Aqua Nobel slopar PET – sätter fokus på kartongförpackningar

PUBLICERAD: 23 mars 2021
UPPDATERAD: 25 januari

Aqua Nobel kommer nu endast att säljas i vätskekartongförpackningar från Tetra Pak. (Bild Aqua Nobel)|Robin Wingårdh är VD för Aqua Nobel sedan 1 april 2020. (Bild Aqua Nobel)|Robin Wingårdh är VD för Aqua Nobel sedan 1 april 2020. (Bild Aqua Nobel)

Källvattendistributören Aqua Nobel i Mörarp, strax utanför Helsingborg, har beslutat att bli plastfria från och med år 2021. Beslutet innebär bland annat att man avvecklar sina PET-flaskor med det smaksatta källvattnet och enbart ska sälja Aqua Nobel-vattnet i Tetra Paks Tetra Prisma-förpackningar, tillverkade av vätskekartong.

Robin Wingårdh är VD för Aqua Nobel sedan 1 april 2020. (Bild Aqua Nobel)

”Vi har planerat för en avveckling sedan förra året och tyckte att det nu var perfekt att gå in i 2021 helt plastfria. Vi vill kunna fokusera all energi på våra hållbara kartongförpackningar, som ligger helt rätt i tiden och i linje med våra mål och värden”, säger Robin Wingårdh, VD Aqua Nobel.

Aqua Nobel är ett alkaliskt vatten, som hämtas från en källa, belägen på 105 meters djup under den skånska myllan vid Mörarp utanför Helsingborg. Källan upptäcktes 1964. Aqua Nobel skriver att vattnet under 100 år har vandrat och renats genom lager av sandsten, morän, skiffer och gnejs för att slutligen nå källan.

Nu är det stopp för källvattnet Aqua Nobel i PET-flaskor. (Bild Aqua Nobel)

Sedan några år förpackas en väsentlig del av Aqua Nobel-vattnet i vätskekartongförpackningar, men en del av vattnet har också tappats och sålts i traditionella plastflaskor, tillverkade i oljebaserad PET. Men nu avvecklar Aqua Nobel alltså PET-verksamheten och fokuserar helt på att tappa sitt källvatten på vätskekartongförpackningen Tetra Prisma® Aseptic 500 Edge från Tetra Pak, som till 78 procent är tillverkad i förnybart material och försluten med skruvkorken DreamCap™ 26, tillverkad i sockerrörsbaserad bioplast.

Vattnet, som sedan 2016 säljs under varumärket Aqua Nobel, är naturligt mineraliserat i källan och har ett pH-värde på 8,2. När det tappas från källan är det helt rent och utan yttre påverkan. Vattnet säljs helt fritt från tillsatt socker eller E-ämnen och är endast smaksatt med naturliga aromer.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Metsä Boards falskartongmaskin är nu störst i Europa

Metsä Board, en del av Metsä Group, invigde sin uppgraderade falskartongmaskin i Husum, Sverige, den 11 april.
Ribbon has been cutx

kp lanserar livsmedelstråg av etthundra procent återvunnet material

Klöckner Pentaplast (kp) har lanserat de första livsmedelstrågen bestående av etthundra procent återvunnen PET (rPET) som uteslutande kommer från tråg.
KP trayx

HP kommer till Drupa med tre nyckelord

Nyckelorden för HP på Drupa är automation, integration och hållbarhet, ord som de kommer att ta itu med via tre teknologier.
drupa24_hpx

Yngre vuxna mer intresserade av hållbara förpackningslösningar

Enligt plastförpackningsjätten ALPLA:s ”2024 Sustainability and Convenience in Packaging Survey”, prioriterar yngre shoppare (18-34 år) hållbara förpackningar till den grad att de är villiga att spendera mer, resa längre och göra andra extra ansträngningar för att säkerställa att deras inköp inkluderar miljövänliga vänlig förpackning.
alplax