ABB bygger ny robotfabrik i Shanghai för 1,5 miljarder kr

PUBLICERAD: 12 september 2019
UPPDATERAD: 25 januari

Vid den högtidliga uppstarten för den nya robotfabriken deltog (fr.v.) Peter Voser, ordförande och VD, ABB, Chunyuan Gu, President ABB Asia, Middle East and Africa region; Sami Atiya, President ABB Robotics & Discrete Automation business och James-Gang Li, Lead Business Manager, Robotics and Discrete Automation, ABB China. (Bild ABB)|Så här kommer ABB:s nya robotfabrik utanför Shanghai att se ut, när den står färdig år 2021. (Illustration ABB)

ABB har inlett byggandet av en ny robottillverknings- och forskningsanläggning i Kina, som är världens största robotmarknad. Anläggningen förväntas öppna under år 2021 och innebär en total investering på 150 miljoner US-dollar (cirka 1,5 miljarder kronor).

Den nya fabriken byggs i Kangqiao, nära Shanghai och kommer att omfatta en yta på 67.000 kvadratmeter.
I fabriken kommer man att tillämpa de senaste tillverkningsprocesserna, inklusive maskininlärning, digitala- och samarbetande lösningar.

De robotar som byggs i fabriken kommer att betjäna ABB:s omfattande bas av robotanvändande kunder i Asien, där aktörerna finns inom industrisegment som livsmedel, läkemedel, elektronik, logistik, biltillverkning, m fl.

Så här kommer ABB:s nya robotfabrik utanför Shanghai att se ut, när den står färdig år 2021. (Illustration ABB)

ABB skriver i ett pressmeddelande att den nya fabriken kommer att bli den globalt mest avancerade, automatiserade och flexibla fabriken inom robotindustrin. Den blir ett center där robotar tillverkar robotar!

Produktionen i den högt automatiserade fabriken kommer att vara baserad på automatiseringsceller istället för på en fast monteringslinje, vilket gör det möjligt för robotarna att röra sig från station till station för bättre anpassning och mer flexibilitet än i traditionella, linjära produktionssystem. Så kallade AGV (Automated guided vehicles) kommer att leverera delar till produktionsrobotarna vid exakt rätt tillfälle, medan den senaste samarbetsteknologin ser till att människor och robotar kan arbeta tryggt sida vid sida,.

Den nya fabriken kommer även att inrymma ett forsknings- och utvecklingscenter, som ska hjälpa till att accelerera innovationer inom artificiell intelligens (AI). Centret kommer även att fungera som en öppen innovationshub, där ABB har ett nära samarbete med sina kunder för att tillsammans utveckla automatiserade lösningar, skräddarsydda efter individuella behov.

”Etableringen av den nya fabriken är en milstolpe i ABB:s utveckling i Kina och kommer att ytterligare stärka vårt ledarskap på världens största robotmarknad”, säger Peter Voser, styrelseordförande och VD för ABB.

ABB förutspår att den globala robotförsäljningen kommer att öka från 80 miljarder dollar idag till 130 miljarder dollar år 2025. Kina är världens största robotmarknad; en av tre robotar som såldes globalt 2017 levererades till Kina.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Efterfrågeökning kräver fabriksexpansion hos Modulpac

Modulpac i Ljungby växer och har nyligen fått flera nya projekt av varierande storlek, både från befintliga och nya kunder. Företaget tillverkare förslutningar till förpackningar. För att fortsätta utvecklas behsva ytterligare fabriksytor.
Modul

Albert Heijn i Holland först med förpackningar av PEF

PEF är ett bioplastmaterial som det pratats om länge. Nu har är det snart dags att kommersialisera materialet. Tidigt ute att använda det i en förpackning blir supermarketkedjan Albert Heijn.
avantium

New Yorks justitieminister stämmer PepsiCo för nedskräpning

New Yorks justitieminister lämnade för några veckor sedan in en stämningsansökan där hon anklagar PepsiCo för att ha skadat allmänheten och misslyckats med att varna konsumenter för miljö- och hälsohot från dess plastförpackningar av engångstyp.
pepsico1x

FunkyPack ska utveckla barriärlösningar för torrformade produkter

FunkyPack är ett nytt, svenskt projekt som ska utveckla smarta barriärlösningar till torrformade produkter. Tekniken att torrforma är etablerad men barriärer är fortsatt ett utvecklingsområde.
Kuddex