Alla delar är återvinningsbara – ja, utom innehållet, förstås

PUBLICERAD: 31 augusti 2022
UPPDATERAD: 25 januari

På svenska marknaden lanserar nu sydafrikanska vingården Nederburg för första gången cabernet sauvignon-vin i bag-in-box. Alla delar och material i förpackningen – utom innehållet! – är helt återvinningsbara. (Bild pressbild. Bilden är ett montage)

Sydafrikanska vingården Nederburg lanserar en 100 procent återvinningsbar bag-in-box till sitt nya cabernet sauvignon-vin The Winemasters Cabernet Sauvignon 2020.

Förpackningen är Nederburgs första bag-in-box-satsning i Norden och enligt en pressrelease är alla delar i bag-in-boxen – från wellpapplådan till bärhandtag, innerpåse, etc. – tillverkade av återvinningsbara material. Det enda som inte går att återvinna torde alltså vara själva innehållet…

Nederburg skriver att man bedömer att teknologin med bag-in-box-förpackningar numera tillåter att man även förpackar högkvalitativa viner i boxar.

”Vi inser att det är viktigt att värna om vår miljö och har därför valt 100 procent återvinningsbara förpackningar. Medan vi på flera andra marknader fortfarande har glasflaskor, är vi glada att vi i Sverige nu kan lansera en miljövänlig bag-in-box”, förklarar Liezl Dippenaar, Nederburgs internationella marknadschef.

Nederburg, som ägs av återförsäljaren och vin- och spritproducenten Distell, har funnits i snart 250 år. Vingården är speciellt känd för sina cabernet sauvignon-viner, som också vunnit flera internationella priser. Nederburg ligger i Västra Kapprovinsen i sydligaste Sydafrika.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Klockan tickar för förpackningsföretag om man ska klara EUDR till årsskiftet

Nedräkningen fortsätter mot den 30 december 2024, då de flesta företag baserade i EU eller som levererar varor till EU måste följa EU:s nya avskogningsförordning (EUDR). Det kommer att ställa stora krav på till exempel tillverkare av papper, kartong och förpackningar.
johannes-plenio-1vzLW-ihJaM-unsplashx

Utmaningar vid test av nya biobaserade material i kontakt med livsmedel

Företag som utvecklar nya biomaterial bör tänka på att material tillverkade av biobaserade råvaror kräver minst lika mycket materialtestning som traditionella plaster, ofta till och med mer. Det skriver Niko Markkinen, expert på testning av livsmedelsförpackningar på Measurlabs i Finland.
bottles with different fruit or vegetable juices

Är den här dryckesförpackningen en game-changer som skakar om de stora företagen?

Den 15 maj, samlades delar av förpackningspressen i Amsterdam för att ta del av lanseringen av en helt ny förpackningslösning som företaget bakom presskonferensen, Zotefoams, menar är en game changer. Ska de stora tillverkarna av vätskekartongförpackningar känna sig hotade?
rezorce

Framtidssäker och hållbar lösning för transport av staplade kartonger

PepsiCo tillverkar potatischips i Broek op Langedijk i Holland. För transport behövde företaget ett nytt system som på ett tillförlitligt sätt skulle förhindra att kartonger staplade på pallar gled Företaget valde Nordsons smältlimsteknik, vilket drastiskt har minskat limkostnaderna och antalet kundklagomål.
Nordson PepsioCo MiniBlue Modul spray applicationx