AR Packaging vill bli först med torrformade fiberförpackningar

PUBLICERAD: 9 mars 2020
UPPDATERAD: 25 januari

Exempel på engångsbestick tillverkat av torrformad fiber. (Bild AR Packaging/PulPac)

Med strategin att driva hållbar innovation satsar Lundbaserade AR Packaging tillsammans med Göteborgsföretaget PulPac på en stor övergång till torrformade fiberförpackningar.

AR Packagings mål är att bli först på marknaden med kommersiellt hållbara och plastfria tråg och bestick för livsmedels-, take-away- och food service-sektorn. Bolaget vill bidra till innovativ processutveckling av helt fiberbaserade lösningar och har därför gått med i PulPacs teknikpool.

Som ledande förpackningsleverantör inom en rad branscher är AR Packaging engagerat i banbrytande utveckling av nya hållbara förpackningslösningar. Det finns en tydlig trend på marknaden att gå ifrån plastbaserade förpackningar utan att ge avkall på användarvänlighet och produktsäkerhet. AR Packaging säger att man nu går i täten för denna utveckling och siktar på att bli först på marknaden med torrformade fibertråg och bestick. I linje med denna strategi har bolaget gått med i PulPacs teknikpool och får därmed unik tillgång till optimerade processer för att kommersialisera helt fiberbaserade och förnybara engångsprodukter.

”Vi har stor erfarenhet av att lansera nya innovationer på marknaden genom framgångsrikt samarbete med innovativa samarbetspartners som är experter inom sitt område. Att vara medlem i PulPacs teknikpool visar vårt engagemang för att aktivt bidra till utveckling och industrialisering av hållbara torrformade fiberprodukter”, säger Ralf Mack, Group Innovation Director på AR Packaging.

Torrformad fiber, som uppfanns av PulPac år 2016, är idag skyddat med 38 patent och patentansökningar som kan täcka mer än 50 länder. Tekniken, som torrformar cellulosa till hårda förpackningar och engångsprodukter, är unik och skiljer sig från de traditionella metoderna för formning av cellulosa. Den torra tillverkningsprocessen gör det möjligt att ersätta engångsplast till ett lägre pris än vad som tidigare varit möjligt.

”Vi har placerat all immaterialrätt i en teknikpool i syfte att minska den globala användningen av engångsplast. Vi är glada över att ha AR Packaging som licenstagare och över deras åtagande att industrialisera torrformad fiber och bidra till vår teknikpool. Medlemmar i teknikpoolen betalar en royalty på sålda varor för att finansiera den ständigt pågående utvecklingen av tekniken för torrformade fiberförpackningar. PulPac är bäst i världen på utveckling av torrformad fiber och vi utökar våra immateriella rättigheter hela tiden”, säger PulPacs VD Linus Larsson.

Läs vidare

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Tingstad Group köper Converflex i Örnsköldsvik

Tingstad Group fortsätter växa via uppköp. Nyss var det OptiPack i Sunne, nu har man köpt Converflex i Örnsköldsvik.
Paul-Jigbergx

Senaste nytt

Lanserar digitalpress för flexibla förpackningar

Den ska vara 30 procent snabbare och ha 45 procent högre produktivitet än sin föregångare, nya digitalpressen HP Indigo 200K, som enligt tillverkaren ska ge förpackningsindustrin ett ytterligare incitament att gå över till digitaltryck.
C0125.00_04_18_05.Still006

Sverige samlar in fler plastförpackningar enligt FTI

Vi blir allt bättre på att samla in förpackningar i Sverige. Sedan år 2018 har mängden ökat med femton procent. Inte minst är det plastförpackningar som vi hanterar bättre.
FTI pressbild

Världens största kraftlinermaskin startad hos SCA Obbola

Världens största maskin för tillverkning av kraftliner har nu tagits i drift hos SCA i västerbottniska Obbola, utanför Umeå.
_MG_

Ny serie trågpackare från Multivac premiärvisas på interpack

De nya trågpackarna från Multivac i TX6-serien är ett komplement i TX-serien som lanserades år 2019 med den helautomatiska TX 710.
TX 620