensk Plastindustriförening (SPIF) och doktor Jagdeep Singh, forskare inom industriell ekologi vid KTH, skrivit en debattartikel, som bland annat publicerats på den oberoende miljöplattformen Supermiljöbloggen.

”Varje år pantar vi svenskar 1,7 miljarder burkar och PET-flaskor – eller närmare 90 procent av alla burkar och PET-flaskor som säljs.
Så varför inte göra samma sak med plastbärkassar?
Med ett sådant initiativ skulle vi för första gången ge plastbärkassar ett verkligt värde för konsumenter och ett incitament till att inte låta dem hamna i naturen. Ett pantsystem för plastbärkassar har en dubbel effekt. Det innebär att konsumenten tänker till en gång extra innan påsen köps, men framför allt minskar det risken för att påsen ska hamna på villovägar. Med detta kan vi ta ett stort steg in i en cirkulär ekonomi där vi hushållar med våra resurser på jorden”, skriver de tre i artikeln, där de också konstaterar att vi i Sverige använder cirka 1,4 miljarder plastbärkassar varje år.

Mer om PantaPåsen och deras pantsystem kan du läsa på företagets hemsida.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Lignin Industrier säkrar tjugofem miljoner kronor i nyemission

Svenska greentech-företaget Lignin Industries tar in 25 miljoner kronor i en nyemission och fortsätter sin satsning på produktion av biobaserad plast med lignin som råvara skriver Nordisk Bioplastförening.
lignin-emission-utvald

Spendrups satsar på sträckfilm med trettio procent PCR

Spendrups har i samarbete med Trioworld, gått över till trettio procent konsumentåtervunnen plast i all sträck- och krympfilm som används runt pallar och dryckestråg för att säkerställa laststabilitet och transportsäkerhet.
mynewsdesk-spendrupsx

Johan Nellbeck lämnar Holmen Iggesund i samband med omorganisation

Holmens styrelse har idag beslutat att samla koncernens kartong- och pappersverksamhet i ett nytt samlat affärsområde, Holmen Kartong & Papper. I samband med detta kommer Holmen Iggesunds vd, Johan Nellbeck, att lämna företaget.
igge-johan2-utvaldx

CCL Industries öppnar ny sleevetillverkning

CCL Industries som tillverkar specialetiketter, säkerhets- och förpackningslösningar, har officiellt öppnat sin nya etiketthub i Dornbirn, Österrike, och slutfört flytten från tyska Hohenems.
CCL-Dornbirn_27_by_Marcel_Hagen-studio22-768x512x