Ännu en bruksaffär: Stora Enso säljer Nymölla till USA-företag

PUBLICERAD: 15 september 2022
UPPDATERAD: 25 januari

Stora Enso har nu hittat en köpare även till pappersbruket i Nymölla, vid Hanöbukten, öster om Kristianstad. (Bild Stora Enso)

Stora Enso accelererar nu den aviserade försäljningen av sina pappersbruk. Senast i raden är skånska Nymölla, som ska avyttras till USA-baserade pappersproducenten Sylvamo.

Stora Enso skriver att man i dag, 15 september, har undertecknat ett avtal om att avyttra sin pappersanläggning i skånska Nymölla, med alla tillhörande tillgångar, till Sylvamo, en USA-baserad global producent av obestruket papper. Bolagsvärdet uppgår till 150 miljoner euro (ca 1,6 miljarder kronor). Avyttringen förväntas ske i början av 2023, med förbehåll för myndighetsgodkännande.

För endast två dagar sedan tillkännagav Stora Enso att man säljer sitt tyska pappersbruk Maxau till Schwarz Produktion, som är en del av Schwarz Group och en av världens största detaljhandelskoncerner och ägare till kedjorna Lidl och Kaufland. Läs HÄR!

Seppo Parvi, Stora Enso. (Bild Stora Enso)

”Efter att nyligen tecknat avtal om att avyttra vår Maxau-anläggning, är det glädjande att vi nu även har hittat en stabil och erfaren ägare för Nymölla i form av Sylvamo”, säger Seppo Parvi, CFO på Stora Enso och chef för divisionen Paper.

Sylvamo, den blivande nye ägaren till Nymölla, planerar att integrera Nymölla-bruket i sin globala pappersverksamhet, och de 520 medarbetarna inom Nymöllas bruksorganisation kommer att omfattas av transaktionen. TreeToTextile, företaget för hållbara textilfibrer, ingår inte i transaktionen och kommer att fortsätta att bedriva sin verksamhet på anläggningen.

Försäljningen av pappersbruken ingår i den aviserade avknoppning av större delen av den icke-förpackningsrelaterade pappersproduktionen, som Stora Enso aviserade i slutet av mars i år och där Stora Enso tillkännagav att man har för avsikt att sälja fyra av sina fem pappersbruk [två i Sverige (Nymölla och Hylte), ett i Finland (Anjala) och ett i Tyskland (Maxau)]. Läs HÄR!

Avyttringen av pappersbruken ingår i Stora Ensos strategi att fokusera på långsiktig tillväxt för sina förnybara produkter inom förpackningar, byggnadslösningar och innovationer inom biomaterial.

Store Enso skriver i sitt pressmeddelande att avyttringsprocessen nu fortgår för pappersanläggningarna i halländska Hylte och finska Anjala, utan någon fastställd tidpunkt för slutförandet.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Tidsgränserna skjuts fram i US Plastics Pact

Många stora varumärkesägare har problem med att leva upp till löftena om att minska användningen av plastförpackning, att använda mer återvunnet material och att designa dem rätt. Målåret har i många fall varit 2025, och de flesta klarar inte det. US Plastics Pact är ett exempel där man nu knuffar fram målsättningarna.
dreamstime_m_21631432

EFI tänker utanför boxen – lanserar unikt system för tryck på wellpappförpackningar

På Drupa presenterade EFI en lösning tillsammans med Packsize för personaliserat fullfärgstryck på wellpappförpackningar.
EFI-3-1536x1024

Åtta45 förvärvar By Wind och GBGT Box

Tryckeriet By Wind och förpackningsföretaget GBGT Box blir en del av Åtta45. En expansion som ska utöka bolagets produktionskapacitet inom både tryck och förpackning.
Atta45-ver-2-1536x1024

Drupa 2024 lockade betydligt färre besökare än förväntat

När Drupa öppnade dörrarna för några veckor sedan var det åtta år sedan mässan arrangerades senast. En pandemi kom emellan. Nu har besökssiffrorna kommit och de var säkert en besvikelse för Messe Düsseldorf.
Eingänge, entrance