Ännu en storaffär på gång: Nu vill RPC köpa GCS

PUBLICERAD: 14 december 2015
UPPDATERAD: 25 januari

“Ett förvärv av GCS Group innebär en fängslande möjlighet för RPC”

En ny storaffär är på gång inom förpackningsbranschen. Det är plastförpackningsjätten RPC Group, där bland annat danska RPC Superfos ingår, som nu meddelar att man lagt ett bud på 650 miljoner euro (drygt 6 miljarder kronor) på Frankrike-baserade plastförslutningsbolaget Global Closure Systems (GCS).
Affären, som kräver aktieägarnas och berörda konkurrensmyndigheters godkännande, innebär att två av Europas största aktörer inom formsprutade förpackningar går samman.

RPC skriver i ett pressmeddelande att man med köpet av GCS vill stärka sin närvaro även utanför Europa och utvidga sin verksamhet till nya nischmarknader inom formsprutade förslutningar.

”Det föreslagna förvärvet av GCS Group innebär en fängslande möjlighet för RPC att utöka vår produktportfölj med ett stort utbud av högkvalitativa och kompletterande förslutningslösningar och –teknologier”, säger RPC:s VD Pim Vervaat.

GCS, som har sitt huvudsäte i franska Saint Cloud, bildades år 2005, när metallförpackningskoncernen Crown Holdings Inc. knoppade av sina verksamheter inom dryckes- och specialförslutningar.

Säljare av GCS är den franska investeringsföretaget PAI Partners SAS.

Under förutsättning att affären godkänns av aktieägare och berörda myndigheter väntas den vara genomförd i slutet av mars 2016.

RPC Group, som har sitt huvudsäte i brittiska Rushden, omsätter 1,7 miljarder pund (drygt 22 miljarder kronor). Bolaget har ett stort antal tillverkningsenheter i Europa och har den senaste tiden gjort ett flertal uppmärksammade företagsuppköp, bland annat av isländska Promens, holländska PET Power och brittiska M&H. RPC har också deklarerat att man är klart intresserade av att utvidga sin verksamhet till kontinenter och länder utanför Europa, bland annat Brasilien (läs HÄR).

GCS Group omsatte år 2014 drygt 590 miljoner euro (ca  5,5 miljarder kronor) av vilka 440 miljoner euro beräknas komma från koncernens europeiska verksamheter. GCS har 18 tillverkningsenheter i Europa samt ytterligare fem i USA, Mexico, Thailand, Filippinerna och Kina.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Metsä Boards falskartongmaskin är nu störst i Europa

Metsä Board, en del av Metsä Group, invigde sin uppgraderade falskartongmaskin i Husum, Sverige, den 11 april.
Ribbon has been cutx

kp lanserar livsmedelstråg av etthundra procent återvunnet material

Klöckner Pentaplast (kp) har lanserat de första livsmedelstrågen bestående av etthundra procent återvunnen PET (rPET) som uteslutande kommer från tråg.
KP trayx

HP kommer till Drupa med tre nyckelord

Nyckelorden för HP på Drupa är automation, integration och hållbarhet, ord som de kommer att ta itu med via tre teknologier.
drupa24_hpx

Yngre vuxna mer intresserade av hållbara förpackningslösningar

Enligt plastförpackningsjätten ALPLA:s ”2024 Sustainability and Convenience in Packaging Survey”, prioriterar yngre shoppare (18-34 år) hållbara förpackningar till den grad att de är villiga att spendera mer, resa längre och göra andra extra ansträngningar för att säkerställa att deras inköp inkluderar miljövänliga vänlig förpackning.
alplax