Analysmaskin för kontinuerlig gaskontroll vid MAP-packning

PUBLICERAD: 13 juni 2022
UPPDATERAD: 25 januari

Gasanalysmaskinen MAPY finns i två utförande: MAPY LE för flödesförpackningsmaskiner (främst) och MAPY VAC för brickförsegling och termoformningsmaskiner. (Bild Witt)

Tyska Witt-Gasetechnik, med huvudsäte i Witten, sydväst om Dortmund, har utvecklat en ny analysmaskin för kontroll av gassammansättningen hos livsmedelsförpackningar med modifierad atmosfär (MAP).

Den nya gasanalysatorn kallas MAPY och den arbetar inline direkt i förpackningsmaskinen med kontinuerlig övervakning av sammansättningen av livsmedelsgaser. Metoden innebär bland annat att kostnaderna för MAP-inpackning kan reduceras genom att man samtidigt med kontrollen kan optimera mängden gas som används.

Vanligtvis sker gasanalyser och -kontroller av MAP-förpackningar med stickprov, som utförs när förpackningarna är färdiga och förseglade. Med MAPY-analysatorn kan kvalitetskontrollen ske i realtid under förpackningsprocessen och omfatta hela produktionen .

”Detta ger användaren större säkerhet och möjliggör minskning av urvalsstorleken för den nödvändiga slutbesiktningen – med motsvarande lägre arbetskostnader”, skriver WITT i ett pressmeddelande.

En annan fördel med inline-analys är att eventuella fel upptäcks direkt och kan korrigeras, vilket gör att producenten kan undvika dyra felkorrigeringar som ompaketering av alla produkter, etc.

För att täcka olika typer av förpackningsmaskiner har WITT designat två MAPY-analysatorer: MAPY LE för flödesförpackningsmaskiner med kontinuerlig gasspolning och MAPY VAC för brickförsegling och termoformande förpackningsmaskiner med intermittent gasspolning.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Diageo testar pappersflaska tillverkad av PulPac på festival i Barcelona

I samarbete med PA Consulting, som är en del av Bottle Collective med PA och svenska PulPac, testar Diageo en Dry Molded Fiber-flaska som till nittio procent består av papper, med en tunn plastliner och en folieförsegling.
Diageo-to-trial-paper-Baileys-bottles

Packnews fyller 90 år - vi ser tillbaka på 1965

Packnews fyller 90 år i år. Vi gör lite nedslag i olika år och kan ibland konstatera att inte så mycket verkar ha hänt i branschen inom vissa områden.
Påsex

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Stolta som tuppar och hoppas vinna Packnorth Award 2024

Finska Oy Orapac AB sällar sig till raden av företag som vill vinna Packnorth Award 2024. Greenbox, är i grunden en enkel konstruktion, en låda med lock, men den är baserad helt på återvunnet fibermaterial och har isoleringsegenskaper mot både värme och kyla som man säger överträffar en EPS-förpackning.
{"capture_mode":"AutoModule","faces":[]}