40 varslas om uppsägning när Rottneros avvecklar sliplinje

PUBLICERAD: 16 augusti 2022
UPPDATERAD: 25 januari

Vid sitt bruk i Sunne ska Rottneros AB avveckla tillverkningslinjen för slipmassa och planerar samtidigt att väsentligt öka produktionen av CTMP-massa. (Bild Rottneros)|Lennart Eberleh, VD och koncernchef i Rottneros AB. (Bild Rottneros)

40 anställda varslas om uppsägning, när Rottneros avvecklar sliplinjen vid Rottneros Bruk. Samtidigt planerar bolaget att investera 160 – 200 miljoner kronor för ökad kapacitet och produktion av CTMP-massa vid bruket. CTMP-massa (Chemical Thermo Mechanical Pulp) används bland annat för tillverkning av kartong och andra förpackningsrelaterade fiberprodukter.

Rottneros skriver i ett pressmeddelande att beslutet att avveckla produktionen av slipmassa i Rottneros Bruk tagits efter en fördjupad och långsiktig strategisk analys, där man konstaterat att förutsättningar för långsiktigt hållbar lönsamhet för sliplinjen saknas. Den dramatiskt förändrade situationen på elmarknaden och en strukturellt minskande efterfrågan på de slutprodukter där slipmassa huvudsakligen används, främst skriv- och tryckpapper, anges som främsta skäl till sliplinjens dåliga lönsamhet.

Lennart Eberleh, VD och koncernchef i Rottneros AB. (Bild Rottneros)

”Avvecklingsbeslutet är naturligtvis förknippat med stor sorg för oss med tanke på de medarbetare som drabbas och Rottneros över 100-åriga historik inom slipmassa. Men tyvärr saknas de ekonomiska förutsättningarna för att långsiktigt driva sliplinjen vidare”, säger Rottneros VD och koncernchef Lennart Eberleh i en kommentar.

Under de senaste åren har Rottneros ökat sin produktion av CTMP från 80.000 till 120.000 ton per år och för närvarande genomför man ett förprojekt för vidareutveckling av CTMP-linjen med målet att nå en produktionsnivå om minst 150.000 ton årligen till en förväntad investeringskostnad om 160 till 200 miljoner kronor. Förprojektet beräknas vara klart under det fjärde kvartalet 2022.

”Samtidigt med avvecklingsbeslutet av sliplinjen är det viktigt att framhålla våra offensiva investeringsplaner inom CTMP, det tyngsta verksamhetsbenet i Rottneros Bruk. De fortsatt goda långsiktiga lönsamhetsförutsättningarna inom CTMP innebär att vi planerar att investera för en betydande produktionsökning under den kommande treårsperioden. Våra satsningar på förpackningar inom Rottneros Packaging och i råvaruföretaget Nykvist Skogs är ytterligare uttryck för att vår position i Värmland har utvecklats under senare år”, avslutar Lennart Eberleh.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Elopak bygger sin första produktionsanläggning i Nordamerika

”I tidernas begynnelse” kom grunden för Elopaks Pure-Pak förpackningar från USA. Efter många år startas nu den första produktionsenheten i Nordamerika. Första halvåret 2025 ska den vara i drift.
Elopak_

Multivac bygger ny produktionshall i Tyskland

Multivac Group har nyligen genomfört en ceremoni som start för bygget av sin nya Wolfertschwenden #2 fabrik i Allgäu-regionen i södra Tyskland.
Multivac

Efterfrågeökning kräver fabriksexpansion hos Modulpac

Modulpac i Ljungby växer och har nyligen fått flera nya projekt av varierande storlek, både från befintliga och nya kunder. Företaget tillverkare förslutningar till förpackningar. För att fortsätta utvecklas behsva ytterligare fabriksytor.
Modul

Albert Heijn i Holland först med förpackningar av PEF

PEF är ett bioplastmaterial som det pratats om länge. Nu har är det snart dags att kommersialisera materialet. Tidigt ute att använda det i en förpackning blir supermarketkedjan Albert Heijn.
avantium