Affär inom livsmedelspack: Danska Sky-Light köper svenska Formpac

PUBLICERAD: 4 september 2017
UPPDATERAD: 25 januari

Danska Sky-Light är verksamma bland annat inom plastbehållare till livsmedelsprodukter. (Bild Sky-Light)

Danska plastproducenten SkyLight, med säte i Varde på Jylland, har köpt det svenska förpackningsföretaget Formpac, beläget i Kungälv. Det skriver food-supply.dk
Enligt ett pressmeddelande från Sky-Light innebär förvärvet att det danska företaget stärker sin position inom plastförpackningar, speciellt till mejeri- och mellanmålsprodukter som skyr, yoghurt. müsli, etc.

Formpac startades 1987 av Hans Samuelsson och etablerade sig som leverantör av formsprutade plastprodukter, primärt till livsmedelsindustrin. Bland Formpacs kunder finns enligt hemsidan välkända livsmedelsaktörer och -varumärken som Abba Seafood, Göteborgs Kex, Knorr, Kockens, Procordia, Santa Maria, Tine , m fl.

Formpac, som har ett 20-tal anställda, omsatte 37 miljoner kronor år 2016.

Formpacs VD Hans Samulesson säger enligt food-supply.dk att man haft ett förtroligt samarbete med Sky-Light i flera år och att man ser det danska företaget som den rätta partnern att säkra Formpacs fortsatta tillväxt.

Samarbetet mellan de båda företagen har bland annat bestått i att Sky-Light tillverkat formsprutade plastlock och Formpac producerat specialutvecklade plastskedar, vilka sedan integrerats i locken i en automatiserad process, som skett hos Formpac. Locken med de integrerade skedarna används bland annat i olika förpackningar inom mellanmåls- och förpackningar

Sky-Light A/S betecknas som en av Europas ledande producenter av plastfolie och plastförpackningar. Bolaget etablerades 1960 och har i dag 130 anställda och en omsättning på 250 miljoner DKK (ca 325 miljoner svenska kronor). Sky-Light är privatägt och leds av företagets ägare Søren Kjær Larsen.

Sky-Light tillverkar såväl plastfolie på rulle eller ark som egna termoformade plastförpackningar, framförallt till livsmedelsbranschen. Bolaget var bland annat först i världen med att extrudera en flat PET-folie för varmformning och man var också en pionjär att tillvarata och återanvända PET-spill från den egna produktionen.

Parterna har inte offentliggjort några ekonomiska eller andra villkor för affären, som genomfördes för ett par månader sedan.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Är den här dryckesförpackningen en game-changer som skakar om de stora företagen?

Den 15 maj, samlades delar av förpackningspressen i Amsterdam för att ta del av lanseringen av en helt ny förpackningslösning som företaget bakom presskonferensen, Zotefoams, menar är en game changer. Ska de stora tillverkarna av vätskekartongförpackningar känna sig hotade?
rezorce

Framtidssäker och hållbar lösning för transport av staplade kartonger

PepsiCo tillverkar potatischips i Broek op Langedijk i Holland. För transport behövde företaget ett nytt system som på ett tillförlitligt sätt skulle förhindra att kartonger staplade på pallar gled Företaget valde Nordsons smältlimsteknik, vilket drastiskt har minskat limkostnaderna och antalet kundklagomål.
Nordson PepsioCo MiniBlue Modul spray applicationx

Förpackningsansvariga hos brittiska FMCG-företag vill bort från plast men det är inte lätt

En ny undersökning från förpackningsföretaget Aquapak av 100 brittiska förpackningschefer inom dagligvarubranschen visar att majoriteten (92 procent) planerar att helt sluta använda plast i sina konsumentförpackningar.
Pasta-packaging

Mondi utvecklar monomaterialförpackning i samarbete med Scan Sverige

Mondi har i samarbete med Scan Sverige skapat en polypropen (PP) baserad monomaterialförpackning, som är designad för återvinning.
MNDPR282ax