ÅR Packaging Group lägger ner i Ryssland och Finland

PUBLICERAD: 1 oktober 2017
UPPDATERAD: 25 januari

”Utvecklingen motiverar inte att vi har tre fabriker i Ryssland”

ÅR Packaging Group skriver i ett pressmeddelande att man lägger ner tillverkningen vid sin enhet i finska Kauttua samt stänger sin kartongförpackningsfabrik i Moskva, Ryssland.
Beslutet att upphöra med tillverkningen i Kauttua motiverar ÅR Packaging med att man måste sänka kostnadsbasen för att fortsatt kunna vara konkurrenskraftiga och lönsamma på den nordiska kartongmarknaden.

Det är enbart själva tillverkningsverksamheten, som berörs i Kauttua, enligt ÅR Packaging. Övriga verksamheter som försäljning, kundservice och produktutveckling kommer att stanna kvar i Kauttua.

Fabriken i Moskva ingick i det förvärv, som ÅR Packaging gjorde år 2015, då man av USA-baserade MeadWestvaco Corporation (numera WestRock) köpte tre europeiska tillverkningsanläggningar, belägna i Ryssland, Polen och Österrike.(Läs HÄR)

”Förvärvet av MeadWestvacos anläggningar innebar att vi fick tre tillverkningsenheter i Ryssland. Försäljnings- och volymutvecklingen i regionen motiverar dock inte tre fabriker och detta tillsammans med ökat pristryck gör att vi måste reducera våra kapacitets- och infrastrukturkostnader i Ryssland”, säger ÅR Packagings VD och koncernchef Harald Schulz.

A&R Carton-fabriken i Moskva kommer således att stängas och koncernen kommer fortsättningsvis att betjäna den ryska marknaden från sina två fabriker i St Petersburg och Timashevsk.

ÅR Packaging skriver att åtgärderna motiveras av att vill konsolidera och optimera sin verksamhet på vissa platser och segment.

”I vår strategi har vi nu betydande verksamheter inom målinriktade segment. Vårt omfattande investeringsprogram inkluderar exempelvis installationen av fyra nya tryckpressar under åren 2016 till 2018 samt expansion av våra fabriker Krakow, Polen och Tabasalu, Estland. Detta stöder vår ambitiösa tillväxtplan på ett mycket bra sätt”, säger Harald Schulz i en kommentar.

I sitt pressmeddelande anger inte ÅR Packaging några tidpunkter för nedläggningarna i Moskva och Kauttua. Klart är dock att de beslutade åtgärderna kommer att påverka cirka 150 anställda. ÅR Packaging skriver att man kommer att erbjuda anställning på andra platser i största möjliga utsträckning.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Är den här dryckesförpackningen en game-changer som skakar om de stora företagen?

Den 15 maj, samlades delar av förpackningspressen i Amsterdam för att ta del av lanseringen av en helt ny förpackningslösning som företaget bakom presskonferensen, Zotefoams, menar är en game changer. Ska de stora tillverkarna av vätskekartongförpackningar känna sig hotade?
rezorce

Framtidssäker och hållbar lösning för transport av staplade kartonger

PepsiCo tillverkar potatischips i Broek op Langedijk i Holland. För transport behövde företaget ett nytt system som på ett tillförlitligt sätt skulle förhindra att kartonger staplade på pallar gled Företaget valde Nordsons smältlimsteknik, vilket drastiskt har minskat limkostnaderna och antalet kundklagomål.
Nordson PepsioCo MiniBlue Modul spray applicationx

Förpackningsansvariga hos brittiska FMCG-företag vill bort från plast men det är inte lätt

En ny undersökning från förpackningsföretaget Aquapak av 100 brittiska förpackningschefer inom dagligvarubranschen visar att majoriteten (92 procent) planerar att helt sluta använda plast i sina konsumentförpackningar.
Pasta-packaging

Mondi utvecklar monomaterialförpackning i samarbete med Scan Sverige

Mondi har i samarbete med Scan Sverige skapat en polypropen (PP) baserad monomaterialförpackning, som är designad för återvinning.
MNDPR282ax