Alternativ till bubbelplast vann Metsä Boards tävling

PUBLICERAD: 31 maj 2018
UPPDATERAD: 25 januari

Bidraget ”Stretching Inner Part” av Iiro Numminen vann prissumman på 10.000 euro (drygt 102.000 kronor).|Hedersomnämnande gick bland annat till Jeroen Caelens  “Plastic banning toilet roll”.
|”The Playing nature” – en förpackning för snacks och som kan förvandlas till små dockor för barn att leka med – vann i studentkategorin.

Vinnaren i Metsä Boards internationella designtävling ”Better with Less – Design Challenge” har korats. De inlämnade bidragen höll en mycket hög nivå och juryn fann det vinnande bidraget ”Stretching Inner Part” av Iiro Numminen, vara mycket tilltalande, användbart, lätt att skala upp eller ner samt enkelt att implementera. 

Vinnarbidraget lämnades in i kategorin för e-handel och är en wellpapplådas innerdel, som tillåter produkter av olika form att förpackas utan att använda bubbelplast. Iiro Numminen kommer att få motta priset på 10.000 euro (drygt 102.000 kronor) för sitt tävlingsbidrag.

”Det vinnande bidraget eliminerar på ett bra sätt behovet av värmeformad bubbelplast. Balansen mellan kartongens styvhet och styrkan som krävs för att klara produktens vikt är väl genomtänkt. Utformningen är mycket tilltalande, användbar, möjlig att skala upp eller ner samt lätt att anpassa till många användningsområden”, säger tävlingsjuryns ordförande Cyril Drouet, Design & Innovation Director hos Metsä Board.

Juryn delades också ut ett antal hedersomnämnande. Det första gick till “Plastic banning toilet roll” av Jeroen Caelen. Hans arbete lämnades in i kategorin wild-card. Denna nya typ av förpackning för toarullar består av en sexkantig kartong, vilken också fungerar som hållare för toalettpapperet. Den föll både juryn och en bredare publik i smaken, eftersom den också var publikens favoritdesign

Det andra hedersomnämnandet gick till ”The Moisture face creme cosmetic package” designad av Abdullah Cam. Den återanvändningsbara kartongförpackningen är kombinerad med en löstagbar innerdel i plast. Lösningen gör plastbeläggning eller foliering överflödig vilket förenklar återvinning. 

Pawel Krawczugo plockade hem det tredje hedersomnämnandet med sin design ”TWIST”, en oansenlig men funktionell förpackningsdesign avsedd för kosmetik och andra ändamål. Både det andra och tredje hedersomnämnandet gällde bidrag i kategorin för kosmetik.

Metsä Board erbjöd ytterligare ett pris i form av praktik för en student hos Metsä Boards designteam för förpackningar i Shanghai. Alessandro GrossisThe Playing nature” – en förpackning för snacks och som kan förvandlas till små dockor för barn att leka med – föll juryn i smaken i studentkategorin.

Metsä Boards designtävling ”Better with Less – Design Challenge” syftade till att hitta miljövänliga och funktionella förpackningslösningar till några av världens mest använda och snabbast växande typer av konsumentförpackningar. Tävlingen, som lanserades i november 2017, har inspirerat designers över hela världen. Totalt inkom 302 bidrag från 38 länder. Den internationella tävlingsjuryn bestod av välkända exporter inom förpackningsdesign representerande områden relaterade till förpackning, design, varumärkesstrategi och innovation. 

Mer information om de vinnande bidragen och om finalisterna finns på tävlingens hemsida

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Evolabel siktar på ökning på den amerikanska marknaden

Den svenska tillverkaren av print-and-apply maskiner, Evolabel, visade sina lösningar på interpack. Evolabel är en stor leverantör av den här typen av märkningsutrustningar, men man jobbar lite i det tysta.
Magnx

Nu ökar användningen av plastbärkassar

Årsförbrukningen i Sverige för typen av plastbärkassar som mat vanligtvis bärs hem i var 17 kassar per person under 2022. Det är en liten ökning från 2021.
glada påsar

Europapremiär för digital etikettstans

Packnews bevakade den nyligen avslutade Fespamässan i München. Hos företaget Jwei var en digital etikettstans för små och större etikettproduktioner var en av nyheterna.
Primotek_Rise-1024x768x

Automatiserad inpackning av stora gods spar pengar och miljö

Pruszyński Sp. z o.o är en stor polsk tillverkare av takplåtar och fasader av stål som nu har installerat förpackningslinjen RoRo StretchPack på sin anläggning i Polen.
Pruszynski - packed productx