Analysmaskin för kontinuerlig gaskontroll vid MAP-packning

PUBLICERAD: 13 juni 2022
UPPDATERAD: 25 januari

Gasanalysmaskinen MAPY finns i två utförande: MAPY LE för flödesförpackningsmaskiner (främst) och MAPY VAC för brickförsegling och termoformningsmaskiner. (Bild Witt)

Tyska Witt-Gasetechnik, med huvudsäte i Witten, sydväst om Dortmund, har utvecklat en ny analysmaskin för kontroll av gassammansättningen hos livsmedelsförpackningar med modifierad atmosfär (MAP).

Den nya gasanalysatorn kallas MAPY och den arbetar inline direkt i förpackningsmaskinen med kontinuerlig övervakning av sammansättningen av livsmedelsgaser. Metoden innebär bland annat att kostnaderna för MAP-inpackning kan reduceras genom att man samtidigt med kontrollen kan optimera mängden gas som används.

Vanligtvis sker gasanalyser och -kontroller av MAP-förpackningar med stickprov, som utförs när förpackningarna är färdiga och förseglade. Med MAPY-analysatorn kan kvalitetskontrollen ske i realtid under förpackningsprocessen och omfatta hela produktionen .

”Detta ger användaren större säkerhet och möjliggör minskning av urvalsstorleken för den nödvändiga slutbesiktningen – med motsvarande lägre arbetskostnader”, skriver WITT i ett pressmeddelande.

En annan fördel med inline-analys är att eventuella fel upptäcks direkt och kan korrigeras, vilket gör att producenten kan undvika dyra felkorrigeringar som ompaketering av alla produkter, etc.

För att täcka olika typer av förpackningsmaskiner har WITT designat två MAPY-analysatorer: MAPY LE för flödesförpackningsmaskiner med kontinuerlig gasspolning och MAPY VAC för brickförsegling och termoformande förpackningsmaskiner med intermittent gasspolning.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Fler smarta och intelligenta förpackningar

Del två av rapporten från  AIPIAs, Active & Intelligent Packaging Industry Association, konferens och utställning i Amsterdam.
AIPIA overzichtx

Gaia Biomaterial gjorde ölmuggarna på F1-finalen komposterbara

Vid F1-finalen i Abu Dhabi nyligen stod Helsingborgsföretaget Gaia Biomaterials för en unik del av evenemangets hållbarhetssatsning.
GAIAxx

AIPIA etablerar One-stop shop för Smart Food Chain

Det fanns många nyheter på AIPIA, Active & Intelligent Packaging Industry Associations, tolfte konferens i Amsterdam nyligen. Packnews rapporterar.
AIPIA overzichtx

LEGO ersätter plastpåsar med papperspåsar

Hos LEGO pågår arbetet med att ersätta plastpåsar i förpackningar med pappersbaserade. Ett jobb som varit omfattande.
LEGOx