Analysmaskin för kontinuerlig gaskontroll vid MAP-packning

PUBLICERAD: 13 juni 2022
UPPDATERAD: 25 januari

Gasanalysmaskinen MAPY finns i två utförande: MAPY LE för flödesförpackningsmaskiner (främst) och MAPY VAC för brickförsegling och termoformningsmaskiner. (Bild Witt)

Tyska Witt-Gasetechnik, med huvudsäte i Witten, sydväst om Dortmund, har utvecklat en ny analysmaskin för kontroll av gassammansättningen hos livsmedelsförpackningar med modifierad atmosfär (MAP).

Den nya gasanalysatorn kallas MAPY och den arbetar inline direkt i förpackningsmaskinen med kontinuerlig övervakning av sammansättningen av livsmedelsgaser. Metoden innebär bland annat att kostnaderna för MAP-inpackning kan reduceras genom att man samtidigt med kontrollen kan optimera mängden gas som används.

Vanligtvis sker gasanalyser och -kontroller av MAP-förpackningar med stickprov, som utförs när förpackningarna är färdiga och förseglade. Med MAPY-analysatorn kan kvalitetskontrollen ske i realtid under förpackningsprocessen och omfatta hela produktionen .

”Detta ger användaren större säkerhet och möjliggör minskning av urvalsstorleken för den nödvändiga slutbesiktningen – med motsvarande lägre arbetskostnader”, skriver WITT i ett pressmeddelande.

En annan fördel med inline-analys är att eventuella fel upptäcks direkt och kan korrigeras, vilket gör att producenten kan undvika dyra felkorrigeringar som ompaketering av alla produkter, etc.

För att täcka olika typer av förpackningsmaskiner har WITT designat två MAPY-analysatorer: MAPY LE för flödesförpackningsmaskiner med kontinuerlig gasspolning och MAPY VAC för brickförsegling och termoformande förpackningsmaskiner med intermittent gasspolning.

Läs vidare

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Tingstad Group köper Converflex i Örnsköldsvik

Tingstad Group fortsätter växa via uppköp. Nyss var det OptiPack i Sunne, nu har man köpt Converflex i Örnsköldsvik.
Paul-Jigbergx

Senaste nytt

Lanserar digitalpress för flexibla förpackningar

Den ska vara 30 procent snabbare och ha 45 procent högre produktivitet än sin föregångare, nya digitalpressen HP Indigo 200K, som enligt tillverkaren ska ge förpackningsindustrin ett ytterligare incitament att gå över till digitaltryck.
C0125.00_04_18_05.Still006

Sverige samlar in fler plastförpackningar enligt FTI

Vi blir allt bättre på att samla in förpackningar i Sverige. Sedan år 2018 har mängden ökat med femton procent. Inte minst är det plastförpackningar som vi hanterar bättre.
FTI pressbild

Världens största kraftlinermaskin startad hos SCA Obbola

Världens största maskin för tillverkning av kraftliner har nu tagits i drift hos SCA i västerbottniska Obbola, utanför Umeå.
_MG_

Ny serie trågpackare från Multivac premiärvisas på interpack

De nya trågpackarna från Multivac i TX6-serien är ett komplement i TX-serien som lanserades år 2019 med den helautomatiska TX 710.
TX 620