Adidas tillverkar en miljon löparskor av ”oceanplast”

PUBLICERAD: 17 april 2017
UPPDATERAD: 25 januari

Adidas löparsko UltraBOOST Uncaged Parley är till 95 procent tillverkad av plast som återvunnits från hav och stränder på Maldivderna.

Alltfler produkter tillverkas nu av plast, som återvunnits från hav och stränder. Senast ut i raden är Adidas, som lanserar löparskor bestående av 95 procent återvunnen ”oceanplast”.
Adidas-skon UltraBOOST Uncaged Parley running shoe sägs vara den första massproducerade fotbeklädnaden, som tillverkas av plastavfall insamlat från hav och stränder. Adidas-skon innehåller hela 95 procent ”oceanplast”, som samlats in på Maldiverna, medan resterande fem procent består av återvunnen polyester, som kommer från ”normala” återvinningskällor.

Designen till den ”oceanplastskon” är inspirerad av havsvågor, för att återspegla skons unika bakgrund och i namnet ingår även miljögruppen Parley for the Oceans, som arbetar för stoppa föroreningar i hav och oceaner.

För att tillverka UltraBOOST Uncaged Parley-skorna används en ny och specialutvecklad teknik, som gör det möjligt att omvandla polymererna i marint plastavfall till garnfibrer.

7.000 par skor har Adidas hittills tillverkat och för varje par går det åt i genomsnitt 11 insamlade plastflaskor. Adidas mål för år 2017 är att tillverka löparskor av minst elva miljoner insamlade plastflaskor från de vidsträckta och avlägsna kustområdena i Maldivernas övärld.

”Det här är ytterligare ett steg på vägen för Adidas och organisationen Parley for the Oceans. Vi åtar oss att under 2017 tillverka en miljon par skor av plast insamlad av Parley for the Oceans och vår yttersta ambition är att helt eliminera jungfrulig plast i våra produkter och vår leveranskedja”, säger Eric Liedtke, som är globalt varumärkesansvarig hos Adidas.

Adidas och Parley for the Oceans har tidigare samarbete kring produktion av sportprodukter av återvunnen “oceanplast”, bland annat i form av fotbollströjor till Bayern München och Real Madrid. (Läs HÄR).

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Karamello gör smakfull investering i tonerpress

Karamello arbetar med förpackning och branding av reklamgodis. Nu investerar Linköpingsföretaget i Fujifilms flaggskepp Revoria Press PC1120.
Henrik-stor

Affär på Drupa: Först i Norden med bjässe från MGI

Norska RK Grafisk stärker sina möjligheter till förädling med partiell lack och varmfoliering genom att investera i en MGI Jetvarnish 3D Evo75. Affären gjordes på Drupa och installationen blir den första i Norden.
jetvranish

Nationell insamlingskris av plastförpackningar enligt Svensk Plaståtervinning

Vi har en allvarlig, nationell insamlingskris av plastförpackningar i Sverige säger Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning i ett pressmeddelande.
Foto: Peter Holgersson AB

Mondi och traceless lanserar en biobaserad coating som drastiskt minskar CO2

Mondi och det tyska företaget traceless har etablerat ett partnerskap för utveckling av biobaserade coatings. Nu är den första produkten klar. Den sägs minska CO2-utsläppen med 95 procent.
MNDPR291a