Vår förpackningsåtervinning är högre än EU:s och Sveriges mål

PUBLICERAD: 6 september 2022
UPPDATERAD: 25 januari

Insamling och återvinning av hushållens förpackningar ökar ständigt. (Bild FTI)|Helena Nylén är VD på Förpackningsinsamlingen. (Bild FTI)|Vi svenskar blir allt bättre på att källsortera och återvinna använda förpackningar. (Bild FTI)

Återvinningen av hushållsförpackningar från Förpackningsinsamlingens (FTI:s) insamlingssystem överträffar såväl Sveriges som EU:s höga återvinningsmål. Det visar ny statistik från FTI. Fler förpackningar i papper, plast och metall återvanns och fick nytt liv under 2021 jämfört med året innan.

Enligt materialåtervinningsmålen ska minst 65 procent av alla förpackningar, som sätts på den svenska marknaden, återvinnas till nya produkter. Ny statistik från FTI:s ägare (Svensk Plaståtervinning, Returkartong, Svensk Glasåtervinning och Svenska Metallkretsen) visar att återvinningsgraden i Sverige överträffar det målet. Totalt sett återvanns förra året 67 procent av förpackningar från FTI:s producenter till nya produkter.

Helena Nylén är VD på FTI. (Bild FTI)

”Statistiken för 2021 visar att insamlingen i vårt system slog rekord för tionde året i rad. Det är väldigt glädjande att vi nu kan konstatera att den faktiska återvinningen av förpackningarna också ökar och är högre än det nationella återvinningsmålet” säger Helena Nylén, VD på FTI.

Siffrorna visar även att återvinningsgraden av papper, plast och aluminium är högre jämfört med året innan. Statistik från Returkartong visar att återvinningen av hushållens pappersförpackningar ökade med 9 procent under 2021 och att det nu inte är långt kvar till det nationella målet på 85 procent. Svensk Glasåtervinning har under många år legat på höga nivåer runt det nationella målet och Svensk Plaståtervinning ökade återvinningen av plastförpackningar från hushåll med 17 procent mellan 2020 och 2021.

”Nästa år tas Svensk Plaståtervinnings nya anläggning Site Zero i Motala i bruk, världens största och mest effektiva plaståtervinningsanläggning. Alla insatser vi kan göra får nu ännu större effekt. Producenter behöver ta fram fler återvinningsbara förpackningar, och konsumenter behöver källsortera mer. Stora mängder förpackningar hamnar fortfarande i hushållsavfallet och bränns upp, helt i onödan. Varje förpackning räknas – en återvunnen plastförpackning innebär halverad klimatpåverkan jämfört med om den skulle gå till förbränning”, säger Helena Nylén.

Vi svenskar blir allt bättre på att källsortera och återvinna använda förpackningar. (Bild FTI)

I syfte att öka återvinningen av förpackningar ytterligare har regeringen nyligen beslutat att införa fastighetsnära insamling för alla hushåll med start 1 januari 2024.

”Vi välkomnar beskedet från regeringen och vår erfarenhet visar att behovet av återvinningsstationer kommer att finnas kvar, även efter att den fastighetsnära insamlingen är fullt utbyggd. Det är något kommunerna behöver ta hänsyn till framöver. Vi är glada över vårt goda samarbete med Sveriges kommuner, det kommer att vara värdefullt, när de nu ska ta över ansvaret för insamlingen. Tillsammans kan vi göra stor skillnad”, avslutar Helena Nylén.

HÄR kan du se återvinningsgraderna för år 2021

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Unitedprint börjar sälja material till förpackningsindustrin

Unitedprint som driver onlinetryckeriet Print24 börjar sälja material via sitt varumärke Infowerk. Det handlar bland annat om papper, plåtar och kartong.
Toivo

Mikrovågor ett alternativ vid plaståtervinning

När det gäller återvinning av plastförpackningar är det mekanisk eller kemisk återvinning som är alternativen. På Drupa presenterades ett annat alternativ, ett alternativ till kemisk återvinning, där mikrovågor gör jobbet.
Florian Turkx

Skånsk besserwisser finalist i avfallsvärldens "Eurovision"

Ungdomar är enligt en färsk undersökning sämst på att sortera plastförpackningar. Kampanjen "Var inte en Styrbjörn" har genom humor försökt öka medvetenheten.
Sysav_Kampanjbild_Styrbjorn_EWWR

Tidsgränserna skjuts fram i US Plastics Pact

Många stora varumärkesägare har problem med att leva upp till löftena om att minska användningen av plastförpackning, att använda mer återvunnet material och att designa dem rätt. Målåret har i många fall varit 2025, och de flesta klarar inte det. US Plastics Pact är ett exempel där man nu knuffar fram målsättningarna.
dreamstime_m_21631432