55 åtgärdspunkter i Sveriges första handlingsplan för plast

PUBLICERAD: 21 februari 2022
UPPDATERAD: 25 januari

Regeringen har presenterat Sverige första nationella handlingsplan för plast.|”Handlingsplanen är ett stort steg för att Sverige ska ligga längst fram i klimatomställningen”, säger Annika Strandhäll. (Bild Magnus Liljegren/Regeringskansliet)

Regeringen och klimat- och miljöminister Annika Strandhäll har idag presenterat Sveriges första nationella handlingsplan för plast. Handlingsplanen innehåller 55 olika åtgärder som ska minska plastens påverkan på klimatet och miljön.

Annika Strandhäll. (Bild Magnus Liljegren/ Regeringskansliet)

Regeringen skriver i ett pressmeddelande att handlingsplanen och det kraftfulla åtgärdsprogrammet är ett stort steg för att Sverige ska ligga längst fram i klimatomställningen och skapa nya gröna jobb.

”Upp till 99 procent av plasten i dag produceras av fossil olja och under 10 procent materialåtervinns. Plast och mikroplaster finns överallt och de står för den största och mest skadliga nedskräpningen i haven, 80–85 procent av den totala mängden marint skräp består av plast. Om världen inte sätter in effektiva åtgärder kommer det att finnas mer plast än fisk i haven 2050”, skriver regeringen.

Några av de 55 åtgärderna i korthet:

2020: Minst 90 procent av dryckesförpackningar och minst 50 procent av plastförpackningar ska materialutnyttjas
2025: Högst 40 tunna plastbärkassar ska förbrukas per person och år
2026: Förbrukningen av muggar och matlådor i engångsplast ska ha minskat med 50 procent
2027: Minst 20 procent av avfallet från fiskeredskap samlas in
2030: Nedskräpningen utomhus av förpackningar i engångsplast och nedskräpningen av fimpar och portionssnus utomhus ska ha minskat med 50 procent
2045: Sverige ska inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären, därefter endast negativa utsläpp

(Specificerad info om dessa åtgärder finns i den nedladdningsbara pdf-filen nedan)

Av handlingsplanen framgår att regeringen har beslutat om målet att nya plastförpackningar i genomsnitt ska innehålla minst 30 procent återvunnen råvara senast år 2030. Bland handlingsplanens 55 åtgärder finns kraven att alla större aktörer ska erbjuda återanvändbara muggar eller matlådor vid försäljning av mat och dryck samt ett förbud mot engångsmuggar som innehåller mer än 15 procent plast. Dessutom ska Naturvårdsverket kartlägga och analysera plastanvändningen i Sverige och lämna förslag för att rätt plast ska användas på rätt plats i en cirkulär och fossilfri ekonomi.

”Problemen är stora: förbränning av plast ökar hotet mot klimatet och vi riskerar att få mer plast än fisk i havet. Därför driver Sverige på för ett globalt plastavtal inom FN och vi lanserar nu vår första nationella plastplan. Vi ökar återvinningen, minskar vår användning av plast och begränsar plastens klimat- och miljöpåverkan. Det är nödvändigt för att vi ska ligga längst fram i klimatomställningen och skapa nya gröna jobb i vår världsledande återvinningsindustri”, säger klimat och miljöminister Annika Strandhäll.

Viktiga utgångspunkter för omställningen är att produktionen ställs om från fossilt material till hållbara biobaserade material, att plasten designas så att den kan materialåtervinnas och att mer plast samlas in och materialåtervinns.

”En hållbar plasthantering är nödvändig för att Sverige ska nå målet om noll nettoutsläpp av växthusgaser senast år 2045”, skriver regeringen.

HÄR kan du läsa/ladda hem ”Sveriges handlingsplan för plast – en del av den cirkulära ekonomin”. (pdf, svenska)

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Karamello gör smakfull investering i tonerpress

Karamello arbetar med förpackning och branding av reklamgodis. Nu investerar Linköpingsföretaget i Fujifilms flaggskepp Revoria Press PC1120.
Henrik-stor

Affär på Drupa: Först i Norden med bjässe från MGI

Norska RK Grafisk stärker sina möjligheter till förädling med partiell lack och varmfoliering genom att investera i en MGI Jetvarnish 3D Evo75. Affären gjordes på Drupa och installationen blir den första i Norden.
jetvranish

Nationell insamlingskris av plastförpackningar enligt Svensk Plaståtervinning

Vi har en allvarlig, nationell insamlingskris av plastförpackningar i Sverige säger Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning i ett pressmeddelande.
Foto: Peter Holgersson AB

Mondi och traceless lanserar en biobaserad coating som drastiskt minskar CO2

Mondi och det tyska företaget traceless har etablerat ett partnerskap för utveckling av biobaserade coatings. Nu är den första produkten klar. Den sägs minska CO2-utsläppen med 95 procent.
MNDPR291a