AquaStop – ett vattentåligt papper från Smurfit Kappa

PUBLICERAD: 23 maj 2022
UPPDATERAD: 25 januari

Smurfit Kappas pappersbaserade förpackningsmaterial AquaStop är vattentåligt. (Bild Smurfit Kappa/bilden är ett montage)|Lars Henriksson är produktutvecklingschef Smurfit Kappa Paper Division. (Bild Smurfit Kappa)

Smurfit Kappa har utvecklat och lanserat AquaStop, som är ett vattentåligt pappersmaterial lämpligt till produkter som behöver en vatten- och fuktskyddande förpackning.

AquaStop-materialet uppges vara lämpligt för e-handelsförpackningar och till förpackning av produkter som blommor, tvättmedel, frukt och grönsaker där tillfälligt skydd mot vatten behövs.

Materialet uppges även passa till transportlådor och -boxar för kylda varor vid transport och lagring under förhållanden där det kan bildas kondens.

Lars Henriksson är produktutvecklingschef Smurfit Kappa Paper Division. (Bild Smurfit Kappa)

Enligt Smurfit Kappa uppnås AquaStops vattentäta egenskaper med hjälp av en speciell beläggning som läggs till papperet under tillverkningsprocessen. Företaget hävdar att beläggningen inte äventyrar produktens återvinningsbarhet, vilket gör att den uppges kunna återvinnas på samma sätt som vanliga pappersbaserade förpackningar.

”Vi är mycket glada över AquaStop och tror att det är ett verkligt revolutionerande papper med en utmärkt funktionalitet och som dessutom är 100 procent återvinningsbart. Vi förväntar oss att AquaStop kommer att intressera många av våra kunder, särskilt de som transporterar varor i mer krävande miljöer”, säger Lars Henriksson, chef för produktutveckling inom Smurfit Kappas Paper Division.

AquaStop är den senaste innovationen i Smurfit Kappas ”Better Planet Packaging”-portfölj, och ingår i bolagets produktfamilj TechniPaper, som inrymmer olika specialpapper vilka är halksäkra, värmeförseglingsbara, brandsäkra, antistatiska eller motståndskraftiga mot fetter, oljor, fukt, vatten, nötning, etc.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Nu är Yangis torrformningsteknik redo för marknaden

Det svenska företaget Yangi, med basen i Varberg, lanserar nu sin nya och patentsökta maskinteknologiplattform för torrformade cellulosabserade förpackningar, Cellera, som man säger har potential att ersätta styva plaster i stor skala.
Yangix

Erik Blix ny VD på Nordic Carton

Malmöbaserade Nordic Carton, som tillverkar kartongförpackningar och våtlimsetiketter har anställt Erik Blix som ny VD från och med den 2 oktober.
Eric Blix 2023x

Källsortering minskade växthusgaserna med 500 000 ton

Källsortering av förpackningar i Sverige har stor effekt på utsläppen av växthusgaser. Det visar ny statistik från Förpackningsinsamlingen, FTI.
källsorteringxx

PulPac skalar upp genom att skala ner med formsprutningsteknik

PulPac lanserar en ny maskinplattform, PulPac Scala, som man säger innebär ett betydande steg i revolutionen av torrformad fiber. Scala-plattformen är baserad på formsprutning, en teknik förknippad med plastbearbetning, kombinerat med PulPacs nya  Mill-to-Web fiberenhet.
Pulpac_Scala_Front